Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 2. 2022,
13.36

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

1

Natisni članek

razpis Borut Pahor volitve

Nedelja, 6. 2. 2022, 13.36

2 leti, 2 meseca

Pahor bo sredi tedna podpisal odlok o razpisu volitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

1

vOLITVE | Predsednik republike Borut Pahor bo v sredo razpisal redne državnozborske volitve.  | Foto STA

Predsednik republike Borut Pahor bo v sredo razpisal redne državnozborske volitve.

Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor bo v sredo razpisal redne državnozborske volitve. Te bodo 24. aprila, roki za volilna opravila pa bodo začeli teči 14. februarja, ko bo že mogoče vlagati kandidature. Izvedbo letošnjih volitev bodo krojile epidemiološke razmere, še vedno pa niso znana vsa pravila, ki bodo veljala za volivce v izolaciji.

Da bo parlamentarne volitve razpisal za 24. april, kar je prvi možni datum rednih volitev, se je Pahor odločil v začetku novembra lani po posvetu s poslanskimi skupinami. Med njimi je prevladalo mnenje, da se volitve izvedejo na prvi možni datum, le v SNS so se zavzemali za poznejšega. Tudi Pahor je ocenil, da je 24. april najboljša izbira, ter napovedal, da bo odlok o razpisu volitev podpisal 9. februarja.

Izvedba glasovanja prilagojena epidemiološkim razmeram

Ob tem so se pojavili nekateri pomisleki, ali bo mogoče volitve nemoteno izpeljati v času zahtevnih razmer zaradi epidemije covid-19. A je Pahor spomnil, da je bilo v zadnjih dveh letih v teh razmerah v evropskih državah opravljenih več kot 40 volitev na različnih ravneh, ter ocenil, da ima Državna volilna komisija (DVK) dovolj časa, da tudi v covidnih razmerah pripravi, organizira in izvede volitve tako, da nad rezultati volitev ne bo nobene sence dvoma.

Kot najbolj pereče se je odprlo vprašanje, kako bodo glas na volitvah lahko oddali volivci, ki bodo na dan glasovanja v karanteni ali izolaciji. Po posvetovanjih s predstavniki stroke in pristojnih institucij je DVK sklenila, da bodo tisti, ki bodo zaradi tveganega stika v karanteni, kljub temu lahko prišli na volišče v rednem času njihovega dela, a ob doslednem upoštevanju zaščitnih ukrepov.

Največja neznanka ostaja način glasovanja volivcev, ki bodo na dan volitev zaradi okužbe v izolaciji. Tisti, ki se bodo v izolaciji znašli vsaj pet dni pred glasovanjem, bodo sicer lahko poslali vlogo za glasovanje po pošti, vprašanje pa je, kako bodo volilno pravico lahko udejanjili tisti, ki bodo za okužbo z novim koronavirusom izvedeli tik pred volitvami.

Sprva je bil na mizi predlog, da bi bila za te volivce volišča odprta v času dodatnih dveh ur po zaprtju volišč, a je ministrstvo za zdravje takšni ideji nasprotovalo, zato ji tudi člani DVK niso bili naklonjeni. Druge rešitve zaenkrat še niso sprejeli, končno odločitev so napovedali najpozneje 25 dni pred volitvami, nanjo pa bo vplivala aktualna epidemiološka slika.

Vsakih volitev se namreč del volivcev ne more udeležiti, ker se jim tik pred zdajci zgodi kaj nepredvidenega. Pomembno je, da teh volivcev ni toliko, da bi to vplivalo na legitimnost volitev. Še ena možnost je sicer glasovanje na domu, a če bo vlog preveč, bo težko zagotoviti tudi zadostno število t. i. letečih volilnih odborov.

Prihodnji teden že mogoče vlaganje kandidatur

Ko bo Pahor razpisal volitve, bodo 14. februarja začeli teči roki za izvedbo volilnih opravil. Tedaj bodo volivci s podpisi podpore že imeli priložnost izraziti podporo posameznim listam kandidatov, mogoče pa bo tudi že vlaganje kandidatur.

Kandidate za poslance lahko predlagajo politične stranke in volivci. Politična stranka lahko vloži listo kandidatov v vsaki volilni enoti, če jo podprejo najmanj trije poslanci oziroma v posamezni volilni enoti s podpisi stotih volivcev. Če pa želi kandidatno listo vložiti skupina volivcev, mora njeno kandidatno listo v posamezni volilni enoti s podpisi podpreti najmanj tisoč volivcev.

Čeprav se zdi, da je predvolilna kampanja že v polnem teku, se bo uradno začela šele 30 dni pred volitvami. Tiste stranke in liste, ki bodo želele vstopiti vanjo, bodo morale 45 dni pred volitvami odpreti posebne transakcijske račune, na katerih bodo morale zbrati sredstva in z njih poravnati vse stroške kampanje.

Peter Jančič
Mnenja Prava cena medijske prostitucije
fajon golob
Novice Poslanske plače: volitve udarec po žepu za Fajonovo in Goloba

Ne spreglejte