SiolNET. Novice Slovenija
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor poudaril pomen kulture kot hrbtenice našega narodnega značaja in identitete

0,03

termometer

Geoss Vače Borut Pahor predsednik |  | Foto: STA
Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor je na današnji prireditvi, ki je ob bližajočem se kulturnem prazniku potekala v Geometričnem središču Slovenije Geoss, dejal, da le redki narodi praznujejo svojo kulturo z državnim praznikom. Ob tem je poudaril pomen kulture kot hrbtenice našega narodnega značaja in identitete.

"Kultura je hrbtenica našega narodnega značaja, naše narodne identitete in je naša državna suverenost, hrbtenica našega vsestranskega razvoja, varnosti in blaginje v prihodnje," je na slovesnosti, ki so jo v Geossu pripravili ob pričetku slovenskega kulturnega tedna, dejal Pahor.

Geoss Vače Borut Pahor predsednik | Foto: STA Foto: STA

Po njegovih besedah smo Slovenci začeli postajati narod v sodobnem pomenu besede s trenutkom, ko smo dobili svoj jezik, za kar je bil odločilen čas reformacije. Spomnil je na številne visoke obletnice, s katerimi smo lani in bomo letos počastili velikane slovenske kulture. S praznovanjem teh obletnic, tako predsednik, znamo tudi mladim približati pomen pripadnosti slovenstvu, kar je za ohranjanje naše kulturne identitete izjemnega pomena.

Sprejem diplomatov Novice Pahor na zboru diplomatov: Hrvaška ne izpolnjuje mednarodnopravne obveze o meji

"Dolžni smo storiti vse, kar je v naši moči, da našo državo okrepimo"

"Kultura je pomembno prispevala k temu, da smo se politično ozavestili," je dejal Pahor in kot prepričan Evropejec ponovno poudaril svojo pripadnost evropski ideji, pri tem pa je opozoril na pomen ohranjanja in utrjevanja naše širše domovine.

A hkrati je opozoril, da bo odločilnega pomena imeti državo, na katero se bomo lahko zanesli, če bi se v prihodnjih letih proti naši volji zgodilo kaj, kar bi preizkušalo našo narodovo usodo. "V tem smislu smo dolžni storiti vse, kar je v naši moči, da našo državo okrepimo," je poudaril predsednik republike. Kot so še sporočili iz njegovega urada, se je danes vpisal v zlato knjigo predsednikov republike na Vačah.

Pahor in Vučić Novice Pahor in Vučić potrdila prijateljske odnose med Slovenijo in Srbijo

"Kultura je pomembno prispevala k temu, da smo se politično ozavestili," je dejal Pahor in kot prepričan Evropejec ponovno poudaril svojo pripadnost evropski ideji, pri tem pa je opozoril na pomen ohranjanja in utrjevanja naše širše domovine. | Foto: STA "Kultura je pomembno prispevala k temu, da smo se politično ozavestili," je dejal Pahor in kot prepričan Evropejec ponovno poudaril svojo pripadnost evropski ideji, pri tem pa je opozoril na pomen ohranjanja in utrjevanja naše širše domovine. Foto: STA

1 / 15
2 / 15
3 / 15
4 / 15
5 / 15
6 / 15
7 / 15
8 / 15
9 / 15
10 / 15
11 / 15
12 / 15
13 / 15
14 / 15
15 / 15

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin