Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 12. 2017,
16.59

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

KPK Borut Pahor Boris Štefanec Alma Sedlar

Ponedeljek, 18. 12. 2017, 16.59

6 let, 4 mesece

Pahor ni zadovoljen z nobenim kandidatom za KPK

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Borut Pahor | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Predsednik republike Borut Pahor po prvem javnem pozivu za imenovanje namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) ni izbral nobenega od predlaganih kandidatov, ker z nobenim od njih ni bil tako zadovoljen, da bi ga imenoval na položaj. Odločil je, da se kandidacijski postopek ponovi.

KPK je po Pahorjevih besedah zlasti zaradi krize v zadnjem obdobju začel igrati bistveno pomembnejšo vlogo pri preprečevanju in odkrivanju korupcije in tudi pričakovanja javnosti so bila visoka. Vsaj del javnosti pa je bil z delovanjem sedanje komisije nezadovoljen in je pričakoval uspešnejše delo, je dejal.

Mesto namestnika predsednika KPK je izpraznjeno od sredine septembra, ko je s tega položaja odstopila Alma Sedlar. Sedlarjeva, ki je bila v sporu s predsednikom komisije Borisom Štefanecem, je večkrat opozarjala na nevzdržno stanje v KPK in na sporno ravnanje predsednika komisije.

Odločitev sprejeli s simpatiziranjem

Kot je poudaril Pahor, se odloča o imenovanju namestnika predsednika KPK za prihodnjih pet let, ne samo za čas do izteka mandata Štefaneca in njegovega namestnika Igorja Lambergerja. Njegova vest in izkušnje iz javne razprave mu zato nalagajo, da stori vse, kar je v njegovi moči, da imenuje kandidatko ali kandidata, ki bo izpolnil visoka pričakovanja.

Izbirna komisija, ki je Pahorju izmed osmih kandidatov v izbiro predlagala Mateja Menceja, Mileno Pečovnik in Sandija Sendelbaha, je njegovo odločitev sprejela s simpatijami in razumevanjem, je dodal.

Komisija je po Pahorjevih besedah sicer že v prvem razgovoru ocenila, da nihče od kandidatov ni v celoti izpolnil njihovih pričakovanj, če že mora izbirati med osmimi prijavljenimi, pa da predlaga omenjene tri. Tudi Pahor je, kot je dejal, po pogovoru z vsemi tremi prišel do spoznanja, da je morda sicer pogumna in tvegana, a vseeno edina prava odločitev, da kandidacijski postopek ponovi.

Ne spreglejte