Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 10. 2022,
8.32

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,16

12

Natisni članek

samomor Nova Gorica streljanje policija

Četrtek, 27. 10. 2022, 8.32

1 leto, 6 mesecev

Po streljanju s policijo naredil samomor #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,16

12

Včeraj se je v zgodnjih večernih urah v enem od naselij Mestne občine Nova Gorica zgodilo streljanje, pri čemer je ena oseba naredila samomor. Preiskava dogodka, v katerem je bilo uporabljeno strelno orožje, še vedno ni končana. Občan je klical na številko 113 in grozil, da bo storil samomor in uporabil strelno orožje, zato je policija posredovala. Po poku orožja občana je streljal tudi policist, občan pa si je vzel življenje, so pojasnili na PU Nova Gorica.

Ob prihodu na kraj dogodka sta policista v patrulji ugotovila, da ima 61-letni moški v rokah avtomatsko puško, v kateri je bil vstavljen nabojnik. Policijska patrulja je zavarovala kraj in o dogajanju obvestila operativno-komunikacijski center Policijske uprave Nova Gorica, ta je na kraj poslal še več policijskih patrulj.

Med zavarovanjem kraja in stanovalcev večstanovanjske stavbe sta policista stopila do vrat stanovanja, v katerem je bil občan, ta je imel pri sebi dolgocevno orožje. Moški jima je odprl vrata, jih takoj spet zaprl in se zatekel v stanovanje.

Na kraj dogajanja sta prišli še dve policijski patrulji, ki sta zavarovali kraj dogajanja. "Sosledje dogajanja je bilo zelo hitro," je na današnji izjavi povedal direktor Policijske uprave (PU) Nova Gorica Evgen Govekar.

Življenje si je vzel z avtomatsko vojaško puško 

Policisti, ki so bili na kraju, so obveščali stanovalce večstanovanjske stavbe in jih pozivali k samozaščitnemu ravnanju. Med zavarovanjem kraja dogodka je eden od policistov opazil občana, ta je v temi sedel na balkonu in imel pri sebi orožje. Policisti so moškega pozivali, naj orožje odloži, na kar se ta ni odzval, v nekem trenutku pa je sprožil orožje. Eden od policistov je potem v smeri streljanja sprožil dva strela iz službene pištole. Ker je oseba na balkonu obmirovala, so se policisti balkonu približali in ugotovili, da si je moški s strelnim orožjem, šlo naj bi za avtomatsko vojaško puško, vzel življenje, so sporočili.

Policisti so kraj dejanja zavarovali do prihoda pristojnih služb, ki so prevzele obravnavo varnostnega dogodka. Ogled kraja dogodka je prevzela preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Novi Gorici, o varnostnem dogodku je bilo obveščeno tudi Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici. Preiskovalnemu sodniku pri ogledu, ki še traja, pomagajo kriminalisti in kriminalistični tehniki PU Ljubljana, kriminalist uprave kriminalistične policije in strokovnjak nacionalnega forenzičnega laboratorija. Ogleda se je udeležil tudi strokovnjak sodne medicine.

Že pred desetletji je storil kaznivo dejanje in kazen odslužil 

Kriminalisti pri obravnavi dogodka preverjajo okoliščine suma storitve preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, saj je oseba z neposredno grožnjo, da bo uporabila silo, poskušala preprečiti policistom, da bi opravili uradno dejanje. Kriminalisti preverjajo tudi nelegalno posedovanje vojaškega orožja in streliva, ki je po zakonu prepovedano in ga posameznik protipravno ne sme pridobiti.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav je takoj po seznanitvi z dogodkom, v katerem je policist uporabil strelno orožje, v skladu z zakonom imenoval komisijo, ki bo preiskala vse okoliščine varnostnega dogodka in podala oceno, ali je bilo prisilno sredstvo (strelno orožje) uporabljeno zakonito in strokovno.

Preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Novi Gorici je odredila sodno obdukcijo, ki bo opravljena na Inštitutu za sodno medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Občan naj bi bil po Govekarjevih navedbah pred nekaj desetletji obravnavan za eno od kaznivih dejanj z elementi nasilja in je svojo kazen že odslužil, zato tudi ni bil več evidentiran v kazenskih evidencah.

Policija
Novice Smrt pogrešanega 49-letnika posledica kaznivega dejanja
Nizozemska policija
Novice Na Nizozemskem nezakoniti kitajski policijski postaji, po svetu jih je najmanj 54
Pištola, orožje, grožnja
Novice Oborožen rop v Šempetru pri Gorici. Zamaskirana roparja policija še išče.
Policija
Novice Spolna zloraba v konjeniškem klubu: dekle vložilo prijavo na policijo
Ne spreglejte