Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 3. 2017,
16.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

2

Natisni članek

Fides sindikat Boris Koprivnikar Branimir Štrukelj

Sreda, 8. 3. 2017, 16.17

6 let, 6 mesecev

Po zvišanju plač zdravnikom Koprivnikar ne razume burnih odzivov sindikatov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

2

Boris Koprivnikar | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Ministru Borisu Koprivnikarju burni odzivi preostalih sindikatov ob sklenitvi dogovora s Fidesom niso razumljivi. Kot je dejal na novinarski konferenci po seji vlade, je bil dogovor pričakovan, pogajanja s preostalimi sindikati pa bodo nadaljevali v okvirih, o katerih so se dogovorili lani. Vlada bo dane zaveze spoštovala, je zagotovil.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je poudaril, da so dogovor z zdravniškim sindikatom Fides načrtovali in pričakovali ter da se je že lani vedelo, da ga bodo sklenili. Zavedajo se, da je pri vsakršni spremembi plačnega mesta ene poklicne skupine treba računati tudi na primerljivost z drugimi poklicnimi skupinami in da so določene primerjave zapisane v kolektivnih pogodbah.

Minister je poudaril, da temu niso nikoli oporekali, zato so že v konec lanskega leta sklenjenem dogovoru s sindikati javnega sektorja predvideli, da se bodo pogajali centralno na podlagi primerljivosti vseh delovnih mest. Že v lanskem dogovoru so predvideli tudi, da bo po sklenitvi dogovora s Fidesom v enem mesecu vlada morala pripraviti dodatni predlog in dodatna pogajalska izhodišča.

Pogajanja s preostalimi sindikati v okviru dogovorjenega

Zaradi tega ne razume odzivov drugih sindikatov. Zagotovil je, da bodo pogajanja s sindikati nadaljevali v okvirih, o katerih so se dogovorili lani.

Koprivnikar je ob tem pojasnil, da pogajanja o odpravi anomalij v plačnem sistemu že tečejo in da je v okviru tega procesa vladna stran "že dala konkreten predlog sprememb uvrstitev poklicev v različnih delih javnega sektorja ravno zato, da bi te plačne anomalije zmanjšali in zagotovili primerljivost".

"To je proces, za katerega smo se v lanskem letu dogovorili za dodatnih 70 milijonov evrov. In še več, v lanskem letu smo se tudi dogovorili, da neposredni vplivi, premiki zdravniških poklicev ne spadajo v teh 70 milijonov," je pojasnil minister.

Štrukelj: Ustrezno se morajo zvišati tudi plače učiteljev

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so danes izrazili pričakovanje, da se bodo po dogovoru z zdravniki ustrezno zvišale tudi plače učiteljev. Glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj je opozoril, da aneks h kolektivni pogodbi za vzgojo in izobraževanje iz leta 2002 med plačami zdravnikov specialistov in univerzitetnih učiteljev predvideva razmerje 1:1. Plače zdravnikov brez specializacije so lahko največ za 23 odstotkov višje od plač učiteljev z univerzitetno izobrazbo.

Glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj opozarja, da so plače zdravnikov brez specializacije lahko največ za 23 odstotkov višje od plač učiteljev z univerzitetno izobrazbo. | Foto: Bojan Puhek Glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj opozarja, da so plače zdravnikov brez specializacije lahko največ za 23 odstotkov višje od plač učiteljev z univerzitetno izobrazbo. Foto: Bojan Puhek

Štrukelj je tudi dejal, da je pogajanja, ki bodo sledila spremembam v zdravniških plačah, treba ločiti od pogajanj o odpravi anomalij v plačnem sistemu, ki so vredna 70 milijonov evrov.

Ne spreglejte