SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor: Slovenija v tem mandatu ohranila potencial, da gre naprej

3

termometer

Slovenija ni zastala in ni padla v krizo, ampak je ohranila in v določeni meri celo okrepila potencial, da gre naprej, je izpostavil predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor.

Kot je poudaril Pahor, je Slovenija še vedno v krogu držav EU, ki obvladujejo javne finance, kot enega največjih uspehov mandata svoje vlade pa je izpostavil okrepitev socialne povezanosti. Za socialne transferje so namenili 43 odstotkov več kot v predhodnem mandatu. V SD bi storili vse, da Slovenija ostane v zdravem jedru območja evra Soočamo se z največjo dolžniško krizo območja evra, kar vpliva tudi na dogodke pri nas, je spomnil Pahor. Zato je bistvo programa SD za naslednji mandat storiti vse, kar je potrebno, da Slovenija ostane v zdravem jedru območja evra. Če ji bo to uspevalo, bo lahko krepila gospodarsko rast, zmanjševala stopnjo brezposelnosti, ohranjala socialno povezanost in tako lahko izpeljala potrebne reforme. "Sem zelo trezen pri premisleku o povečevanju dolga" O zvišanju stopnje davka na dodano vrednost v SD ne razmišljajo, do predloga, naj država nameni dodatno milijardo evrov gospodarstvu, pa je Pahor zadržan. "Sem zelo trezen pri premisleku o povečevanju dolga," je komentiral predlog ponedeljkovega vrha slovenskega gospodarstva, da bi se lahko država zadolžila za milijardo evrov in jo plasirala v podjetja.

Pahor: Vsi so pričakovali, da bo vse rešila vlada "Slovenskemu gospodarstvo smo dali veliko denarja in nisem prepričan, da se je obrnil tako, kot bi želeli," je menil. Del odgovornosti za nižje kazalce konkurenčnosti Slovenije zagotovo nosi vlada, vendar pa morajo del odgovornosti prevzeti tudi vodilni ljudje v podjetjih, je pojasnil. Vsi so pričakovali, da bo vse rešila vlada. Nekateri so se pravočasno prilagodili spremenjenim okoliščinam in so uspešni, drugi pa ne, je dodal.

Križanič: Vlada za seboj pušča izravnano zunanjetrgovinsko bilanco Smo na dobri poti, da do leta 2013 zmanjšamo javnofinančni primanjkljaj pod tri odstotke bruto domačega proizvoda, je dodal minister za finance Franc Križanič. Kot je povzel, vlada za seboj pušča izravnano zunanjetrgovinsko bilanco, ki omogoča osnovo za varno in stabilno gospodarsko rast za naprej. Pohvalil se je še z obvladano inflacijo, na izvozu temelječo rastjo ter sposobnostjo, da se spopademo z morebitno "krizo v obliki W".

Vlačič kot dosežek šteje bistveno povečanje investicij v prometno infrastrukturo Minister za promet Patrick Vlačič je med dosežki tega mandata izpostavil bistveno povečanje investicij v prometno infrastrukturo, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan pa vrnitev dostojanstva slovenskemu kmetu. "Socialdemokrati smo v tem mandatu varno, solidarno, tovariško, stabilno in odgovorno izpeljali vse naloge s področja obrambne politike in politike zaščite in reševanja," pa je dejala ministrica za obrambo Ljubica Jelušič.

Pahor izpostavil članstvo v OECD in prvo evropsko agencijo Med dosežki na zunanjepolitičnem področju je Pahor izpostavil, da je Slovenija v tem mandatu postala članica OECD, prav tako je dobila prvo evropsko agencijo. Kljub temu, da ni bila izvoljena v Varnostni svet ZN, pa je po njegovi oceni svojo kandidaturo predstavila tako, da je ugled, ki ga ima, še dodatno okrepila.

SD je po Pahorjevih besedah vlado vodila v najtežjem obdobju Glede padca podpore SD Pahor pravi, da je "taka politika in da se ljudje odločajo, kot menijo, da je prav". Vlado so po njegovih besedah vodili v najtežjem obdobju in prepričan je, da so jo vodili v dobro te države in so na ključnih točkah sprejeli prave odločitve. Kako dobro so jo vodili, pa bo pokazala sposobnost naslednje vlade.

Pahor: Pričakovanja so morda previsoka Pred volitvami ocenjuje, da so pričakovanja morda previsoka. Za komentarje o morebitnem koalicijskem povezovanju bo po njegovem čas po volitvah, predvideva pa, da bo vprašanje političnih zavezništev zelo zahtevno.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin