Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 7. 2011,
17.19

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Rajko Pirnat Patria obtožnica

Ponedeljek, 25. 7. 2011, 17.19

5 let, 8 mesecev

Pirnat: Postopki v zadevi Patria v Avstriji in Sloveniji so ločeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pravnik Rajko Pirnat je pojasnil, da postopek v Avstriji, kjer je vložena obtožnica v zadevi Patria, poteka ločeno od slovenskih postopkov.

V Sloveniji v primeru Patria trenutno teče več postopkov. Med temi je tudi pravnomočno uvedena kazenska preiskava zoper dva obdolženca zaradi zlorabe uradnega položaja in napeljevanja k temu, so pojasnili na vrhovnem državnem tožilstvu. Sodišče je Erjavca in Gutmana oprostilo Zoper dva obdolženca zaradi kaznivega dejanja nevestnega dela v službi je zadeva v fazi pritožbenega postopka, so sporočili s tožilstva. Gre za nekdanjega obrambnega ministra Karla Erjavca in nekdanjega načelnika Generalštaba Slovenske vojske Albina Gutmana, ki ju je ljubljansko okrajno sodišče oprostilo očitanega kaznivega dejanja. Zoper pet obdolžencev je vložen obtožni predlog na Okrajnem sodišču v Ljubljani zaradi kaznivih dejanj sprejemanja daril za nezakonito posredovanje, kaznivega dejanja dajanja daril za nezakonito posredovanje in ostalih. Gre za peterico Janez Janša, Jože Zagožen, Walter Wolf, Ivan Črnkovič in Anton Krkovič.

Poleg že znanih primerov pa je tožilka Branka Zobec Hrastar navedla še, da je zoper dva obdolženca pravnomočno uvedena kazenska preiskava pri Okrožnem sodišču v Ljubljani - preiskovalni oddelek, in sicer zoper enega obdolženca zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, zoper drugega pa zaradi kaznivega dejanja napeljevanja k temu kaznivemu dejanju. Podrobnosti ni pojasnila.

Pirnat: Naše sodišče lahhko pridobi dokaze iz tujine Rajko Pirnat s Pravne fakultete v Ljubljani je pojasnil, da so postopki v Avstriji in Sloveniji ločeni, gotovo pa lahko v okviru pravne pomoči med državama tuje sodišče izvede dokaze ali pa naše sodišče pridobi katerega od dokazov.

V slovenskem kazenskem postopku se ne uporablja dokaza, ki je bil izveden v tujem kazenskem postopku, pravi Pirnat. Je pa po njegovem mogoče na posreden način pridobiti te dokaze in jih izvesti v našem kazenskem postopku.

"Sama obtožnica še ne pomeni ničesar" Sama obtožnica v Avstriji, kot poudarja, še ne pomeni ničesar. "Obtožnica je akt v kazenskem postopku v Avstriji in pri nas ne povzroča nobenih pravnih posledic," je dejal. Ob tem je Pirnat opozoril, "da bomo videli, kaj se bo dokazalo v postopku pri nas. Če bodo dejstva res dokazana tudi v Avstriji, ni nemogoče, da jih pridobi tudi naše sodišče".

Septembra se nadaljuje tožba, ki jo je vložil Janša Na sodišču teče še en pravdni postopek, in sicer se bo na pravdnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča 23. septembra nadaljevala obravnava v tožbi, ki jo je Janez Janša vložil zaradi navedb v finski oddaji, da je pri poslu s patrijami prejel podkupnino. Poleg televizije YLE in novinarja Magnusa Berglunda toži tudi nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Bojana Potočnika in direktorja Sistemske tehnike Milana Švajgerja.

Janša je ovadil tudi tožilko Zobec Hrastarjevo, saj ji očita zlorabo položaja in ponarejanje listin. Tožilka bo sicer po sodnih počitnicah, kot je napovedala, zapustila tožilske vrste. K tej odločitvi jo je po njenih besedah vodilo prepričanje, da država ne more zaščititi lastnih funkcionarjev.

Pogovori glede spremembe pogodbe še potekajo Vsi postopki pa zaenkrat še niso vplivali na izvajanje pogodbe države s Patrio oziroma njenim zastopnikom za Slovenijo, podjetjem Rotis. O reprogramiranju pogodbe, vredne skoraj 280 milijonov evrov, so na ministrstvu za obrambo povedali, da pogovori glede spremembe pogodbe o nakupu srednjih kolesnih oklepnih vozil 8x8 še potekajo, vendar v tem trenutku podrobnosti ne morejo posredovati. Vlada je sicer že aprila ministrstvu za obrambo naložila, da v času trajanja odprtih sodnih postopkov poskuša doseči reprogramiranje pogodbe o nakupu oklepnikov in spremembo obsega nabav.

Poleg tega je vlada naložila državnemu pravobranilstvu, da v vseh odprtih civilnih sodnih postopkih v zvezi ali zaradi pogodbe o nakupu osemkolesnikov uveljavlja "trditveno in dokazno podlago, ki upošteva ničelno toleranco do korupcije".

Ne spreglejte