Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 7. 2011,
16.38

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Norveška Miro Petek Katarina Kresal

Ponedeljek, 25. 7. 2011, 16.38

3 leta, 1 mesec

Petek Kresalovo sprašuje o pripravljenosti specialcev na ekstremne dogodke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Poslanec SDS Miro Petek ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal v poslanskem vprašanju sprašuje, ali sta slovenska policija in njena specialna enota pripravljeni na ekstremne dogodke.

Petka še zanima, ali bo dogodek na Norveškem pripomogel k temu, da vnovič preverijo reakcijski čas slovenskih policijskih specialcev. "Slaba pripravljenost norveške policije" Grozljiv morilski pohod, ki se je zgodil v petek na Norveškem, je po mnenju Petka pokazal na slabo pripravljenost norveške policije na takšne ekstremne dogodke. V Sloveniji imamo za podobne primere elitno specialno policijsko enoto, ki naj bi bila usposobljena za hitre in učinkovite reakcije v primeru terorističnih akcij in drugih izjemnih situacij, v katerih so ogrožena življenja ljudi. Specialna enota je na delu le od 7. ure do 15. ure Petek navaja, da je je specialna policijska enota v zadnjih letih po navodilih generalnega direktorja slovenske policije Janka Gorška na delu le od 7. ure do 15. ure. Nato pa je del policistov prost, del pa na čakanju na domu, navaja poslanec. V internih navodilih je tudi zapisano, da se mora v primeru nujnih zadev specialna policijska enota zbrati v dveh urah.

Petek: Reakcijski čas dveh ur je predolg Po mnenju Petka je reakcijski čas dveh ur za najboljše usposobljeno specialno enoto predolg, a je po drugi strani "razumljiv, če se morajo specialci pripeljati iz vseh krajev Slovenije na sedež specialne enote". Ob tem je spomnil, da so reakcijski čas specialne policijske enote problematizirali v DZ že ob dogodku na Zaloški cesti v Ljubljani.

Poslanca zanimajo tudi finančne posledice Zato Kresalovo sprašuje, ali bo dogodek na Norveškem vendarle pripomogel k razmisleku, da ponovno preverijo smotrnost organiziranosti specialne policijske enote in njene pripravljenosti na domu, in sicer tako, da "se reakcijski čas ne bi več meril v urah, temveč v minutah". Poslanca Petka še zanima, kakšne so finančne posledice, če so policisti v pripravljenosti na policijski enoti ali če so v pripravljenosti na domu.

Ne spreglejte