SiolNET. Novice Slovenija
1,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor: Vrh Brdo-Brioni uspešen, a zelo zahteven. Brez omenjanja mej. #video #foto

1,16

termometer

Predsednik republike Borut Pahor je menil, da je bil današnji vrh procesa Brdo-Brioni ob 10. obletnici pobude uspešen, a zelo zahteven. Kot je dejal, v skupni izjavi, ki so jo sprejeli na Brdu pri Kranju, pozivajo EU, naj vidi Zahodni Balkan kot celoto, ne samo kot posamezne države. V dokumentu sicer ni omenjeno nasprotovanje spreminjanju meja.

Pahor je na novinarski konferenci po koncu vrha menil, da je bil današnji sestanek eden od najtežjih, saj je vsak udeleženec predstavil svoja stališča, a so na koncu prišli do kompromisa. "To ni kompromis, ki bi bil prazen, ampak je zelo sporočilen," je o skupni izjavi dejal Pahor.

1 / 13
2 / 13
3 / 13
4 / 13
5 / 13
6 / 13
7 / 13
8 / 13
9 / 13
10 / 13
11 / 13
12 / 13
13 / 13

Kot je poudaril, v izjavi pozivajo EU, da vidi območje Zahodnega Balkana kot celoto, ne samo kot posamezne države, s katerimi se pogaja Evropska komisija, kar se je po Pahorjevih besedah zgodilo prvič.

Vzajemen proces: širjenje in reforme

Voditelji Slovenije, Hrvaške, BiH, Srbije, Črne gore, Severne Makedonije, Kosova in Albanije v dokumentu poudarjajo, da je širitev EU na ves Zahodni Balkan v političnem, varnostnem in gospodarskem interesu unije, je geopolitična nujnost in pomeni glavni politični pogoj za stabilno, uspešno in trajnostno evropsko prihodnost.

Srečanje Brdo-Brioni Foto: STA Dodajajo še, da gre pri širitvi unije za vzajemen proces: na eni strani mora EU pospešiti proces širitve, na drugi strani pa morajo države Zahodnega Balkana pospešiti reforme.

V izjavi zaradi vztrajanja srbskega predsednika Aleksandra Vučića pri dopolnilu besedila ni omenjena podpora nespremenljivosti meja na Balkanu, čeprav po Pahorjevih besedah vsi voditelji pobude nasprotujejo spremembam meja.

Kot je pojasnil, Vučić ni nasprotoval vključitvi tega vprašanja v besedilo, vendar je predlagal, da se uporabi takšna dikcija, s katero bi se preklicala skoraj vsa diplomatska priznanja Kosova.

Pahor je menil, da je bilo danes odprto novo poglavje v procesu Brdo-Brioni in v politiki držav Zahodnega Balkana pri širitvenem procesu. Za Slovenijo je bil po njegovih besedah vrh pomemben, ker čez mesec in pol prevzema predsedovanje Svetu EU.

Tudi povišani toni

O tri ure trajajočih pogajanjih za zaprtimi vrati je povedal, da je bilo veliko razlik in razhajanj, bilo je tukaj nekaj povišanih tonov in pomiritev. "Na koncu smo prišli do sporočil, ki so po našem mnenju zelo pomembna za ljudi v regiji in za voditelje EU," je poudaril.

Slovenski vladi in evropskim politikom je sporočil, da lahko iz danes sprejete deklaracije "črpajo navdih" za oktobrski vrh EU-Zahodni Balkan.

Srečanje Brdo-Brioni Foto: STA

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je menil, da je izjava kompromis, pri katerem je moral vsakdo malo popustiti. Povedal je, da je imela kosovska predsednica Vjosa Osmani precej ambiciozno agendo za današnje srečanje, vendar je bilo treba na koncu nekatere dele zaradi nasprotovanja srbskega predsednika iz izjave izpustiti.

Spomnil je, da je namen procesa Brdo-Brioni, ki je nastal na pobudo Slovenije in Hrvaške, podpora državam Zahodnega Balkana na poti v Evropsko unijo, ne pa reševanje dvostranskih vprašanj med državami, vključenimi v pobudo.

Ob robu današnjega vrha na Brdu pri Kranju je potekala tudi vrsta dvostranskih srečanj, med drugim sta se prvič sestala srbski predsednik Vučić in kosovska predsednica Osmanijeva.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin