Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 2. 2022,
14.54

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,99

31

Natisni članek

konkurenčnost globa renault avtomobilska industrija kartel

Sreda, 9. 2. 2022, 14.54

2 leti, 2 meseca

Pet avtomobilskih podjetij več kot deset let kršilo pravilo konkurence

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,99

31

sta | Pet slovenskih avtomobilskih podjetij je več kot deset let usklajeno sodelovalo pri popravilih vozil Renault.  | Foto STA

Pet slovenskih avtomobilskih podjetij je več kot deset let usklajeno sodelovalo pri popravilih vozil Renault.

Foto: STA

Javna agencija za varstvo konkurence je ugotovila, da so podjetja Renault Nissan Slovenija, Avtohiša Real, Avtohiša Malgaj, Pleško Cars in Avtoservis Kalan pri popravilih oziroma vzdrževanju vozil znamke Renault več kot deset let delovala usklajeno in s tem kršila pravila konkurence. Podjetja morajo s kršitvijo takoj prenehati.

Varuh konkurence je sum usklajenega ravnanja pri popravilih vozil Renault začel preiskovati v začetku leta 2019, danes pa je v zvezi s tem objavil odločbo o kršitvi pravil konkurence, ki sicer še ni pravnomočna. Stranke v postopku imajo namreč zoper njo pravico do sodnega varstva, so danes sporočili z agencije za varstvo konkurence in dodali, da o morebitnih tožbah zoper njene upravne odločbe odloča upravno sodišče.

Avtomoto 40 let Renaulta v Novem mestu

Pet različnih podjetij je imelo skupen namen

Kot so zapisali pri agenciji, so se podjetja Renault Nissan Slovenija, Avtohiša Real, Avtohiša Malgaj, Pleško Cars in Avtoservis Kalan v postopkih oddaje javnih naročil, katerih storitve so popravila in vzdrževanja vozil znamke Renault ter dobava nadomestnih delov v Sloveniji, dogovarjala in/ali usklajeno ravnala tako, da so prikrojevala ponudbe, določala cene, razdelila naročnike ter izmenjevala poslovno občutljive informacije.

Agencija je v odločbi ugotovila, da je med strankami postopka obstajal skupen namen, da ne tekmujejo v postopkih oddaje javnih naročil in si ta med seboj razdelijo, cene v svojih ponudbah pa postavljajo tako, kot je bilo dogovorjeno med njimi, ter da si med sabo izmenjajo relevantne informacije, da bo posamezno javno naročilo dobil tisti, ki mu je naročnik oz. posamezen sklop pripadal v skladu z medsebojnim dogovorom.

Mercedes-benz citan
Avtomoto Novo v Sloveniji: še zadnji mercedes skupaj z Renaultom

Kršitev je trajala najmanj deset let 

V konkretnem primeru gre za kartel, ki je trajal več kot deset let, so navedli pri agenciji. Ta je namreč našla dokaze, na podlagi katerih sklepa, da je kršitev trajala najmanj od 22. januarja 2008, nekatere stranke postopka pa so s kršitvami nadaljevale celo po uvedbi postopka oziroma po opravljenih preiskavah v omenjenih podjetjih.

"Stranke postopka so tako v veliki večini izločile učinkovito konkurenco na razpisih, onemogočile, da bi naročniki pridobili ugodnejše oziroma dejansko konkurenčne ponudbe, ter vzdrževale cene na višjem nivoju, kot bi jih določila učinkovita konkurenca na trgu," je v sporočilu za javnost navedel varuh konkurence.

Podjetja so kršila zakon o preprečevanju omejevanja konkurence 

Omenjeno po navedbah agencije predstavlja omejevalni sporazum oziroma usklajeno ravnanje, katerega cilj je preprečevanje, omejevanje ali izkrivljanje konkurence na ozemlju Slovenije oziroma na znatnem delu notranjega trga, kar bi lahko prizadelo trgovino med državami članicami EU. S tem so navedena podjetja kršila zakon o preprečevanju omejevanja konkurence in pogodbo o delovanju EU.

Avtomoto 20 let renaulta clia

Agencija je prejela vlogo ene od strank, ki je razkrila udeležbo 

Stranka, ki je vložila vlogo, je razkrila svojo udeležbo. Preostale stranke so ugotovitvam nasprotovale.  | Foto: STA , Stranka, ki je vložila vlogo, je razkrila svojo udeležbo. Preostale stranke so ugotovitvam nasprotovale. Foto: STA , Agencija je sicer v postopku prejela vlogo ene od strank postopka za odpustitev oziroma znižanje globe, ki vlagatelju omogoča ugodnosti iz programa prizanesljivosti. Skladno s tem programom so udeleženci kartelov, ki sodijo med omejevalne sporazume po cilju, lahko deležni ugodnejše obravnave v postopku o prekršku.

Stranka, ki je vložila to vlogo, je nato v postopku sodelovala z agencijo tako, da ji je razkrila svojo udeležbo v obravnavanem sporazumu in ji predložila dodatne dokaze, ki dokazujejo predmetno kršitev. Preostale stranke postopka so ugotovitvam agencije ves čas postopka nasprotovale in zatrjevale, da s svojimi ravnanji niso kršile pravil varstva konkurence in da so očitki o omejevanju konkurence neutemeljeni.

Varuh v upravnem postopku ugotovi zgolj kršitev, v ločenem prekrškovnem postopku pa naloži globo. 

Skladno z zakonom o preprečevanju omejevanja konkurence se z globo do deset odstotkov letnega prometa podjetja v predhodnem poslovnem letu kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik in samostojna podjetnica posameznica ter posameznik, ki samostojno opravlja poklicno dejavnost, če krši pravila konkurence, medtem ko se z globo od pet tisoč do deset tisoč evrov za ta prekršek kaznuje odgovorna oseba pravne osebe ali odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika. Če pa je narava storjenega prekrška posebno huda zaradi višine povzročene škode oz. višine protipravno pridobljene premoženjske koristi ali zaradi storilčevega naklepa oz. njegovega namena koristoljubnosti, pa se odgovorna oseba pravne osebe ali odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika kaznuje z globo od 15 tisoč do 30 tisoč evrov.
Storilcu, ki je udeležen v kartelu, pa se lahko globa v okviru t. i. programa prizanesljivosti odpusti ali zniža, če izpolni zakonsko določene pogoje, so še pojasnili pri agenciji.
Novice 15-letnik na Dolenjskem v renault cliu z ukradenimi tablicami vozil osem oseb
Ne spreglejte