Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 7. 2015,
18.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

politika vlada Miro Cerar Janez Janša Janez Janša SMC SDS

Sobota, 25. 7. 2015, 18.20

6 let, 7 mesecev

Po večmesečnem prerivanju Miro Cerar in Janez Janša izenačena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če je maja SMC Mira Cerarja prehitela SDS Janeza Janše in je ta Cerarjevo SMC znova prehitela junija, sta v tokratni javnomnenjski raziskavi Episcentra obe stranki glede podpore izenačeni.

Obe stranki bi namreč volilo 19,6 odstotka vprašanih. Delež tistih, ki bi svoj glas oddali omenjenima strankama, se je v primerjavi s preteklim mesecem zmanjšal, in sicer pri Stranki modernega centra (SMC) za 0,1 odstotno točko, pri SDS pa za 1,2 odstotni točki.

Več za Židanovo SD in Erjavčev DeSUS Združeni levici (ZL) bi svoj glas zaupal enak odstotek vprašanih kot pretekli mesec, to je 15,6 odstotka. Nekoliko več je tistih, ki bi svoj glas oddalo Socialnim demokratom Dejana Židana. Teh je 12,7 odstotka (junija 11,7 odstotka). Za Novo Slovenijo bi glasovalo 8,7 odstotka vprašanih (junija 9,4 odstotka). Več pa je tudi tistih, ki bi svoj glas oddalo stranki upokojencev Karla Erjavca. Za DeSUS bi po tokratni meritvi Episcentra glasovalo 7,8 odstotka vprašanih (junija 5,3 odstotka).

Tokrat pridobiva Zavezništvo Alenke Bratušek Zunajparlamentarno SLS Marka Zidanška bi podprlo 3,1 odstotka vprašanih (junija 3,4 odstotka), Zavezništvo Alenke Bratušek pa 1,4 odstotka vprašanih (junija 0,8 odstotka), kar pa je še vedno precej pod 4-odstotnim volilnim pragom za vstop v parlament.

Na vprašanje, kateri stranki bi zaupali svoj glas oziroma katera jim je najbližje, so odgovarjali tisti, ki bi se volitev zanesljivo, mogoče ali verjetno udeležili. Teh je bilo skupaj 634 od 1006 vprašanih.

Vse več tistih, ki bi se volitev udeležili Delež tistih, ki bi se volitev zanesljivo udeležili, se je povečal na 47 odstotkov (junija 41 odstotkov, maja pa 38). Verjetno bi se jih udeležilo 16 odstotkov (enako maja in junija). Zanesljivo se volitev ne bi udeležilo 26 odstotkov vprašanih (maja in junija 26 odstotkov), verjetno pa se jih ne bi udeležilo 11 odstotkov (junija 14, maja pa 17 odstotkov).

SMC izgubila 15 sedežev, ZL pridobila 10 SMC bi v poslanskih klopeh v primerjavi s trenutnim številom poslanskih sedežev izgubila 15 poslancev in bi jih imela 21 (zdaj jih ima 36). SDS bi imela enako število poslancev, kot jih ima zdaj, torej 21. Združena levica bi število poslanskih mandatov povečala z zdajšnjih šest na 16, SD pa s šest na 13 poslancev.

NSi bi povečala število poslancev z zdajšnjih pet na devet, DeSUS bi izgubil dva poslanska sedeža in bi jih imel osem (poslanski skupini DeSUS se je ta mesec pridružil še Peter Vilfan, ki je bil do zdaj del poslanske ekipe ZaAB, tako ima DeSUS po novem 11 poslancev, ZaAB pa tri). V državnem zboru bi bilo tako zastopanih šest in ne sedem strank. ZaAB bi namreč izpadla iz parlamenta.

Podpora vladi malenkost višja Podpora vladi Mira Cerarja je v primerjavi z junijem zrasla za eno odstotno točko na 49 odstotkov. Odstotek nasprotnikov vlade ostaja nespremenjen na 51 odstotkih.

Najvišjo podporo je imela vlada septembra lani, in sicer 69-odstotno podporo, najnižjo pa je dosegla aprila, ko jo je podpiralo 43 odstotkov vprašanih.

Še vedno največ tistih, ki ne bi glasu oddali SDS Tistih, ki svojega glasu zanesljivo ne bi namenili stranki SDS, je v primerjavi s preteklim mesecem za odstotno točko več. Da je zanesljivo ne bi volili, je odgovorilo 55,6 odstotka vprašanih.

Sledijo: • ZaAB (23,6 odstotka, junija 17,1 odstotka), • NSi (21 odstotkov, junija 23,4 odstotka), • ZL (18,9 odstotka, junija 17,6 odstotka), • SMC (16,4 odstotke, junija 15,6 odstotka), • DeSUS (14,3 odstotka, junija 14,5 odstotka), • SD (12,8 odstotka, junija 17,7 odstotka).

Na to so odgovarjali tisti, ki so dejali, da bi se volitev udeležili zanesljivo, verjetno ali mogoče. Anketiranci so lahko navedli več strank.

Pahorju znova naklonjenih več, Cerarju manj Predsedniku države Borut Pahor je priljubljenost po padcu v preteklem mesecu znova narasla. Naklonjenih mu je 78 odstotkov vprašanih (junija 72 odstotkov). Na drugem mestu je evropska komisarka Violeta Bulc. Tej je naklonjenih 62 odstotkov (to je pet odstotnih točk manj kot v preteklem mesecu). Sledijo evropska poslanka Tanja Fajon (59 odstotkov, junija 60 odstotkov). Predsedniku vlade Miru Cerarju je priljubljenost padla za dve odstotni točki v primerjavi z junijem na 57 odstotkov. Prvaku SD Dejanu Židanu pa je zrasla za pet odstotnih točk na 56 odstotkov.

Tudi Mramor in Erjavec bolj priljubljena Finančni minister Dušan Mramor je tokrat prepričal več kot polovico vprašanih. Naklonjenih mu je namreč 51 odstotkov vprašanih (junija 45 odstotkov). Tudi predsedniku DeSUS Karlu Erjavcu je tokrat priljubljenost narasla. Naklonjenih mu 50 odstotkov, junija 46). Sledijo evropski poslanec iz vrst NSi Lojze Peterle (48 odstotkov, junija 49 odstotkov), predsednik državnega zbora Milan Brglez (48 odstotkov, junija 49 odstotkov) in poslanka ZL Violeta Tomič (47 odstotkov, 50 odstotkov).

Najmanj priljubljena trojica: Bratuškova, Janša in Janković Sledijo evropski poslanec iz vrst SDS Milan Zver (43 odstotkov, junija 39 odstotkov), vodja poslancev ZL Luka Mesec(41 odstotkov, junija 46 odstotkov), predsednica NSi Ljudmila Novak (40 odstotkov, junija 41 odstotkov), vodja poslancev NSi Matej Tonin (35 odstotkov in enako junija), ljubljanski župan Zoran Janković (35 odstotkov, junija 34 odstotkov), predsednik SDS Janez Janša (25 odstotkov, junija 26 odstotkov), predsednica ZaAB Alenka Bratušek (22 odstotkov in enako junija).

Ne spreglejte