Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 1. 2019,
13.03

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Borut Pahor Aleksandar Vučić Slovenija Srbija

Ponedeljek, 28. 1. 2019, 13.03

5 let, 2 meseca

Pahor in Vučić potrdila prijateljske odnose med Slovenijo in Srbijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Pahor in Vučić | Foto STA

Foto: STA

Predsednika Slovenije in Srbije Borut Pahor in Aleksandar Vučić sta danes na srečanju v Beogradu potrdila prijateljske odnose med državama. V pogovorih sta največ pozornosti posvetila dvostranskim odnosom, gospodarskemu sodelovanju in srbskemu približevanju Evropski uniji.

Pahor in Vučić sta na novinarski konferenci po pogovorih v Palači Srbije poudarila, da imata državi prijateljske odnose, ki dobro napredujejo. Posebej sta izpostavila dobro gospodarsko sodelovanje, kjer se je trgovinska menjava v desetih letih povečala s 500 milijonov evrov na 1,3 milijarde.

Pahor, ki ga na uradnem obisku v Srbiji spremlja 100-članska gospodarska delegacija, je dejal, da je Slovenija pomembna investitorka v Srbiji, Srbija pa v Sloveniji. Vrednost slovenskih investicij v Srbiji presega milijardo evrov, srbskih v slovensko gospodarstvo pa preko 200 milijonov evrov.

Pahor Srbiji zagotovil podporo na poti v Evropsko unijo

Aleksandar Vučić | Foto: STA , Foto: STA , Pahor je Srbiji zagotovil podporo Slovenije na poti v Evropsko unijo in podprl dialog med Beogradom in Prištino. "Ureditev nekaterih vprašanj v regiji je v veliki meri odvisna od nas. (...) Voditelji v regiji se moramo zavedati odgovornosti za vzdrževanje procesov sprave, procesov krepitve medsebojnega zaupanja in spoštovanja, reševanja bilateralnih vprašanj ne glede na to, kako težka so," je poudaril.

Vučić se je Pahorju zahvalil za slovensko podporo pri približevanju EU in poudaril, da bo na tej poti ključen odnos med Beogradom in Prištino. Izrazil je prepričanje, da bo Slovenija podprla rešitev, ki bo zagotovila varno prihodnost in mir, čeprav se mu v tem trenutku zdi, da je rešitev zelo daleč, potem ko je Kosovo uvedlo 100-odstotne carine na srbsko blago.

Aleksander Vučić
Novice Vučić podpira dosmrtni zapor za najhujša kazniva dejanja

Spet se bosta dobila maja

Predsednika sta govorila tudi o vrhu procesa Brdo-Brioni, ki bo 7. in 8. maja v Tirani. Kot je poudaril Vučić, bo to pomembno srečanje za celotno regijo. "Cenimo posebno vlogo Slovenije in predsednika Pahorja pri regionalnih vprašanjih, angažiranju v pobudi Brdo-Brioni, ker menimo, da takšna pobuda prispeva k stabilizaciji razmer. Bližnje srečanje v Tirani bo gotovo pomembno za celo regijo," je dejal srbski predsednik.

Vučić je na novinarsko vprašanje komentiral tudi izjavo slovenskega zunanjega ministra Mira Cerarja na seji parlamentarnega odbora za zunanjo politiko minuli teden, kjer je dejal, da obisk ruskega predsednika Vladimirja Putina in protivladni protesti v Srbiji sprožajo vprašanja v EU, ali Beograd še vztraja na evropski poti. Srbski predsednik je dejal, da se je zelo začudil Cerarjevi izjavi. "Nisem mogel verjeti, da je on to rekel. Kdo ve, kaj se mu bilo tisto jutro, ali je vstal z levo nogo, kdo ve," je dejal.

Beograd | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Srbija nima dveh politik, temveč samo eno, to je politika srbskih interesov"

Zatrdil je, da Srbija vztraja na evropski poti, hkrati pa ohranja dobre odnose z Rusijo, kar bo počela tudi v prihodnje. "Kot vidite, vam, ki prihajate iz EU, odgovarjam enako kot Putinu, Američanom in vsem drugim. Srbija nima dveh politik, temveč samo eno, to je politika srbskih interesov (...) Naši interesi so, da smo na evropski poti in da pospešimo svoj razvoj, svoje gospodarstvo," je poudaril Vučić.

Predsednika sta na omenila tudi vprašanje statusa državljanov Slovenije srbske narodnosti. "Slovenija bo naredila vse, kar je v njeni moči, da bodo ti naši državljani imeli možnost, da ohranijo svojo identiteto," je zagotovil Pahor in poudaril, da je Slovenija dovolj velika domovina za vse.

Pahor obiskal srbski parlament

Vučić pa je dejal, da bi si Srbija seveda želela, da imajo Srbi v Sloveniji več pravic, vendar pa to ni problem v dvostranskih odnosih. Ob tem je spomnil, da so Slovenci narodna manjšina v Srbiji. "V Srbiji živi 4033 pripadnikov slovenske narodnosti in želimo narediti vse, da se počutijo dobro, da so državljani Srbije, ki so ponosni na svoje slovensko poreklo in na svojo domovino Srbijo," je sklenil.

Pahor in Vučić sta v nadaljevanju nagovorila udeležence srbsko-slovenske poslovne konference, ki se je po navedbah srbskega predsednika udeležuje 500 predstavnikov srbskih in slovenskih podjetij.

Pahor je nato obiskal srbski parlament, kjer ga je sprejela predsednica Maja Gojković. V njegovo čast bo potekala slavnostna seja, na kateri bo imel nagovor. Uradni obisk bo v torek sklenil s položitvijo venca na spomenik neznanemu junaku na Avali.

Slovenska gospodarska delegacija, ki na uradnem obisku v Beogradu spremlja predsednika Pahorja, je s poslovno konferenco v srbski prestolnici po besedah prvega moža GZS Boštjana Gorjupa zadovoljna. Kot je strnil, so našteli rekordno število udeležencev, ob čemer je prepričan v krepitev blagovne menjave med državama.
Ne spreglejte