Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 12. 2023,
12.29

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Oglasno sporočilo

Natisni članek

nepremičninski posrednik nakup zemljišča nakup nepremičnine nepremičnine Svet Real gradnja hiš PR članek

Četrtek, 14. 12. 2023, 12.29

4 mesece, 2 tedna

Pasti pri nakupu zemljišča: kako se izogniti presenečenjem?

Oglasno sporočilo

Nakup zemljišča je pomemben korak v življenju posameznika ali podjetja, saj predstavlja ključno odločitev v procesu gradnje. Vendar se ob tem odpre dilema med izbiro nakupa zemljišča in gradnje v lastni režiji ter nakupa že dokončane hiše. Oba pristopa imata svoje prednosti in pasti, ki lahko pomembno vplivajo na končni izid in celotno izkušnjo lastništva nepremičnine.

shutterstock_2258367325 | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

V nadaljevanju bomo raziskali ključne pasti pri nakupu zemljišča, pri čemer se bomo osredotočili na splošne izzive, pa tudi na posebne vidike, ki jih je treba upoštevati pri odločitvi med gradnjo in nakupom že obstoječe hiše. Hkrati pa bomo ponudili nasvete, kako se izogniti morebitnim težavam in uspešno uresničiti svoje nepremičninske načrte.

PRAVNE PASTI

Mnogi posamezniki se pri nakupu zemljišča srečajo z nepoznanimi pravnimi obveznostmi in omejitvami, ki lahko pomembno vplivajo na njihovo investicijo. Poleg preverjanja lastniških pravic in meja zemljišča je ključnega pomena tudi poznavanje morebitnih služnosti, ki predstavljajo dodatno pravno kompleksnost. Služnosti so pravice, ki dovoljujejo eni stranki, da uporablja zemljišče druge stranke na določen način, kar lahko vključuje prehod skozi zemljišče ali omejitve glede vrste dejavnosti na njem. Preden se odločite za nakup, je priporočljivo, da se posvetujete s strokovnjakom za nepremičnine, saj vam bo pomagal pravilno razumeti vse pravne zahteve, povezane z zemljiščem, vključno s preverjanjem mogočih služnosti, ki bi lahko vplivale na vaše načrte za uporabo ali razvoj zemljišča. Razumevanje teh pravnih vidikov v zgodnji fazi nakupnega procesa je ključno za preprečevanje morebitnih pravnih težav in zagotavljanje varnosti vaše naložbe.

SKRITI STROŠKI

Nekateri stroški nakupa zemljišča niso vedno očitni na prvi pogled. Poleg cene zemljišča je treba upoštevati tudi druge stroške, kot so davki, pristojbine za prenos lastništva, pristojbine za posredovanje nepremičninskih agencij in morebitne obveznosti do sosednjih lastnikov. Pred podpisom pogodbe natančno proučite vse finančne vidike in se posvetujte s finančnim svetovalcem.

PRIDOBITEV GRADBENEGA DOVOLJENJA: DOLGOTRAJEN POSTOPEK

Eden od ključnih izzivov pri nakupu zemljišča je dolgotrajen postopek pridobitve gradbenega dovoljenja. Pogosto se lastniki zemljišč srečajo z birokratskimi izzivi in dolgimi čakalnimi dobami, preden lahko začnejo graditi na svojem zemljišču. Postopek lahko vključuje preverjanje skladnosti zemljišča z lokalnimi gradbenimi predpisi, usklajevanje z občinskimi organi ter pridobivanje potrebnih dovoljenj. Priporočljivo je, da se že v zgodnji fazi posvetujete z pristojnimi institucijami in pridobite informacije o pričakovanih časovnih okvirih ter zahtevah za pridobitev gradbenega dovoljenja, da se izognete morebitnim zamudam in težavam med procesom gradnje.

DOSTOP DO ZEMLJIŠČA: ZAGOTAVLJANJE PREPROSTE DOSTOPNOSTI

Dostopnost do zemljišča je ključnega pomena pri načrtovanju gradnje ali razvoja. Preden se odločite za nakup, temeljito proučite, ali je zemljišče dostopno prek javnih cest ali pa boste morali urejati zasebne dostopne poti. Poleg tega preverite morebitne omejitve, ki bi lahko vplivale na dostopnost, kot so zaprti sosednji parceli ali potencialne gradbene ovire. Jasno razumevanje dostopa do zemljišča bo ključno za nemoten razvoj in izkoriščanje potenciala vaše nove nepremičnine. Priporočljivo je tudi posvetovanje s strokovnjaki za nepremičnine in lokalnimi oblastmi, da se zagotovi, da so vsi vidiki dostopnosti ustrezno obravnavani.

shutterstock_2107265879 | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

GRADBENI PREDPISI

Gradbeni predpisi lahko močno vplivajo na to, kako lahko uporabljate zemljišče. Preverite lokalne predpise in preverite, ali obstajajo omejitve glede vrste gradnje, ki jo lahko izvedete. To je ključno, če načrtujete gradnjo ali razvoj na zemljišču. Hkrati pa je izjemno priporočljivo, da se v zgodnji fazi postopka posvetujete z arhitektom oziroma gradbenim inženirjem. Strokovnjaki na tem področju vam lahko pomagajo razumeti in prilagoditi vaše načrte glede na lokalne predpise, kar vam bo omogočilo boljšo uskladitev z zahtevami občinskih organov. Posvetovanje s strokovnjaki v zgodnji fazi lahko prav tako pripomore k učinkovitejšemu in bolj smiselnemu načrtovanju ter izvedbi gradbenih projektov, kar zmanjšuje možnost težav in konfliktov v kasnejših fazah. Sodelovanje z arhitektom ali gradbenim inženirjem tako predstavlja ključen korak pri uspešnem obvladovanju gradbenih predpisov in optimalni uresničitvi vaših načrtov.

OKOLJSKE OMEJITVE

Zemljišča so lahko podvržena okoljskim omejitvam, ki lahko vplivajo na njihovo uporabo. Preverite morebitne okoljske izzive, kot so poplavne cone, varstvena območja ali kontaminacija tal. Če so prisotni, se posvetujte s strokovnjaki, kako se spoprijeti s temi izzivi.

Nakup zemljišča in gradnja novega doma je lahko zahteven proces, ki zahteva temeljito raziskavo in previdnost, vendar je pravilna izbira lahko ključ do udobnega in trajnostnega življenja. Pastem se lahko izognete tako, da se posvetujete s strokovnjaki, natančno proučite pravne in finančne vidike ter upoštevate vse okoljske in gradbene omejitve. Le tako boste lahko v največji meri zmanjšali možnosti zapletov, ki bi povzročili nepričakovane stroške, časovne zamude in dodatne skrbi. Kot nasprotje pasti pri nakupu zemljišča želimo izpostaviti zanimiv projekt vrstnih hiš v Šenčurju, za katerega trenutno posredujemo pri prodaji. Projekt predstavlja odlično priložnost za tiste, ki iščejo kakovostno bivalno okolje v priljubljeni lokalni skupnosti.
 

Prostor za gradnjo je skrbno izbran z namenom zagotavljanja kakovostnega življenjskega sloga in hkrati ohranjanja povezanosti z naravo. Vrstne hiše so načrtovane v skladu z najnovejšimi standardi trajnostne gradnje, kar pomeni energetsko učinkovite domove.

Projekt vrstnih hiš v Šenčurju odlikuje vrsta prednosti, ki ga postavljajo v vrh privlačnih nepremičninskih možnosti. Prva izmed njih je odlična lokacija, saj Šenčur ponuja idealno kombinacijo mirnega podeželskega okolja in hkrati preprostega dostopa do urbanih središč. Ta prednost zagotavlja prebivalcem harmonično bivanje ob občutku miru in narave, obenem pa jim omogoča hitro povezavo z mestnimi storitvami. Poleg tega je dizajn hiš temeljito premišljen, saj združuje sodoben življenjski slog z odprtimi prostori, obilico naravne svetlobe in moderno opremo, kar ustvarja udobno in funkcionalno bivalno okolje. Dodatna prednost projekta pa je poudarek na trajnosti, saj so vse hiše zasnovane s ciljem zmanjšanja stroškov obratovanja in omejitve vpliva na okolje. S tem projektom se ne ponuja le dom, temveč tudi življenjski slog, ki združuje kakovost, udobje in odgovornost do okolja.

Fotogalerija
1 / 2

Če razmišljate o nakupu novega doma v Šenčurju in okolici, je to odlična priložnost. Za več informacij o razpoložljivosti, cenah in podrobnostih se obrnite na naše nepremičninske strokovnjake, ki vam bodo z veseljem pomagali pri uresničitvi vaših bivalnih želja.

Andraž Žele, andraz.zele@svet.si, telefon: 040/377-067


FINAL__POGLED_3_1200 | Foto: SVET REAL D.O.O. Foto: SVET REAL D.O.O.

Naročnik oglasnega sporočila je SVET REAL D.O.O. 

Ne spreglejte