SiolNET. Novice Slovenija
0,59

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Peterle: Brez Demosove vlade ne bi bilo kampanje za evropske volitve

0,59

termometer

Lojze Peterle
Foto: STA

V Ljubljani so se danes na povabilo predsednika osamosvojitvene vlade in evropskega poslanca Lojzeta Peterleta (EPP/NSi) srečali člani prve slovenske vlade. Imenovana je bila 16. maja pred 29 leti. Brez Demosove vlade v Sloveniji danes ne bi bilo kampanje za evropske volitve, je pred srečanjem dejal Peterle.

volišče, volitve, volivci, volilni listič, predsedniške volitve, glasovnica Novice Kakšen je vrstni red kandidatnih list na glasovnicah za evropske volitve

"Že leta se v dneh, ko je obletnica imenovanja prve slovenske vlade, srečujemo njeni takratni člani," je dejal Lojze Peterle. Izrazil je zadovoljstvo, da so še vedno povezani in se spominjajo časov, ko se je Slovenija začela osamosvajati.

Sedem ministrov prve vlade že pokojnih

"Če Demosova vlada ne bi opravila svojega dela in prevzela ključnega operativnega bremena osamosvajanja, v Sloveniji danes ne bi bilo kampanje za evropske volitve," je poudaril Peterle, ki kandidira za evropskega poslanca tudi na tokratnih volitvah.

Sedem ministrov prve vlade je že pokojnih, je spomnil. Na današnjem srečanju so se poklonili spominu na tri, ki so umrli v zadnjem letu, tako Andreju Ocvirku, Andreju Capudru in Lojzetu Janku. Ocvirk je bil med majem 1991 in majem 1992 podpredsednik vlade, pristojen za gospodarstvo, Capuder je vodil kulturni resor, Janko pa pravosodnega.

Prvo vlado oblikovala koalicija Demos

Člani prve vlade so postali ministri, potem ko je junija 1991 začel veljati zakon o organizaciji in delovnem področju republiške uprave. Pred tem so bili republiški sekretarji.

Prvo vlado po prvih večstrankarskih volitvah, takrat še v okviru nekdanje Jugoslavije, je leta 1990 oblikovala koalicija Demos oziroma predsednik vlade Peterle iz vrst Slovenskih krščanskih demokratov.

Ti so skupaj s Slovensko demokratično zvezo, Socialdemokratsko stranko Slovenije, Slovensko kmečko zvezo, Slovensko obrtniško stranko in Zelenimi Slovenije sestavljali koalicijo Demos pod vodstvom Jožeta Pučnika iz Socialdemokratske stranke Slovenije. Peterletovi vladi je bila 22. aprila 1992 izglasovana nezaupnica. Štirinajstega maja je bila potrjena prva vlada Janeza Drnovška iz stranke LDS.

Levica Violeta Tomić Novice Levica na evropske volitve z obljubo o vrnitvi upanja

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin