SiolNET. Novice Slovenija
1,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Borut Pahor zavrnil prošnjo za pomilostitev Jureta Cekute #video

1,25

termometer

Predsednik republike Borut Pahor je upošteval mnenje komisije za pomilostitve in zavrnil prošnjo za pomilostitev Jureta Cekute, ki je bil v zadevi Patria II obsojen na štiri leta in štiri mesece zapora, poročajo Delo in Slovenske novice. Cekuta v zaporu na Dobu prestaja štiri leta in štiri mesece zaporne kazni od začetka septembra.

Kot so v začetku septembra pojasnili v predsednikovem uradu, je komisija za pomilostitve soglasno sprejela mnenje, da se prošnji za pomilostitev ne ugodi. S tem so v celoti sledili tudi mnenjem vseh preostalih institucij, ki sodelujejo v postopku - državnega tožilstva, pristojnega sodišča in ministra za pravosodje, ki so prav tako sprejeli mnenje, da se prošnji ne ugodi.

Čeprav je predsednik pri odločitvi popolnoma samostojen, je mogoče pričakovati, da bo sledil mnenju komisije, so takrat navedli v predsednikovem uradu.

Jure Cekuta Novice Cekuta začel prestajati zaporno kazen na Dobu

Cekuti je Višje sodišče v Ljubljani zavrnilo pritožbo na poziv k prestajanju zaporne kazni. S tem so bila pravna sredstva izčrpana in je moral v zapor praktično takoj, ko je prevzel poziv.

Okrožno sodišče v Ljubljani je poziv na prestajanje zaporne kazni za Cekuto izdalo po tistem, ko je zavrnilo vse njegove pritožbe in pritrdilo mnenju zdravniške komisije, da je dovolj zdrav za prestajanje kazni v zaporu. Njegova obramba se je pritožila na višje sodišče, ki pa je njegovo pritožbo zavrnilo.

Jure Cekuta Novice Cekuta dovolj zdrav, da sme v zapor

Cekutov odvetnik Janko Jerman je sicer izpostavljal, da ima Cekuta hudo sladkorno bolezen in težave s srcem. Prepričan je, da mu na Dobu ne morejo v vsakem trenutku zagotoviti primerne zdravstvene oskrbe. Zdravniška komisija, ki je odločala o njegovem primeru, pa meni, da mu na Dobu lahko zagotovijo ustrezno zdravstveno oskrbo, tudi če bi potreboval pogoste zdravstvene obravnave.

Jure Cekuta Novice Cekuta znova zaprosil za odlog prestajanja zaporne kazni

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 21
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin