SiolNET. Novice Slovenija
1,95

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Plečnikov stadion med najbolj ogroženimi kulturnimi objekti v Evropi

1,95

termometer

Plečnikov stadion
Foto: Ana Kovač

Mreža organizacij za zaščito kulturne dediščine Europa Nostra je objavila seznam 14 primerov evropske kulturne dediščine, od katerih se jih bo sedem uvrstilo na seznam najbolj ogroženih. Med njimi je tudi Plečnikov stadion v Ljubljani, so sporočili s Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Društvo arhitektov Ljubljana je na razpis vključitve v program Europe Nostre in Inštituta Evropske investicijske banke, naslovljen 7 najbolj ogroženih (7 Most Endangered), prijavilo Plečnikov stadion, ki je bil danes uvrščen na seznam 14 primerov evropske kulturne dediščine. V društvu so nominacijo pripravili, ker si prizadevajo za ohranitev in ponovno uporabo stadiona v njegovi izvirni obliki.

Marca 2020 bo znano, katerih bo sedem izbrancev, uvrščenih na seznam najbolj ogroženih primerov evropske kulturne dediščine, pa piše v sporočilu za javnost Evropske komisije.

Plečnikov stadion Trendi Centralni stadion: nekoč telovadišče Orlovcev, danes mrtva mestna točka #video

Program 7 najbolj ogroženih se je začel izvajati januarja 2013, kot kampanja civilne družbe za reševanje ogrožene evropske dediščine. Čeprav ne zagotavlja neposrednega financiranja, igra pomembno vlogo pri ozaveščanju ter pri pripravi neodvisnih vrednotenj dediščine in izvedljivih akcijskih načrtov za mobilizacijo javne in zasebne podpore.

Plečnikov stadion za Bežigradom Trendi Študenti arhitekture: Plečnikov stadion ne potrebuje "izboljšav", temveč premislek

Nominacije so bile predložene s strani civilne družbe ali javnih organov, članov Europe Nostre ali njej pridruženih organizacij iz celotne Evrope. Svetovalni organ, ki ga sestavlja 15 mednarodnih strokovnjakov, je pripravil ožji izbor najbolj ogroženih dediščinskih območij na podlagi njihovih zgodovinskih in kulturnih vrednot in na osnovi stopnje ogroženosti dediščine. Pri izboru so bili upoštevani tudi udejstvovanje skupnosti, zavzetost zasebnih in javnih deležnikov, dolgoročni trajnostni razvoj in socialno-ekonomski vidik dediščinskega območja, še piše na strani društva ljubljanskih arhitektov.

Plečnikov stadion Posel danes Plečnikov stadion: mestni svetniki Pečečniku podaljšali pogodbo Jure Leben Posel danes Nekdanji minister se je zaposlil pri Jocu Pečečniku

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin