Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 3. 2015,
10.45

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vrtec primerjava

Četrtek, 12. 3. 2015, 10.45

4 leta, 2 meseca

Otroci na Češkem v vrtec šele s tremi leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Presenečene so bile nad profesionalnostjo vzgojiteljic," je o obisku čeških vzgojiteljic, ki so si ogledale nekaj ljubljanskih vrtcev, povedala organizatorica obiska Alenka Bradač.

Pretekli teden se je v prestolnici pet dni mudilo deset čeških vzgojiteljic in ravnateljic vrtcev ter dve predstavnici nevladne organizacije Center Sluňákov, ki so obiskale nekaj slovenskih vrtcev, kjer so si ogledale, kako v Sloveniji poteka predšolska vzgoja. "Na Češkem ima tudi ravnateljica vrtca svoj oddelek," je povedala organizatorica obiska, sicer vzgojiteljica v enoti Pastirčki v Vrtcu Ciciban Alenka Bradač.

Češki nevladni organizaciji Sluňákov, okoljski center, ki organizira izobraževanja za učitelje, vzgojitelje in aktivnosti za šolske skupine, njihovi programi pa zajemajo področja ekologije, naravoslovja, zgodovine in drugih družboslovnih področjih, je namreč uspelo prepričati češko vlado, da jim je podelila evropska sredstva. Ta jim omogočajo, da spoznavajo šolske sisteme v drugih državah.

"Center je pripravil program izobraževanja za vzgojitelje, bistvo projekta pa je možnost praktičnega vpogleda v različne prakse vrtcev v posameznih evropskih državah," pojasni Bradačeva. Do zdaj so obiskale vrtce na Švedskem in v Sloveniji, v prihodnjih mesecih pa bodo obiskale še vrtce v Nemčiji in na Danskem.

Presenečene nad velikostjo vrtcev Bradačeva sicer že ima izkušnjo z izmenjavo dobrih praks, saj se je januarja 2013 tudi sama udeležila mednarodne konference v okviru projekta Real World Learning, ki je bil prav tako financiran z evropskimi sredstvi.

"Vzgojiteljice so si ogledale organizacijo v vrtcih, se seznanile z različnimi programi, recimo montessori, plačami, normativom glede števila otrok – pri čemer jih je presenetila velikost vrtcev, saj imajo pri njih v povprečju od dve do štiri skupine, eno pa vodi tudi ravnateljica –, izobrazbo vzgojiteljic, velikostjo prostorov, urejenostjo kopalnic, seznanile so se s cenami programa …" našteva Bradačeva.

Na Češkem obvezni copati s trdim podplatom, v Sloveniji otroci bolj samostojni Med vrtci na Češkem in v Sloveniji obstaja nekaj pomembnih razlik. Prva je ta, da otroci na Češkem v vrtec pridejo šele pri treh letih. Prva tri leta so namreč doma, saj imajo mame možnost biti kar tri leta na porodniškem dopustu.

"Tudi skupine otrok v enem oddelku so na Češkem večje, pri nas je normativ 22 plus dva otroka, na Češkem pa je v eni skupini 28 otrok," pojasni Bradačeva in doda, da so njihove učilnice v povprečju večje kot pri nas.

V slovenskih vrtcih sta v enem oddelku vzgojiteljica in pomočnica vzgojiteljice, na Češkem pa imata obe strokovni delavki enako izobrazbo in opravljata vlogo vzgojiteljice.

"To pomeni, da imata enako plačo, v skupini sta prisotni enako število ur, obe tudi načrtujeta program z otroki in nosita enako odgovornost za izvedbo programa," pojasni Jana Malinová iz Centra Sluňákov.

Cena vrtca je enaka za vse ne glede na to, koliko starši zaslužijo. V Sloveniji je cena vrtca odvisna od zaslužka staršev, tisti z nižjimi dohodki plačujejo manj, tisti z višjimi pa več.

"V slovenskih vrtcih je večji poudarek na navajanje otrok k samostojnosti," je povedala Pavla Vrbová, ki opazi razliko tudi glede opreme otrok. Vsi otroci v čeških vrtcih morajo nositi copate s trdim podplatom, kot jih recimo izdeluje Ciciban, in ojačanim opetnikom.

Na Češkem otroci s posebnimi potrebami integrirani v skupino Namen obiska je bila tudi predstavitev dobre prakse v primeru otrok s posebnimi potrebami. "Pri nas so oblikovani oddelki z otroki s posebnimi potrebami, medtem ko so na Češkem ti otroci integrirani v skupino," pojasni sogovornica in doda, da ob takšnih projektih navezujejo stike tudi za kakšne mednarodne projekte.

Navdušene so bile nad obiskom Vrtca Antona Medveda, kjer so predstavili "odličen projekt Gozdni ponedeljki, katerega namen je, da otroci čim več časa preživijo zunaj, če je mogoče, prav v gozdu".

Ne spreglejte