Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 2. 2021,
13.45

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

8

Natisni članek

Bojan Petan

Sreda, 17. 2. 2021, 13.45

3 leta

Petan v zadevi DZS ne priznava krivde

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

8

Bojan Petan | Foto STA

Foto: STA

Na Okrožnem sodišču v Kopru se je s predobravnavnim narokom začelo sojenje v primeru domnevnega izčrpavanja Term Čatež oz. podjetij iz kroga DZS. Danes je pred sodnico Meri Mikac stopil prvi mož več družb iz skupine DZS Bojan Petan, ki očitanega kaznivega dejanja ni priznal. Ločena predobravnavna naroka bodo pripravili še za druge obtožene.

Tožilka v tej zadevi Petra Terdin je za STA povedala, da je skupaj obtoženih šest fizičnih in dve pravni osebi. Petanu, ki je v okviru skupine DZS predsednik uprave krovne družbe DZS, predsednik uprave časopisne hiše Dnevnik in generalni direktor Term Čatež, očitajo dve kaznivi dejanji - zlorabe položaja pri upravljanju gospodarske družbe pred prevzemom Term Čatež ter zlorabe položaja znotraj nadzornega sveta Term Čatež in v Marini Portorož.

Terme Čatež so, kot je dodala, morale zaradi odločitve na skupščini delničarjev odkupiti lastne delnice in jih nato umakniti. Za nakup so v letih 2007 in 2008 vzele okrog 31 milijonov evrov posojila, ki ga odplačujejo še danes.

Med obtoženimi kaznivega dejanja zlorabe položaja in pomoči pri tem kaznivem dejanju so poleg Petana tudi finančnik Bogdan Pušnik ter družbi DZS in MS Invest. Na predobravnavnem naroku se bosta o krivdi izrekla še Marko in Vojislav Ignjič in Matjaž Satler.

Tožilstvo brez dodatnih dokaznih predlogov

Tožilstvo pred začetkom glavne obravnave ni imelo dodatnih dokaznih predlogov, medtem ko je zagovornica obtoženega Martina Žavcer Hrovatin predložila nove pisne dokazne predloge, med katerimi sta tudi ekonomsko in finančno mnenje iz lanskega maja. Tožilka ima do 1. marca čas, da si predloge ogleda in o njih poda svoje mnenje. Prav tako se bo do novih dokaznih predlogov v prihodnje opredelila sodnica.

Obtožnice sicer na predobravnavnem naroku še niso predstavili, tožilka jo bo vsebino predstavila na začetku glavne obravnave, ki bo predvidoma konec marca ali v začetku aprila.

Po informacijah medijev tožilstvo trdi, da je Petan z delniškimi in posojilnimi posli v obdobju po letu 2007 finančno izčrpaval Terme Čatež. Eno od največjih turističnih družb v državi naj bi lastninil z njenim denarjem, piše STA.

Nepravilnosti naj bi se, kot smo ob začetku sodne preiskave poročali na Siolu, med drugim nanašale na prodajo dveh svežnjev delnic Term Čatež v letu 2007, ki sta ju obvladovala Turistično podjetje Portorož in Marina Portorož. Obe družbi sta bili takrat v lasti Term Čatež.

Bojan Petan
Novice Bojan Petan pred sodnika zaradi spornega lastninjenja Term Čatež

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so Petana in njegov poslovni imperij vzeli pod drobnogled vzeli leta 2014, ko so po vsej Sloveniji opravili več kot 30 hišnih preiskav, Petana pa so takrat začasno pridržali. Hišno preiskavo so opravili tudi v Marini Portorož in zasegli več dokumentacije.

Preiskovalci so preverjali domnevno izčrpavanje povezanih družb, med drugim tudi Marine Portorož in Term Čatež. Septembra 2014 so preiskavo končali in poleg Petana ovadili štiri ljudi in dve družbi iz Ljubljane. Osumili so jih zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

V letih 2009 in 2010 naj bi z zlorabo vodstvenih in nadzornih funkcij pri upravljanju in zastopanju gospodarskih družb sprejeli več škodljivih sklepov in pogodbo. V korist DZS naj bi, kot so tedaj ocenili na NPU, pridobili več kot 25 milijonov evrov premoženjske koristi in domnevno izčrpavali povezane družbe, še piše STA.

Ne spreglejte