Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 2. 2019,
16.05

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Sodišče EU Borut Pahor Miro Prek Marko Pavliha

Petek, 22. 2. 2019, 16.05

5 let, 2 meseca

Pahor za sodnika na Sodišču EU predlaga Pavliho in Preka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Marko Pavliha | Predsednik države je za sodniški mesti na Sodišču EU predlagal tudi profesorja Marka Pavliho. | Foto Ana Kovač

Predsednik države je za sodniški mesti na Sodišču EU predlagal tudi profesorja Marka Pavliho.

Foto: Ana Kovač

Predsednik republike Borut Pahor je v državni zbor poslal predlog, da za dve sodniški mesti na Sodišču Evropske unije v Luksemburgu imenuje profesorja Marka Pavliho in dosedanjega sodnika na tem sodišču Mira Preka.

Predsednik republike Borut Pahor je predlog v državni zbor poslal v skladu z zakonom o predlaganju kandidatov iz Slovenije za sodnike mednarodnih sodišč. Za Mira Preka in Marka Pavliho se je odločil po presoji kandidatur, pridobljenih mnenjih in opravljenih posvetovanjih z vodji vseh poslanskih skupin državnega zbora, so sporočili iz Pahorjevega urada.

Šestinpetdesetletni Marko Pavliha je doktor prava in specialist zlasti za mednarodno pomorsko pravo. Je redni profesor prava in predava na fakulteti za pomorstvo in promet, pravni fakulteti in ekonomski fakulteti ljubljanske univerze ter na Inštitutu za mednarodno pomorsko pravo na Malti. Bil je minister za promet, nato tudi poslanec in podpredsednik državnega zbora, znan pa je tudi kot publicist. Leta 2001 je dobil tudi priznanje Zveze društev pravnikov Slovenije za pravnika leta, tudi sicer pa velja za enega od najbolj vplivnih slovenskih pravnikov.

Arbitraža. Piranski zaliv.
Novice "Pritisk na Hrvaško bo tak, da bi se lahko zadeve spremenile" #arbitraža

Ilešič se na razpis ni prijavil

Na razpis ministrstva za pravosodje se je junija lani za položaj sicer prijavilo sedem kandidatov in tri kandidatke. Dosedanji drugi sodnik iz Slovenije Marko Ilešič se na razpis ni prijavil. Mnenje o kandidatih sta sicer podala tudi sodni svet in vlada, predsednik pa je njuno mnenje prejel v novembru oziroma decembru lani.

Oba kandidata za mesti sodnikov na splošnem oddelka Sodišča EU se bosta tudi predstavila javnosti. Kot so sporočili iz Pahorjevega urada, bosta predstavitvi prihodnjo sredo, 27. februarja, v predsedniški palači. Najprej se bo predstavil Pavliha, nato še Prek.

Miro Prek, rojen leta 1965, je po izobrazbi doktor prava in se za sodniško mesto na Sodišču EU poteguje že tretjič. Prvič je bil na sodniško funkcijo na tem sodišču izvoljen oktobra 2006, maja 2013 pa ga je državni zbor izvolil za nov šestletni mandat. Tudi pred sodniško funkcijo v Luksemburgu je opravljal delo, tesno povezano z uveljavljanjem evropskega pravnega reda. Prek je bil tudi član pogajalske skupine za pridružitveni sporazum in do leta 2003 član ožje pogajalske skupine za pristop Slovenije k EU. Bil je vodja projektov za prilagoditev evropski zakonodaji in evropsko integracijo na območju vsega Zahodnega Balkana.
Ne spreglejte