Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 6. 2019,
15.41

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

3

Natisni članek

ARSO Petišovci fracking Ascent Resources

Petek, 14. 6. 2019, 15.41

4 leta, 10 mesecev

Petišovci: Britanci napovedujejo upravni spor, tožbo in arbitražo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

3

Petišovci | Britanski Ascent Resources bo v primeru Petišovci sprožil upravni spor, odškodninsko tožil državo in sprožil arbitražo. | Foto Slovenski-plin.si

Britanski Ascent Resources bo v primeru Petišovci sprožil upravni spor, odškodninsko tožil državo in sprožil arbitražo.

Foto: Slovenski-plin.si

Britanski Ascent Resources bo v primeru Petišovci sprožil upravni spor, odškodninsko bo tožil državo zaradi kršitve zakonodaje, predvsem zaradi po njihovem nerazumno dolgih postopkov odločanja, in sprožil postopek pred arbitražnim sodiščem iz Washingtona, so danes sporočili iz družbe.

Britanski Ascent Resources želi v sodelovanju z Geoenergom v Petišovcih v večjem obsegu pridobivati plin. Vendar jim je ministrstvo za okolje in prostor nedavno zavrnilo pritožbo in potrdilo sklep Agencije RS za okolje (Arso), s katerim je ta odločila, da je treba za nameravano črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje.

Petišovci
Novice Ministrstvo pritrdilo Arsu, Britanci za črpanje plina potrebujejo okoljsko dovoljenje

Britanci napovedujejo upravni spor, tožbo in arbitražo

"Odločitev ministrstva za okolje je zelo škodljiva za projekt in za interese Slovenije. Zato si bomo prizadevali pridobiti popolno odškodnino za delničarje naše družbe tako na lokalnih kot mednarodnih sodiščih," je dejal izvršni direktor družbe Ascent Resources Colin Hutchinson. V družbi so ob tem razočarani nad načinom komunikacije, saj so partnerji v projektu za to odločitev izvedeli po objavi odločitve ministrstva na spletni strani in po sporočilu medijem.

Povedali so, da bodo upravni spor sprožili v roku, ki se bo iztekel 15. julija, da bodo sprožili postopke v Mednarodnem centru za reševanje investicijskih sporov ter odškodninsko tožili državo zaradi nastale škode. Izguba pričakovanih prihodkov od naložbe, ocenjene na okoli 50 milijonov evrov, bi namreč lahko dosegla večkratnik te naložbe, so pojasnili.

V družbi se bodo osredotočili na pravdne postopke, katerih stroški bodo po ocenah zelo visoki, zato bodo konec junija oklestili operativne stroške tega projekta, kar pomeni tudi zmanjševanje plač direktorjem, ki se ukvarjajo s tem projektom. A strategija družbe ostaja maksimiranje vrednosti naložbe v Sloveniji in rast v regiji, so dodali.

Jure Leben
Novice Razjarjeni vlagatelji iz Londona grozijo slovenskemu ministru #video

V postopkih, povezanih z Ascentom, pritiski in grožnje

Partnerja sta v tem projektu sicer pridobila okoljevarstveno dovoljenje za rafinerijo za čiščenje surovega plina, vendar pa bi lahko bila  postavitev objekta odvisna od odločitve o črpanju plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju, ki mu nasprotujejo okoljevarstveniki.

V obeh postopkih, povezanih z Ascentovim črpanjem plina na Petišovskem polju, je lani takratni minister Jure Leben odredil notranji nadzor nad delom Arsa. Nadzor je pokazal, da so se v postopkih dogajali pritiski in grožnje ter da sta bili kršeni načeli samostojnosti in neodvisnosti organa ter dela uradnih oseb. Zadeva je odnesla tedanjega direktorja Arsa Joška Kneza.

Ne spreglejte