SiolNET. Novice Slovenija
0,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Otroci s posebnimi potrebami so se vrnili v šole #video

0,24

termometer

Otroci s posebnimi potrebami so se po skoraj treh mesecih učenja na daljavo danes vrnili v šolske klopi. V radovljiški šoli je bilo ob prihodu otrok zelo živahno. Ponovnega odprtja šole so se poleg otrok, ki si želijo predvsem druženja, razveselili tudi učitelji, ki bodo skušali nadoknaditi izgubljeno tako pri znanju kot tudi na socialnem področju.

"Danes je za nas res vesel dan. Veseli smo, da vidimo otroke, njihove nasmehe in veselje, ter da slišimo, kako so komaj čakali vrnitve v šolo," je povedala ravnateljica Osnovne šole Antona Janše Radovljica Jelena Horvat. Danes so v šolo prišli skoraj vsi, od 90 učencev so manjkali le trije, predvsem tisti z večjimi zdravstvenimi težavami, ki se ne želijo izpostavljati morebitni okužbi z novim koronavirusom, poroča STA.

Največ težav je s prevozom

V šoli so se na ponoven prihod učencev dobro pripravili, največ težav pa je s prevozom. Pri tem so jim na pomoč priskočili starši, ki so otroke danes sami pripeljali v šolo, in sicer večinoma zgolj za čas pouka, tako da ni bilo težav z organizacijo jutranjega varstva in podaljšanega bivanja. Prav tako nimajo težav z odsotnostjo zaposlenih, saj zaradi varstva svojih otrok na delo nista mogla priti le dva zaposlena, navaja STA.

Katalin Karikó Digisvet Genialka, ki bi ji po koncu epidemije moral ploskati ves planet

Prav tako ni nihče ostal doma, ker bi bil pozitiven na ponedeljkovem testiranju na novi koronavirus, saj so bili vsi izvidi negativni. Testirala se je večina zaposlenih, z izjemo tistih, ki so že preboleli covid-19, tistih, ki delajo v zunanjih enotah in bodo delo začeli pozneje, ter tistih, ki imajo pri tem zadržke ali pomisleke. "Testiralo se je 75 odstotkov tistih, ki smo danes tukaj," je povedala ravnateljica.

Izvajajo zgolj obvezni del pouka

Da bi zaposlene in učence v šoli obvarovali pred virusom, so izvedli različne prilagoditve za preprečevanje širjenja okužb. Izvajajo zgolj obvezni del pouka. Predmetni pouk le delno poteka v specializiranih učilnicah, in sicer tako, da je vedno vmes ena ura, da bi se prostor pred prihodom naslednje skupine prezračil in razkužil. Tudi pri izbirnih vsebinah pazijo, da se razredi ne mešajo med seboj in da otroci ostajajo le znotraj ene skupine, še poroča STA.

Otroci so se med seboj zelo pogrešali

Danes so pouk začeli z bolj sproščenimi aktivnostmi, s srečanjem skupin z razredničarkami, da bi se znova privadili k pouku v šoli. "Na današnji dan smo se maksimalno pripravili," je zagotovila učiteljica Maja Odar. Kot je izpostavila, je to lep dan, ki so se ga vsi zelo veselili. Otroci, ki so se med seboj zelo pogrešali, so bili veseli, da se lahko znova vidijo in družijo. "Najbolj se veselim prijateljev, pa učitelje imam tudi rada in samo šolo," je povedala ena izmed učenk, še poroča STA.

Starši veseli, saj sami niso dovolj strokovno podkovani

Zadovoljni so tudi starši. Kot so izpostavili, so komaj čakali dan, da se lahko otroci znova vrnejo v šolo, saj sami niso dovolj strokovno podkovani, da bi lahko otrokom na tem področju nudili vse, kar potrebujejo. Zato so starši kljub šolanju na daljavo že opazili različne težave otrok tako pri znanju kot pri vedenju, še piše STA.

Lenart, testiranje Novice Včeraj potrdili krepko čez dva tisoč okužb #video

Delo na daljavo je bilo precej oteženo, še posebej pri otrocih z večjimi razvojnimi težavami. "Veseli smo, da smo nazaj v šoli in da gremo na zelo podoben sistem dela, kot smo ga imeli prej. Naši otroci potrebujejo veliko več osebnega stika," je izpostavila Odarjeva. Kot je poudarila, se je tako učiteljem kot staršem zato danes odvalil velik kamen od srca.

Največ težav oziroma nazadovanja je na vedenjskem področju

Največ težav oziroma nazadovanja zaradi šolanja na daljavo je na vedenjskem področju, je povedala ravnateljica. Kot je pojasnila, gre za otroke, ki niso toliko samostojni, da bi se lahko gibali v domačem okolišu in si tam poiskali prijatelje, zato ima marsikateri od otrok prijatelje, vrstnike in družbo zgolj v okviru šole.

"Njihova značilnost je tudi, da potrebujejo mnogo več časa in ponovitev, da bi usvojili neki vzorec vedenja ali znanja. Če tega ni, pride do izpada, zato pričakujemo, da se je tako pri vedenju kot pri znanju zgodil precejšen izpad ter da bomo morali na tem področju še mnogo delati," je, po pisanju STA, še sklenila ravnateljica.

Že drugega "prvega šolskega dne" v tem šolskem letu so se razveselili tako učitelji kot otroci tudi v Osnovni šoli Ljudevita Pivka na Ptuju in v Centru za usposabljanje Elvira Vatovec v Strunjanu.

Kot je za STA povedala ravnateljica ptujske šole Lidija Marin, na ponedeljkovih hitrih testiranjih ni bilo nobenega pozitivnega izvida, zato so se na delo lahko vrnili prav vsi zaposleni, v šolo pa je prišla tudi večina otrok.

"Vse poteka normalno kot oktobra, ko smo se razšli. Učenci so v matičnih učilnicah, jutranje varstvo in podaljšano bivanje smo tudi organizirali," je dejala Marinova. Po njenih besedah so si vrnitve želeli tako učitelji kot otroci, saj je delo od doma povsem nekaj drugega kot vzgojno-izobraževalni proces v šoli.

Ravnatelj obalnega centra Korado Lešnik pa je dejal, da so na testiranjih okužbo ugotovili pri eni sami sodelavki, k pouku pa se je vrnilo približno 85 odstotkov otrok. "Ti so zadovoljni in vse njihove dejavnosti že potekajo po urniku," je dejal Lešnik. Na vprašanje, kdo se je vrnitve bolj veselil, je dodal, da je jutranji prihod pokazal obojestransko navezanost učencev in učiteljev.

Ob tem je zagotovil, da pazijo na vse ukrepe, predvsem na razdaljo, tudi v zbornici gledajo na to, da ne bi bila prenapolnjena in da se tudi zaposleni večinoma zadržujejo v mehurčkih. V šolske prostore lahko vstopajo le zaposleni in učenci, pri tem pa vsem preventivno izmerijo tudi temperaturo. Zaradi zgolj ene okužene sodelavke tudi niso imeli večjih težav pri organizaciji dela.

Več težav z mejnimi primeri na ponedeljkovem hitrem testiranju pa so imeli na OŠ Murska Sobota IV, kjer danes zato začetka pouka še ni bilo. Kot je sporočila ravnateljica Metka Rovšek Kuharič, so morali 24 ur počakati na rezultate PCR testov, a v sredo svoja vrata odpira tudi njihova šola. (STA)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin