Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 5. 2011,
13.43

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pokojninska reforma referendum

Ponedeljek, 30. 5. 2011, 13.43

7 let, 12 mesecev

Pergam in KS 90 podali svoj predlog pokojninske reforme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Konfederaciji sindikatov Pergam in KS 90 sta na novinarski konferenci predstavili svoj predlog pokojninske reforme, v primeru, da vladna reforma na referendumu pade.

Po predlogu bi moški pravico do starostne pokojnine pridobil ob dopolnjenem 63. letu starosti in 40 letih pokojninske dobe, ženska pa ob enaki starosti in 38 letih pokojninske dobe. Pokojninsko dobo bi dvignili postopoma Starostno pokojnino bi pridobil tudi zavarovanec, ki bi brez dokupljene dobe dopolnil 60 let in bi imel 42 let pokojninske dobe, in zavarovanka, ki bi brez dokupljene dobe dopolnila 58 let starosti in bi imela 40 let pokojninske dobe. Dvig pokojninske dobe na 42 oziroma 40 let bi se zgodil postopno, in sicer po štiri mesece na leto. Malus za vsak mesec manjkajoče starosti bi po predlogu do 63 leta znašal od 0,25 do 0,3 odstotka na mesec, bonus za daljšo pokojninsko dobo od predpisane pa prav tako od 0,25 do 0,3 odstotka na mesec.

Predsednika konfederacij kritična do predlagane reforme Predsednika obeh konfederacij sta bila na novinarski konferenci kritična do predlagane reforme. Po besedah predsednika Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Dušana Rebolja je predlog krivičen zlasti za skupine zavarovancev, ki delajo v težkih pogojih. "Slednji bodo morali po predlogu za polno starostno pokojnino delati do 65. leta ali 43 let oziroma 41 let ženske, kar je praktično nemogoče," je dejal.

Po njegovem ne drži argument, da bodo zaradi višje odmerne stopnje pokojnine po novem večje. Izračuni kažejo, da se ob sočasnem upoštevanju vseh učinkov - daljše dobe za izračun pokojnine, načina usklajevanja in malusov - pozitivni učinki višje odmerne stopnje na višino pokojnine skoraj izenačijo, to pa pomeni, da bodo morali zaposleni, tudi v primeru, da bodo imeli nekoliko večjo pokojnino, delati bistveno dlje, je dejal.

Po mnenju predsednika Konfederacije sindikatov 90 Slovenije Petra Majcna je pokojninska reforma potrebna, vendar ne na način, da bodo prikrajšane posamezne skupine prebivalstva. Absurdna je po njegovem tudi trditev, da bodo v primeru padca reforme oziroma nekaj njenih pozitivnih efektov, ogroženi stebri gospodarstva.

Pahorja in Svetlika bi pozvali k odstopu Rebolj je napovedal, da bodo v primeru padca pokojninske reforme predsednika vlade Boruta Pahorja in ministra za delo Ivana Svetlika pozvali, naj takoj odstopita.

Ne spreglejte