Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 6. 2011,
15.36

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Borut Pahor manjšinska vlada

Četrtek, 23. 6. 2011, 15.36

5 let, 8 mesecev

Pahor želi voditi manjšinsko vlado do predčasnih ali rednih volitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Premier Borut Pahor je izpostavil, da želi voditi manjšinsko vlado do predčasnih ali rednih volitev, da ne bi prišlo do politične krize.

Ocenjuje, da je njegova vlada dovolj sposobna za spopadanje s trenutnimi ali prihodnjimi izzivi, nadomeščanje ministric Zaresa pa bo verjetno znano prihodnji teden.

"Najboljša rešitev, da se ne bi zgodila politična kriza" Na konferenci je Pahor pojasnil, da je vodenje manjšinske vlade do predčasnih ali rednih volitev "ob razumevanju večine poslank in poslancev v državnem zboru" najboljša rešitev, da se ne bi zgodila politična kriza, ki bi pomenila padec vlade ter "zamrznitev ravnanja in delovanja celotne administracije, ker bi to dodatno vplivalo na poslabšanje položaja Slovenije v sedanji gospodarski in javnofinančni krizi". Slednja bi predvsem z "defaultom Grčije" lahko dobila "nova krila", zato je po mnenju Pahorja v tem primeru dobro imeti sposobno vlado, pri čemer ocenjuje, da je njegova vlada dovolj sposobna.

Obenem je Pahor izpostavil razliko med "situacijo, v kateri smo in kjer imamo vlado, ki opravlja svoja dela, in med krizo, ki utegne nastopiti". Dodal je, da sam ne želi biti med razlogi zanjo, tisti, ki pa bi to želeli povzročiti, "morajo nase sprejeti veliko odgovornost za varnost in blaginjo ljudi". Sam pa na celotno zadevo gleda z "realnim optimizmom", saj njegova vlada poskuša "storiti vse, da Slovenijo varno pripelje čez čeri krize."

O morebitni vezavi zaupnice na rebalans je Pahor dejal, da se o tem še vedno ni odločil, je pa izpostavil, da je rebalans "ključen za interese države". Tu je še izpostavil, da na določene okoliščine sicer ne moremo vplivati in se jim lahko le prilagajamo, kot je na primer grška kriza. Obstajajo pa tudi okoliščine, na katere "lahko vplivamo, na primer odločitev, da po padcu pokojninske reforme z drugačnimi instrumenti, torej rebalansom, obdržimo proces fiskalne konsolidacije".

Naklonjen ideji o združevanju ministrstev Ob tem je premier napovedal, da se bo verjetno v začetku prihodnjega tedna odločil, "kako in s kom nadomestiti predstojnike ministrov", ki so jih zasedale ministrice stranke Zares, ki očitno dokončno zapušča koalicijo. Dodal je, da to ni nobeno presenečenje, zato se je na to že pripravil. Svoje zamisli bo predsednici LDS in notranji ministrici Katarini Kresal predstavil na ponedeljkovem srečanju. "Če bova dosegla dogovor, bo že naslednji teden vprašanje pod streho", je dejal. Ob tem je potrdil, da je ideji o združevanju ministrstev zelo naklonjen in podpira idejo ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs.

"Ugibanja o kakšni prerani smrti pretirana" Prav tako je premier pozdravil odločitev državnega zbora, da Pavel Gantar ostaja njegov predsednik, in dejal, da ga ne moti dejstvo, da je to prvi predsednik zbora, ki prihaja iz opozicije. "Takšna odločitev kaže na to, da so ugibanja o kakšni prerani smrti pretirana," je povedal.

V primeru, da bi se njegov mandat končal predčasno, stranka SD po njegovih besedah pred volitvami ne bo niti predlagala niti podprla novega mandatarja. Meni, da v primeru predčasnih volitev morajo ljudje odločati o tem, kdo bo predsednik vlade.

Ne spreglejte