SiolNET. Novice Slovenija
3,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po požaru v Zalogu: iz vodnjaka teče črna voda #video

3,60

termometer

Na posnetku, ki ga je objavil Radio Krka, se vidi črna voda, ki priteče iz enega od vodnjakov blizu reke Krke. "Neverjetno, kako ta voda smrdi," nam je povedal avtor posnetka Miran Klevišar.

"Še včeraj so svetniki občine Straža predstavili podatke okoljskih analiz, ki so kazale, da podtalnica ni onesnažena, danes pa smo posneli to smrdečo vodo," pravi Klevišar in dodaja, da gre za približno šest metrov globok vodnjak, ki je od reke Krke oddaljen okoli 30 metrov.

Kot nam je še povedal Klevišar, so predstavniki Regijskega društva ekološkega gibanja - na posnetku je član gibanja Franc Plut – plastenko vode nesli na občino, kjer naj bi poskrbeli za analizo vode.

Klevišar sklepa, da je v podtalnico vdrla izcedna požarna voda. "Ta voda se izceja v zemljo. Bolj bo deževalo, več bo tega," pravi in dodaja, da je voda zelo smrdela.

Ali je voda s posnetka onesnažena zaradi nedavnega požara v predelovalnici odpadkov v Zalogu pri Straži, kot trdijo domačini, smo vprašali Agencijo za okolje pri okoljskem ministrstvu in občino Straža. Odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.

Med požarom več vaščanov evakuirali

V podružnici podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži, ki se ukvarja s predelavo odpadkov, je zagorelo v četrtek, 20. julija. Gasilci so požar v večernih urah istega dne uspeli omejiti, glavnino pa so pogasili do nedelje zvečer.

Območje požara so nato obiskali kriminalisti in forenziki, preiskava pa še poteka.

Med požarom so morali več vaščanov zaradi gostega dima in možnosti prisotnosti drugih nevarnih plinov evakuirati. Vonj po dimu so občutili tudi prebivalci Novomeške kotline, Šentjernejskega polja in Bele krajine.

Več vaščanov so zaradi dima in mogoče prisotnosti drugih nevarnih plinov morali evakuirati. Požar so dokončno pogasili pet dni kasneje.

Podatki v podrobnejši okolijski analizi, ki so jo predstavili v sredo, so pokazali, da je problematična močno onesnažena izcedna požarna voda. Kot je zapisano v poročilu Agencije RS za okolje, so preseganje dnevne koncentracije delcev PM 10 v zraku zabeležili le tretji dan požara, sicer pa ne. Krka ni bila onesnažena, agencija pa bo njeno stanje še spremljala.

Tako je gorelo v Zalogu pri Straži (video: Planet TV:

[video: 63731 / požar]

požar

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 82
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin