Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 5. 2015,
14.36

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

stavka zdravniki Fides Konrad Kuštrin

Torek, 26. 5. 2015, 14.36

1 leto, 3 mesece

Pet stvari, ki jih morate vedeti o četrtkovi stavki zdravnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za en dan se bo v četrtek ustavilo delo zdravnikov. Kot pravijo v sindikatu Fides, želijo s stavko vlado prisiliti, da gre v zdravstvene reforme, ki jih ni od nikoder. A nastradali bodo tudi pacienti.

Začelo se je pred dobrim mesecem, ko so zdravniki opozorilno stavkali eno uro. Večjih nevšečnosti takrat ni bilo, cilj pa ni bil dosežen, saj sindikati in ministrstvo po tem niso stopili na isti breg. Še več. Kot nam je povedal predsednik sindikata Zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides) Konrad Kuštrin, z ministrstvom niso imeli nobene komunikacije, zato so se tudi odločili, da vztrajajo pri enodnevni stavki in če rezultatov ne bo, bodo svoj pritisk še stopnjevali.

Pri sindikatu vztrajajo, da zahteve po višjih plačah niso v prvem planu, pač pa je glavni cilj pritisniti na vlado, da bo šla v reforme, ki jih ni, čeprav o njih vsi govorijo. A sama stavka bo bolj kot na zdravstveno ministrstvo vplivala na paciente.

Kako se glasijo zahteve zdravnikov in kaj morate vedeti za primer, da boste v četrtek potrebovali zdravnika?

Razlogi za stavko Stavkovni zahtevi sindikata Fides sta dve: - Sprejetje t .i. modre knjižice zdravniških in zobozdravniških standardov in normativov, - razmerje med povprečno osnovno plačo zdravnika in povprečno slovensko plačo v razmerju 3:1.

Pravi motiv pa je, kot izpostavljajo pri Fidesu, dejstvo, da je javno zdravstvo v Sloveniji vedno manj javno in manj dostopno, prav tako pa ministrstvo ne naredi nobenega ukrepa v smislu reform, ki bi izboljšale stanje v slovenskem zdravstvu.

Zato želijo spodbuditi vlado, da začne izvajati reforme, ob tem pa pričakujejo, da nas bodo njeni ukrepi peljali v severni in ne v južni del Evrope.

Kako bo potekala stavka 1. Vsi nenujni ambulantni pregledi in načrtovane nenujne operacije bodo odpadli. 2. Nenujni pregledi ne bodo odpadli za otroke in mladostnike do 18. leta in za osebe, starejše od 65 let, vendar se pri tem ne bo upošteval vrstni red naročenih pacientov in ne bo zagotovljen maksimalni dovoljeni čakalni čas. 3. V zavodih, kjer vzporedno poteka več ambulant, bo obratovala samo ena ambulanta za nenujne primere. 4. Med stavko naročanje nenujnih pacientov ne bo potekalo.

Pacientom, ki bodo v četrtek deležni kakršnihkoli nevšečnosti, se je Fides vnaprej opravičil, a hkrati krivdo zvračajo na ministrstvo. Vsem, ki v četrtek ne bodo čutili nujne potrebe, da gredo k zdravniku, pa Kuštrin svetuje, da obisk raje preskočijo.

Kdaj bodo na vrsto prišli pacienti, ki so bili naročeni za 28. 5.? Fides od vodstev zdravstvenih zavodov zahteva, da se odpovedovanje nenujnih operacij izpelje strogo po pravilih vodenja čakalnih seznamov. To pomeni, da je treba pacientom, naročenim za četrtek, zagotoviti oskrbo prvi naslednji delovni dan, druge paciente v čakalni vrsti pa ustrezno zamakniti za en delovni dan.

Kot so povedali v sindikatu, se jim to zdi tudi edino pošteno, saj bi sicer stavko čutili zgolj pacienti, ki so naročeni za četrtek.

V svoj zagovor so pri Fidesu še dejali, da so stavko pravočasno napovedali in tako so imela vodstva zdravstvenih zavodov dovolj časa za prenaročanje. V nasprotnem primeru bodo morali sami pojasnjevati nezadovoljnim pacientom, zakaj so zaman prišli.

Udeležba na stavki Za člane Fidesa je udeležba na stavki članska obveznost, lahko pa se je udeležijo tudi nečlani, če se ob tem držijo stavkovnih pravil.

Plačilo stavke Stavka predvidoma ne bo plačana. Če bi z ministrstvom prišlo do sklenitve sporazuma o reševanju stavkovnih zahtev, je sicer mogoče, da se bomo dogovorili drugače, pojasnjujejo na Fidesu.

Ne spreglejte