SiolNET. Novice Slovenija
6,27

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Prepir zaradi voščila: vesele praznike ali vesel božič

Pahor bo v predsedniški palači postavil jaslice #video

6,27

termometer

Na družbenem omrežju Twitter se je ob praznikih vnela polemika o tem, kakšno je primerno voščilo za božič. Debato o tem je sprožil tvit vlade, ki je tviterašem zaželela vesele praznike, ne veselega božiča. Predsednik Borut Pahor je medtem svojim sledilcem voščil "lep in doživet božič," danes pa je na Brezjah obiskal tudi muzej jaslic.  

V Sloveniji sta Cerkev in država ločeni z ustavo. Preprosto pravilo, ki pa v praksi povzroča precej zmede. Je izražanje verskih čustev v državnih institucijah že kršitev ustave? Omemba Boga v parlamentu je tako junija pošteno razburkala strasti med poslanci. Predsednik NSi Matej Tonin, ki je takrat začasno zasedel mesto predsednika državnega zbora, je namreč v svojem govoru uporabil tudi besede "Bog živi Slovenijo". Nekateri poslanci so bili ob tem precej kritični. 

Pahor bo v predsedniški palači postavil jaslice

In kam uvrstiti dogodek, ko v cerkev vkoraka predsednik?  Predsednik Borut Pahor pa je danes obiskal Brezje. Najprej si je ogledal jaslice v romarski cerkvi. Nato pa še zbirko jaslic v prenovljenem muzeju. Prve naj bi se na naših tleh pojavile že v 13. stoletju, a jim do danes še ni uspelo priti v predsedniško palačo. Prav to pa se je danes spremenilo. Menihi so predsedniku po ogledu zbirke podarili jaslice in predsednik je povedal, da jih ne namerava pospraviti v omaro, ampak jih bo v veliki kristalni dvorani predsedniške palače dal pod božično drevo. 

Šarec tviterašem voščil lep in miren božični večer

Na vladi jaslic ni. Je pa premier Marjan Šarec pred dnevi z veseljem sprejel plamen luči iz Betlehema in v nasprotju z institucijo, ki jo vodi, državljanom na Twitterju tudi sam zaželel lep in miren božič. 


 

Komentarji

39

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • mikitr / 29.12.2018. ob 06:46 +7 - 2

  Ne zastopik zakaj toliko o tej lepi navadi,jaslice pa res nebi smele biti predmet jeze.

  +7 - 2
 • fizik10 / 29.12.2018. ob 08:58 +11 - 6

  Bravo g.Pahor. Čestitam za pokončno hojo...da naredite tisto, kar mislite, da je prav in se ne ozirate na obrekljive jezike. Jaslice so eden od elementov, ki označujejo civilizirano Evropo in s postavitvijo jaslic Evropi pokažete, kam spadamo. Nekateri drugi tukaj gor pa jaslicam nasprotujejo in jim je bolj všeč Janković postavljanje đamije v Ljubljani in so ki v to okolje ne spada.

  +11 - 6
 • niagara1 / 29.12.2018. ob 18:44 +4 0

  jast nisem fanatik vere,vem pa da vera nic slabega ne uci,toda vera niso samo jaslice in bozic .vera uci ,da ne kradi rad bi videl ,da bi politiki ,bolj resno pogledali v deset bozjih zapovedi ,in jih namestili v vseh drzavnih ustanovah,pa jih tudi spostovali,tiste pa ki kradejo golfajo pa sodijo ,kot so jih sodili takrat ,ce se ze gremo zgodovino.

  +4 0
delitve: 183
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin