SiolNET. Novice Slovenija
4,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Milanović: največje koristi od vstopa Hrvaške v schengensko območje bi imela Slovenija #foto #video

4,13

termometer

Predsednik republike Borut Pahor in hrvaški predsednik Zoran Milanović sta se danes na prvem srečanju na Otočcu zavzela za reševanje odprtih vprašanj med državama. Vladi v Ljubljani in Zagrebu sta pozvala, naj naredita vse, da bodo odnosi med državama na vseh področjih odlični.

Janez Janša, Borut Pahor Trendi Strokovnjakinja za kulturo oblačenja o Janši in Pahorju: Ampak oblečena sta pa brezhibno #video

Borut Pahor in Zoran Milanović sta v izjavi za medije po pogovorih povedala, da sta se dotaknila vseh odprtih vprašanj med državama, kot sta meja in vstop Hrvaške v schengensko območje, pri čemer sta se strinjala, da ne bodo rešena čez noč, piše STA.

Vstop Hrvaške v schengen v interesu Slovenije

Pahor je poudaril, da je vstop Hrvaške v schengen v interesu Slovenije, vendar je opozoril, da bo odločitev v Ljubljani obremenjevalo, če arbitražna odločba o meji med državama ne bo uveljavljena. Dejal je, da obžaluje, če bo do tega prišlo, zato si prizadeva, da bi prišlo do vzajemnega dogovora o načinu uveljavitve arbitražne razsodbe, ker bi to po njegovem mnenju olajšalo odločitev o hrvaškem članstvu v schengnu.

Pahor Milanović | Foto: STA Foto: STA

Milanović je dejal, da bi imela največje koristi od vstopa Hrvaške v schengensko območje Slovenija, saj bi se schengenska meja prestavila na mejo z BiH. Zatrdil je, da Hrvaška "bolj ali manj uspešno" varuje svojo mejo in če tega ne bi počela, bi imela škodo tudi Slovenija, poroča STA.

Glede vprašanja meje med državama je Milanović poudaril, da je osnova mednarodno pravo, vendar je najprej treba sesti za mizo in se pogovarjati o tem vprašanju. "Proceduralno nismo zdaj spet nikjer, zato bomo morali sesti in videti, kako naprej," je dejal. Po njegovem mnenju ne gre za vprašanje, ki bi državama povzročalo glavobol, saj življenje teče naprej. "Vendar ne smemo bežati pred težavami," je dejal.

Borut Pahor Janez Janša Novice Pahor državnemu zboru predlaga Janšo za predsednika vlade #video

Milanović od prihodnje Janševe vlade ne pričakuje negativnih presenečenj

Pahor je pristavil, da sta se dogovorila, da odprtih vprašanj ne bodo pometali pod preprogo in pustili, da čas mineva, ne da bi se trudili za njihovo rešitev. "Če še dolgo ne bo neke rešitve o načinu uveljavitve (arbitražne razsodbe), bo to obremenjevalo druge odnose," je opozoril slovenski predsednik.

Pahor Milanović | Foto: STA Foto: STA

Milanović je dejal, da od prihodnje slovenske vlade pod vodstvom Janeza Janše ne pričakuje negativnih presenečenj, temveč dialog in rešitve. Predsednika sta se dogovorila tudi o nadaljevanju pobude Brdo Brioni, ki ji sopredsedujeta Slovenija in Hrvaška. Milanović se je ob tem zavzel za "manjšo inventuro" regionalnih pobud, zlasti tistih, ki nimajo nobenega finančnega okvirja.

Glede hrvaških ukrepov na meji za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, zaradi katerih na slovenski strani nastajajo zastoji, je Milanović dejal, da ima hrvaška vlada verjetno razloge za to, kar počne. Pri tem je dodal, da preplah ni potreben.

Pahor je dejal, da je treba pri ukrepih sodelovati in jih usklajevati. "Gre za zdravje naših ljudi in moramo storiti vse, kar je v naši moči, da si pomagamo najti tiste rešitve, ki to zdravje ohranjajo," je poudaril, še navaja STA.

Borut Pahor Zoran Milanović Novice Pahor in Milanović se bosta prvič sestala v četrtek na Otočcu

Kaj sta si Pahor in Milanović privoščila za kosilo:

meni | Foto: Siol.net Foto: Siol.net

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin