Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 1. 2023,
6.04

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,30

41

Natisni članek

ARSO vreme sneg

Ponedeljek, 16. 1. 2023, 6.04

1 leto, 3 mesece

Smo se danes kaj naučili? To nas čaka v prihodnjih dneh. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,30

41

Danes in v prihodnjih dneh lahko pričakujemo tri pošiljke padavin, je za STA dejal meteorolog na agenciji za okolje Andrej Velkavrh. Danes ponoči bo meja sneženja višje, po nižinah pa se bo dež mešal s snegom. Količina padavin bo največja na severozahodu. Sneg bo padal na Gorenjskem in Koroškem, drugod pa bo odvisen tudi od intenzivnosti padavin.

Naslednja pošiljka bo v torek zvečer, a bo "še nekoliko manj snežna, kar zadeva višino sneženja". Sneg lahko spet pričakujemo v četrtek. Zaradi hladnejše zračne mase bo padal sneg, a bo padavin malo.

Velkavrh je povedal, da snega ne bo pobralo na hitro, saj pred nami ni odjuge. Temperature čez dan bodo malo nad nič, ponekod tudi več stopinj, ponoči pa okoli minus ena. "Počasi se bo talilo, na hitro pa ne. Tam, kjer je zapadlo nekoliko več snega, bo kar trajal, kjer je samo pobelilo, pa bo verjetno kar izginil," napoveduje.

V prihodnjih dneh ni pričakovati poledice, ta je pogostejša ob jasnih dneh in nočeh, do četrtka pa bo večinoma oblačno vreme.

Ste zadovoljni z delom javnih služb ob prvem snegu v tej zimi?

  • Da.
    31,49 %
    1225 glasov
  • Ne.
    68,51 %
    2665 glasov
Oddanih 3890 glasov

Hude težave po Sloveniji: tisoči brez elektrike tudi v Ljubljani 

Na širšem območju Ljubljane sneg povzroča težave. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje poročajo o podrtih drevesih in drogovih za elektriko. Po podatkih Elektra Ljubljana je bilo v njihovem omrežju zaradi posledic sneženja brez elektrike tudi skoraj 7.900 odjemalcev, po zadnjih podatkih je brez električne energije še 136 transformatorskih postaj, kar je približno 1.500 uporabnikov omrežja.

V jutranjem času so kar nekaj težav in izpadov na linijah avtobusov beležili tudi v LPP, predvsem zaradi precej slabo očiščenih cest, je za STA povedal namestnik direktorja LPP Rok Vihar. "Smo pa večino teh jutranjih izpadov že sanirali, tako da zdajle promet v večini primerov teče gladko z izjemo nekoliko daljših zamud in nekoliko slabših, daljših intervalov med vozili," je dodal.

Opozoril je še, da imajo njihovi zgibni avtobusi pogon v prikolici, zato imajo vedno težave, kadar je na cestišču plast snega. "To ni taka težava, ko gre za lahek sneg, ki pada pri nižjih temperaturah, težava je, ko se moker sneg zbije in postane drseča plast na cestišču. Avtobus takrat na klančinah in ostrih zavojih ne more peljati in vedno pride do zastojev, dokler se to ne očisti, je še povedal Vihar.

Na udaru tudi Koroška

O več primerih snegoloma poročajo iz Koroške. Med drugim podrta drevesa ovirajo promet na območju Občine Ravne na Koroškem, v naseljih Zelen Breg in Podgora. Posredovali so poklicni gasilci in delavci komunalnega podjetja. Delavci komunalnega podjetja so posredovali tudi v Pamečah v slovenjgraški občini, kjer se je na cesto podrlo drevo.

V Občini Črna na Koroškem je na višje ležečih območjih zapadlo tudi do pol metra novega snega, na okoli tisoč metrih nadmorske višine okoli 30 centimetrov, v Črni je okoli 25 centimetrov snega, je za STA povedala županja občine Romana Lesjak. Nekaj težav imajo zaradi okvar plugov s pluženjem, a zadeve po njenih besedah rešujejo.

Vodja Pomgradove zimske službe za območje zgornjega dela Podravja in vzhodnega dela Koroške, ki ima svojo bazo v Lenartu, Slavko Bračko je za STA povedal, da je tudi tam po nižjih legah doslej zapadlo od deset do 30 centimetrov snega, v višjih legah Pohorja pa je snežilo večji del noči, tako da je zapadlo še kakšnih 20 centimetrov več.

Njihove službe so z vsemi razpoložljivimi vozili na 760 kilometrih cest v akciji že od polnoči, tako da je prevoznost cest za vsa vozila s primerno zimsko opremo zagotovljena.

"Dejstvo je, da bi se morala v takih razmerah težka tovorna vozila izločati, a na glavnih smereh ni tako," opozarja Bračko in dodaja, da so zato edini krajši zastoj beležili na dokaj strmem klancu na cesti od Maribora proti Selnici ob Dravi.

Večjih težav tako v tem delu države v prometu doslej niso beležili, prihaja pa tudi do občasnih motenj zaradi snegoloma, saj je treba odstraniti tudi kakšno drevo, ki pade na cesto ali na rob ceste.

Do pol metra snega

Na Gorenjskem je ponoči zapadlo od 10 do 25 centimetrov snega, v višje ležečih predelih pa tudi več kot pol metra. Okoli pol metra novega snega je tako na Pokljuki, več kot 40 centimetrov pa tudi na Vršiču, na Korenskem sedlu celo 60 centimetrov, kažejo merilne postaje agencije za okolje. 40 centimetrov snega je zapadlo tudi v Ratečah in na Jezerskem, na območju Bohinja pa okoli 25 centimetrov. Na območju Kranja je snežna odeja visoka okoli 10 centimetrov.

Ponekod poleg snega promet ovirajo polomljena drevesa in veje. Uprava za zaščito in reševanje poroča o več primerih snegoloma, zlasti na območju Radovljice, kjer pa je sneženje že ponehalo. Primeri snegoloma so tudi na širšem območju Kranja in Škofje Loke. Na Bledu je zaradi stika drevesa z žico daljnovoda prišlo tudi do manjšega požara. Vrh drevesa je zagorel, vendar je požar do prihoda gasilcev že ugasnil, o dogodku pa je bilo obveščeno elektropodjetje.

Vodja vzdrževanja na CPG Kolektor Vanči Premrl je za STA povedal, da so imeli preko noči za čiščenje državnih cest na območju Severnoprimorske vse do Brezovice 43 ljudi, 15 vozil in pet strojev. Preko noči so porabili 225 ton soli za posipanje.

"Ceste so prevozne, razen na nekaterih delih velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike," je povedal Premrl. Večjih težav zaradi težkega snega pa preko noči še niso imeli.

Zaradi izrednih razmer je na distribucijskem omrežju Elektra Celje trenutno brez električne energije 6.600 odjemalcev

Zaradi zapadlega snega in posledično podrtih dreves je na distribucijskem omrežju Elektra Celje motena oskrba z električno energijo. Ob 7.30 je skupno število odjemalcev brez električne energije 6.613. Največ težav je na Koroškem, v Zgornji Savinjski dolini in v širši okolici Celja.

Na Koroškem je brez električne energije 1.820 odjemalcev. V Zgornji Savinjski dolini je brez električne energije 261 odjemalcev. V Spodnji Savinjski dolini je brez električne energije 3.523 odjemalcev. Na širšem območju Celja je brez električne energije 2.830 odjemalcev.

Zdrsi tovornih vozil

Na Celjskem je v nizko ležečih predelih zapadlo od pet do deset centimetrov snega, v višje ležečih predelih pa od 15 do 25 centimetrov. Celjska zimska služba je delo na terenu začela med poldrugo in poltretjo uro zjutraj in dela še potekajo, je za STA povedal vodja službe Damjan Maček.

Dejal je še, da so imeli na določenih odsekih težave z zdrsi tovornih vozil, pripetilo se je tudi nekaj manjših prometnih nesreč. Sneg je moker in težak, zato prihaja tudi do snegoloma, je še dodal Maček. Na Celjskem sicer še sneži.

Zaradi obilnih snežnih padavin na območju občin Idrija in Cerkno se je podrlo več dreves na regionalni cesti Spodnja Idrija–Želin in Želin–Cerkno, kjer so na delu dežurne službe cestnega podjetja. Podrta drevesa so tudi na lokalni cesti Gore–Idrija in na cesti Zavratec–Žirovnica, kjer posredujejo gasilci. Gasilci odstranjujejo padla dreves a tudi na cesti Idrija–Vojsko.

Fotogalerija
1 / 12
Vremenska napoved: Znano je, kdaj se bo vreme umirilo

Zjutraj je po nižinah v večjem delu Slovenije še močno snežilo. Sneg je moker in ponekod povzroča snegolom. Dopoldne bodo padavine oslabele in se zvečer znova okrepile. Jutri bo dopoldne suho, popoldne bodo znova padavine.

Danes dopoldne bodo padavine oslabele in – razen na zahodu – večinoma ponehale, je zapisano na spletnih straneh agencije za okolje (Arso). Ponekod bo pihal severovzhodnik, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 5, na Primorskem do 10 stopinj Celzija.

Zvečer se bodo padavine na zahodu znova okrepile in ponoči zajele večji del države. Po nižinah Gorenjske in Koroške bo snežilo, drugod deloma deževalo, deloma snežilo. Na jugozahodu ter na Štajerskem in v Prekmurju bo prehodno zapihal jugozahodnik, ob morju jugo. Do jutri zjutraj bodo padavine večinoma ponehale. Najnižje jutranje temperature bodo od –3 do 2, ob morju do 7 stopinj Celzija.

 

promet sneg
Avtomoto Stanje na cestah: težave samo še na južni ljubljanski obvoznici #video

 

Ne spreglejte