Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 2. 2013,
8.43

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

sneg cesta vreme zima zimska rekreacija

Sobota, 23. 2. 2013, 8.43

5 let, 4 mesece

Po Sloveniji veliko novega snega, številne ceste ostajajo težko prevozne (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Zaradi obilice zapadlega snega številne regionalne ceste po državi ostajajo težko prevozne, nekateri odseki so zaradi zasneženega cestišča ali nevarnosti proženja snežnih plazov popolnoma zaprti.

Na Kočevskem se je snežna odeja odebelila na skupno skoraj 1,2 metra.Zaradi obilice snega je prišlo do težav z dobavo elektrike na območjih Slovenske Bistrice, Mokronoga in Ilirske Bistrice. Skupno je bilo brez elektrike 800 ljudi, težave pa so že odpravili oz. jih odpravljajo, so povedali v elektropodjetjih. Drugod po državi težav pri dobavi elektrike za zdaj ni.

Največ težav je na Kočevskem Na območju jugovzhodne Slovenije, kjer je preko noči in davi v povprečju zapadlo do 30 centimetrov svežega snega, še vedno prihaja do močnejših ali šibkejših snežnih ploh. Promet na pretežno spluženih cestah je zmeren, dolenjska avtocesta je splužena, za tovorna vozila pa na navedenem območju ni zapor. Največ težav zaradi snega imajo na Kočevskem, kjer ob cesti Dragarji - Osilnica opozarjajo tudi na nevarnost snežnih plazov.

Kot je povedal direktor vzdrževanja cest pri novomeškem CGP Anton Hrastar, je na Kočevskem, kjer se je snežna odeja odebelila za skoraj 30 centimetrov in skupaj meri skoraj 1,2 metra, zaradi obilice novozapadlega snega na bolj odročnih in manj prometnih predelih nekaj cest še neprevoznih. Za promet je zaprta še cesta Brezovica - Kanižarica iz Kočevja proti Črnomlju, zaradi snega so zaprte in neprevozne tudi ceste v Kočevskem Rogu.

"Snega praktično ni več kam odrivati" Na območju Novega mesta sta cesti Novo mesto - Metlika preko Gorjancev in Soteska - Črmošnjice - Črnomelj spluženi ter prevozni za ves promet. Na terenu so vse ekipe zimskih cestnih služb, ki ceste plužijo in posipavajo, največ težav s pluženjem pa imajo na nekaterih dolenjskih lokalnih cestah, kjer snega ni praktično več kam odrivati, je še povedal Hrastar.

Po podatkih republiške agencije za okolje je na območju Novega mesta od sobote zapadlo približno četrt metra novega snega, tamkajšnja snežna odeja pa je debela 65 centimetrov. V Črnomlju, kjer ta meri 80 centimetrov, je zapadlo 20 centimetrov snega, najdebelejša pa je na Lisci, kjer meri skoraj 1,3 metra in kjer je ponoči zapadlo skoraj 30 centimetrov svežega snega.

Na Gorenjskem hujših problemov prometu ne beležijo Na Gorenjskem je od sobote zvečer zapadlo med 30 in 40 centimetrov snega in še vedno sneži. Vse razpoložljive ekipe zimskih služb, na čelu s Cestnim podjetjem Kranj so že od večera na terenu in sproti čistijo novozapadli sneg. Večjih težav razen upočasnjene vožnje sicer sneg ne povzroča.

Kot so povedali na operativno-komunikacijskem centru Policijske uprave Kranj, zimske službe stalno čistijo ceste po Gorenjskem, kjer je med 30 in 40 centimetrov novozapadlega snega. Hujših problemov v prometu ne beležijo, le vožnja je upočasnjena.

Gasilci pomagali starejši občanki očistiti pot do hiše in streho starejše hiše Tudi na kranjskem regijskem centru za obveščanje uprave za zaščito in reševanje so povedali, da kakšnih večjih posebnosti kljub obilnim snežnim padavinam danes ne beležijo. Le dopoldne so prostovoljni gasilci iz Sovodnja v Koprivniku na območju občine Žiri pomagali starejši občanki očistiti pot do hiše in streho starejše hiše, saj je obstajala nevarnost, da se bo streha pod težo snega vdrla.

Ponoči je na Gorenjskem večinoma zapadlo okrog 20, v višjeležečih predelih pa okrog 30 centimetrov snega. Po podatkih Agencije RS za okolje je bila že zjutraj snežna odeja na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana visoka 42 centimetrov, na območju letališča v Lescah 46 centimetrov, v višjeležečih Ratečah pa že 110 centimetrov. Sneženje se je nadaljevalo tudi danes dopoldne in ponekod na Gorenjskem še vedno sneži.

Po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste je zaradi snega na cestišču cesta na Pokljuko prevozna le z verigami. Obvezna uporaba verig je tudi na prelazih Jezersko in Ljubelj, prelaz Korensko sedlo pa je na avstrijski strani zaradi zasneženega vozišča zaprt.

Na Idrijskem in Bovškem je to noč zapadlo med 40 in 50 centimetrov novega snega, na Idrijskem so probleme ponovno povzročali snežni plazovi. Čeprav na teh območjih Severne Primorske še vedno rahlo sneži, pa večjih težav v prometu ni, ceste so splužene in prevozne.

Na Idrijskem nekaj težav s plazovi Nekaj težav so imeli na Idrijskem s plazovi, vendar bistveno manj kot prejšnji teden, ko je bila cesta nekaj časa celo zaprta za ves promet, je povedal vodja vzdrževanja pri Cestnem podjetju Gorica (CPG) Vanči Premrl.

Tokrat so morali zaradi snežnih plazov za nekaj časa zapreti cesto Idrijska Bela - Idrija. Eden izmed plazov je zasul osebno vozilo ob tem pa je obstajala velika možnost, da bi ga plaz potisnil v strugo reke Idrijce. Na pomoč so pohiteli gasilci PGD Idrija, na poti pa naleteli na drugega krajana, ki ga je snežni plaz potisnil v reko Idrijco. Gasilci so obema nudil pomoč, delavci komunalnih služb iz Idrije so cesto očistili, tako da so rešili vozilo.

Ker na tem območju še vedno sneži, ima CPG na terenu vso razpoložljivo mehanizacijo ter 120 zaposlenih, sneg pa jim s cest pomagajo odstranjevati tudi podizvajalci. Zaradi obilice snega pa je vendarle potrebna uporaba snežnih verig na cestah čez prelaz Predel ter na cesti Ajdovščina - Col - Črni vrh - Godovič. Za priklopnike in polpriklopnike pa so zaprte ceste Ajdovščina - Col - Črni Vrh - Godovič, Idrija - Godovič in Razdrto - Podnanos.

Ponekod na Štajerskem je deževalo, nevarnost poledic Na Štajerskem je ponoči zapadlo od 10 do 30 centimetrov novega snega, zato so zimske službe tudi to noč intenzivno delale. Zjutraj je sneženje ponehalo in v večini primerov so čez dan že prenehali s pluženjem cest. Ceste so očiščene in glede na razmere normalno prevozne. Ponekod je deževalo, zato obstaja nevarnost poledice.

V Podravju južno od reke Drave, ki ga pokriva Cestno podjetje Ptuj, je ponoči po besedah Dušana Sagadina zapadlo od 20 do 30 centimetrov snega. Na terenu so bile vse razpoložljive ekipe, to je 55 vozil z okoli 80 delavci, ki pa so že zaključile s svojim delom in se vrnile v bazo. Ker je čez dan deževalo, bodo zvečer ceste ponovno posipavali, kljub temu voznike opozarjajo na nevarnost poledice. Po besedah Sagadina je letošnja zima rekordna, saj ne pomni tako velikih količin in tako dolgotrajnega sneženja, kot smo mu priča tokrat.

Podobnega mnenja je Denis Škorjanc iz Cestnega podjetja Murska Sobota, ki pokriva ceste severno od reke Drave. Na tem območju je ponoči zapadlo okoli 15 centimetrov snega. Na teren so poslali 29 vozil in okoli 50 delavcev, ki pa so dopoldne že končali svoje delo. Ceste na tem območju so zdaj normalno prevozne.

V Mozirju do 30 cm novega snega Na celjskem območju od dopoldneva ni bilo novega snega, ceste so splužene in normalno prevozne z zimsko opremo, je povedal vodja celjske zimske službe Jure Stermecki. Največ snega je ponoči zapadlo na območju Mozirja, in sicer 20 do 30 centimetrov, v Lesičnem je zapadlo 25 centimetrov, od 15 do 20 centimetrov snega je zapadlo v Latkovi vasi pri Preboldu, Slovenskih Konjicah in Velenju, na območju Rimskih Toplic je zapadlo od 10 do 20 centimetrov ter na območju Celja, Podplata pri Rogaški Slatini in Šentjurja 15 centimetrov.

Tudi na Koroškem je zjutraj nehalo snežiti, ponoči pa je po besedah vodje baze podjetja VOC Celje v Otiškem Vrhu Aleksandra Celana zapadlo od 30 do 40 centimetrov snega. Na terenu je bilo vso noč 17 ekip, ki so uspele do današnjega dopoldneva očistiti večino cest. V višjih predelih so imeli sicer problem, da zaradi velikih količin zapadlega snega v prejšnjih dneh nimajo več kam odstranjevati novozapadlega snega.

Sneg uničil objekt s sončno elektrarno Adrie Mobil Zaradi velike količine novozapadlega snega se je podrl objekt za zaščito gotovih izdelkov s sončno elektrarno družbe Adria Mobil. Natančnejše informacije o nastali škodi bodo znane v naslednjih dneh, po prvih ocenah pa je škode za več milijonov evrov. Poškodovanih ni bilo, so sporočili iz družbe.

Uničena je celotna sončna elektrarna v velikosti 11.000 kvadratnih metrov, pri tem pa je ogromna škoda nastala tudi zaradi uničenja številnih produktov, skladiščenih pod njo in pripravljenih za prodajo, navajajo v družbi.

Celotna konstrukcija se je podrla na okoli dvesto avtodomov in počitniških prikolic Objekt se je podrl v zgodnjih jutranjih urah, ko se je celotna konstrukcija podrla na okoli dvesto avtodomov in počitniških prikolic, ki so močno poškodovani, številni tudi v celoti uničeni. "Natančnejše informacije o nastali škodi bodo znane v naslednjih dneh, po prvih ocenah pa lahko govorimo o večmilijonskem znesku," pravijo v družbi.

V času, ko se je objekt podrl, delo v podjetju ni potekalo, zato na srečo ni bil poškodovan nihče. Podrobnejše informacije o dogodku bodo sporočili, ko bodo dobili informacije strokovnih služb in institucij, ki nesrečo že preiskujejo, so še navedli.

Primera se je lotila tudi policija Med drugimi se je primera lotila tudi policija, ki je po poročanju Televizije Slovenija zasegla tudi zajetno gradbeno dokumentacijo. Pojavljajo se namreč ugibanja, ali je maja lani zgrajen objekt res klonil pod težo snega - v Novem mestu ga je v zadnjih 24 urah zapadlo več kot četrt metra - ali je bila morda usodna napaka v gradnji ali kaj tretjega.

Po poročanju nacionalne televizije je nadstrešek v Adrii Mobilu postavilo podjetje Mekon iz Ljubljane. Lastnik in direktor Štefan Tasič pravi, da je kriv sneg, saj da ga je bilo preprosto več, kot ga dopuščajo izračuni, po katerih je bila postavljena strešna konstrukcija.

Zaradi snega se je podrla streha proizvodne hale Riko Ribnica Zaradi teže snega se je podrla streha proizvodne hale podjetja Riko Ribnica, je objavila Uprava RS za zaščito in reševanje. Po prvih ocenah vodstva podjetja je škode za več kot milijon evrov, dokončna ocena pa bo znana šele, ko bo sneg skopnel, zdaj je namreč napol podrta stavba prenevarna, je poročala Televizija Slovenija.

Vodja proizvodnje v Riku Ribnica Igor Troha je povedal, da je škoda velika, a natančnejše ocene še ni mogel podati. Direktor podjetja Riko Ribnica Janez Šilc pa je za Televizijo Slovenija povedal, da je hala verjetno popolnoma uničena, tako da je po prvih ocenah za okrog milijon do 1,5 milijona evrov škode.

Strešna konstrukcija ni zdržala 1,2 metra debele snežne odeje Štirideset let stara železna strešna konstrukcija ni zdržala 1,2 metra debele snežne odeje, ponekod je streha popolnoma popustila, na drugem koncu proizvodne hale se to lahko zgodi vsak trenutek, na kar kažejo tudi razpoke v nosilni steni.

Riso Ribnica med drugim proizvaja opremo cestne mehanizacije, med drugim snežne pluge, posipalnike, odmetalnike snega, cestne pometalne naprave, obcestne kosilnice ter rezalnike asfalta in betona

Ne spreglejte