Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 6. 2020,
18.41

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

24

Natisni članek

prisilna sredstva vlada protesti policija

Ponedeljek, 22. 6. 2020, 18.41

3 leta, 10 mesecev

Petkovi protesti: policisti prisilna sredstva uporabili zoper 12 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

24

Protest Trg republike | Na PU Ljubljana so pojasnili, da so policisti na petkovih protestih prisilna sredstva uporabili zoper 12 ljudi. | Foto STA

Na PU Ljubljana so pojasnili, da so policisti na petkovih protestih prisilna sredstva uporabili zoper 12 ljudi.

Foto: STA

Policisti so na petkovih protestih uporabili prisilna sredstva zoper 12 ljudi, do zdaj pa glede postopkov niso dobili nobene pritožbe, so sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana. Dodali so, da so med varovanjem protesta opravili tudi več postopkov ugotavljanja identitete, pri tem pa niso ugotavljali identitete naključnih mimoidočih ljudi.

V preteklih dneh so po družbenih omrežjih namreč zaokrožile informacije in posnetki, da so policisti v času protesta legitimirali tudi naključne mimoidoče po nekaterih ljubljanskih ulicah. Na policiji so že v soboto navedli, da so ugotavljali identiteto pri osebah, za katere obstajajo razlogi v 40. členu Zakona o nalogah in pooblastilih policije, poroča STA.

Na PU Ljubljana do zdaj glede postopkov uporabe prisilnih sredstev na petkovih protestih niso dobili nobene pritožbe. | Foto: STA , Na PU Ljubljana do zdaj glede postopkov uporabe prisilnih sredstev na petkovih protestih niso dobili nobene pritožbe. Foto: STA ,

V današnjem pojasnilu so na PU Ljubljana dodali, da posameznih postopkov ugotavljanja identitete ne morejo komentirati zaradi določil Zakona o varstvu osebnih podatkov. Pojasnili pa so, da so med varovanjem prejšnjih protestov zaznali več prekrškov in kaznivih dejanj in da je bilo tudi tokrat iz varnostnih okoliščin pričakovati, da bo prišlo s strani posameznih oseb do podobnih dejanj.

Novice Policisti popisali več deset protestnikov, 27 "bralcem ustave" izdali plačilni nalog #video

Prisilna sredstva uporabili zoper 12 ljudi

Policisti so na petkovih protestih uporabili tudi prisilna sredstva zoper 12 ljudi. Ob tem so na policiji pojasnili, da morajo o vsaki uporabi prisilnega sredstva policisti pisno poročati. Predstojnik enote nato preverja zakonitost in strokovnost uporabe policijskih pooblastil kot tudi prisilnih sredstev. Predstojnik enote mora za vsako uporabo prisilnega sredstva preveriti in oceniti strokovnost in zakonitost uporabe prisilnih sredstev, so pojasnili.

Preverjanja za uporabo prisilnih sredstev v petek še niso zaključili. "V primeru, da bi bila uporaba prisilnih sredstev ocenjena kot nezakonita in nestrokovna, se zoper policista uvede ustrezen notranjevarnostni postopek. Vsak posameznik ima v postopku s policisti možnost uveljavljanja pravnih sredstev, če meni, da so mu bile kršene pravice," so poudarili. Glede omenjenih postopkov uporabe prisilnih sredstev na policiji do zdaj niso dobili nobene pritožbe, poroča STA.

Novice Protesti v Ljubljani: policisti s Trga republike odnesli nekaj protestnikov #foto #video
Ne spreglejte