Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 6. 2024,
7.06

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,70

Natisni članek

Natisni članek

dan državnosti Borut Pahor Danilo Türk Milan Kučan

Torek, 25. 6. 2024, 7.06

3 mesece

Po oceni nekdanjih predsednikov republike je Slovenija lahko ponosna na prehojeno pot

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,70
Borut Pahor | "V 33-letni zgodovini tega nekako nismo znali narediti ali pa morda tudi nismo hoteli. Na začetku, v 90. letih, smo se nekako zanesli, da s postopnimi koraki lažje in več dosežemo, kot če bi šli v bolj prelomne spremembe. Triintrideset let kasneje se kaže, da prelomne spremembe potrebujemo. Prej ko jih bomo dali pod streho, bolje bo," je poudaril Borut Pahor. | Foto STA

"V 33-letni zgodovini tega nekako nismo znali narediti ali pa morda tudi nismo hoteli. Na začetku, v 90. letih, smo se nekako zanesli, da s postopnimi koraki lažje in več dosežemo, kot če bi šli v bolj prelomne spremembe. Triintrideset let kasneje se kaže, da prelomne spremembe potrebujemo. Prej ko jih bomo dali pod streho, bolje bo," je poudaril Borut Pahor.

Foto: STA

Ljubljana, 25. junija – Na predvečer dneva državnosti so se na prehojeno pot Slovenije v 33 letih od osamosvojitve ozrli tudi nekdanji predsedniki republike. Da smo na doseženo gotovo lahko ponosni, sta ob tem ocenila Danilo Türk in Borut Pahor. "V naši domovini je lepo biti mlad," je hudomušno pripomnil prvi predsednik republike Milan Kučan.

Medtem ko je bil Kučan na predvečer dneva državnosti, ko so ob osrednji državni proslavi na Kongresnem trgu v Ljubljani potekale še druge slovesnosti, skop s komentarjem ob obletnici samostojne države, sta bila bolj gostobesedna njegova naslednika na čelu države Türk in Pahor.

Türk je ocenil, da smo po 33 letih gotovo lahko ponosni na državo, vprašanje pa je, ali smo lahko ponosni na oblast, ki vlada v državi. Kot je dejal, nastajajo zelo neprijetni zastoji, skrbijo predvsem številne stavke, ki jim ni videti konca. Meni, da bi morala vlada poskrbeti, da se omenjeni stavkovni procesi končajo in se doseže sporazum.

slovenska zastava
Novice 33. obletnica sprejema ključnih osamosvojitvenih dokumentov

Svet je v težkih razmerah

Tudi razmere v svetu so po njegovi oceni skrb vzbujajoče. Svet je v težkih razmerah, nova velika vojna je popolnoma mogoča. "Še vedno je mogoče to vojno preprečiti. Zdaj bi morali resnično storiti vse, da preprečijo drsenje v svetovno vojno," je poudaril.

Türk meni, da je Slovenija kot država vedno pripravljena na izzive, ki so pred njo, drugo pa je vprašanje političnega trenutka in ljudi, ki so v danem trenutku na položajih odločanja. "Zdajšnja oblast bi morala poskrbeti, da so odločitve pravočasne, kakovostne, peljejo državo naprej. Zastoji, ki jih vidimo, so predolgi," je poudaril.

Razmah podjetništva

Ob rojstnem dnevu države je Sloveniji zaželel, da bi se notranje pomirila, ne v smislu zgodovinskega razkola levice in desnice, temveč občutka, da pripadamo zreli skupnosti, da je marsikaj storjenega, doseženega. V luči tudi mednarodnih razmer pa je ocenil še, da ima vsak narod pravico sanjati o lastni državi, vprašanje pa je, ali si je vsak narod sposoben izboriti državnost. "Slovenija si je državnost izborila, Sloveniji ni bilo nič poklonjeno. Državnost smo si morali izboriti in generacija, ki je to naredila, zasluži spoštovanje," je sklenil Türk.

Nekdanji predsednik Pahor pa je ocenil, da imamo Slovenci, gledano z zgodovinske razdalje, vse razloge, da smo ponosni na prehojeno pot. "Ampak kot ambiciozen narod si zastavljamo vprašanje, ali ne bi lahko bili boljši," meni. Prelomno spremembo, ki si jo Slovenija zasluži v prihodnosti, vidi v razmahu podjetništva.

Prelomne spremembe

"V 33-letni zgodovini tega nekako nismo znali narediti ali pa morda tudi nismo hoteli. Na začetku, v 90. letih, smo se nekako zanesli, da s postopnimi koraki lažje in več dosežemo, kot če bi šli v bolj prelomne spremembe. Triintrideset let kasneje se kaže, da potrebujemo prelomne spremembe. Prej ko jih bomo dali pod streho, bolje bo," je poudaril Pahor.

Z dnevom državnosti, ki je tudi dela prost dan, obeležujemo dogodke pred 33 leti, ko je takratna slovenska skupščina 25. junija 1991 po nekajletnih prizadevanjih sprejela ključne dokumente za odcepitev Slovenije od takratne Socialistične federativne republike Jugoslavije (SFRJ) in nastanek samostojne države Slovenije – temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji, ustavni zakon za njeno izvedbo in deklaracijo o neodvisnosti. Slovenija je svojo samostojnost in neodvisnost slovesno razglasila dan po sprejetju ključnih dokumentov, 26. junija 1991, na Trgu republike v Ljubljani, kjer je zaplapola tudi slovenska zastava.

Euro 2024 Köln Slovenija Anglija remi
Sportal Slovenija je trpela, a je brez poraza v osmini finala!
Gareth Southgate
Sportal Angleški zvezdnik: Slovenci hočejo šokirati svet
Ne spreglejte