Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 5. 2014,
15.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ana Polak Petrič nasledstvo

Torek, 27. 5. 2014, 15.03

8 let

Pariz odmrznil sredstva jugoslovanske banke, Sloveniji okoli 4 milijone evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Trgovinsko sodišče v Parizu je nedavno izdalo sodbo, s katero je odmrznilo sredstva nekdanje Narodne banke Jugoslavije na računih francoske banke Credit Lyonnais v višini 24,47 milijona evrov.

Banka mora sredstva razdeliti med naslednice SFRJ, skladno z določbami sporazuma o nasledstvu pa Sloveniji pripada 3,9 milijona evrov in obresti.

Še delitev sredstev v preostalih bankah SFRJ z mešanim kapitalom Visoka predstavnica Slovenije za nasledstvo Ana Polak Petrič je izrazila zadovoljstvo nad razsodbo sodišča, ki je prisluhnilo argumentom držav naslednic. S tem so bila razdeljena sredstva na računih nekdanje skupne države v še zadnji tuji komercialni banki. Države naslednice čaka še delitev sredstev v preostalih bankah SFRJ z mešanim kapitalom, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Kot je poudarila Polak Petričeva, je odločitev pariškega sodišča rezultat usklajenega delovanja institucij v Sloveniji na področju nasledstva in predvsem skupnega ter soglasnega nastopa veleposlanikov naslednic v Parizu.

Banka Credit Lyonnais je sredstva Narodne banke Jugoslavije zamrznila na podlagi odločb, izdanih v 90. letih prejšnjega stoletja, ko še ni bilo znano, kdo so države naslednice SFRJ in s tem upravičenke do navedenih sredstev oziroma ko so bila zoper takratno Zvezno republiko Jugoslavijo uvedene sankcije ZN.

Banka več let ni želela odmrzniti sredstev brez ustrezne odločbe ali pooblastila Banka Credit Lyonnais kljub pozivom držav naslednic več let ni želela odmrzniti sredstev brez ustrezne sodne odločbe ali pisnega pooblastila, zato je Narodna banka Srbije leta 2013 v Parizu sprožila sodni postopek, ki so se mu kot prostovoljni intervenienti (udeleženci) pridružile še druge države naslednice.

V nedavni razsodbi je sodišče v Parizu pritrdilo argumentom držav naslednic ter banki Credit Lyonnais naložilo razdelitev zamrznjenih sredstev skladno s sporazumom o vprašanjih nasledstva, plačilo škode in obresti ter poravnavo sodnih stroškov.

Ne spreglejte