Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 11. 2021,
11.20

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,21

36

Natisni članek

odpoved SB Šempeter pri Gorici bolnik operacija zdravstvo

Torek, 16. 11. 2021, 11.20

2 leti, 5 mesecev

Ortoped Bešič Loredan dobil izredno odpoved. "Gre za umazano, podlo igro."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,21

36

Danijel Bešič Loredan | Bešič Loredan je dejal, da bo pravno dokazal, da je postopek izredne odpovedi njegovega delovnega razmerja nezakonit. V četrtek je vabljen na zagovor v bolnišnico. | Foto STA

Bešič Loredan je dejal, da bo pravno dokazal, da je postopek izredne odpovedi njegovega delovnega razmerja nezakonit. V četrtek je vabljen na zagovor v bolnišnico.

Foto: STA

Ortoped Danijel Bešič Loredan, ki je v novogoriški bolnišnici vodil ortopedski oddelek, delal v ambulanti in operiral, je prejel izredno odpoved delovnega razmerja, je danes za STA potrdil poročanje časnika Delo. Razlog za odpoved naj bi bilo njegovo nasprotovanje premeščanju ortopedskih bolnikov zaradi širjenja kapacitet za covidne potrebe.

Danijel Bešič Loredan je povedal, da gre za umazano, podlo igro vodstva bolnišnice, ki je v teh razmerah nepotrebna. Dejal je, da je vodstvo novogoriške bolnišnice že tretjič v dveh letih zaprlo ortopedski oddelek in da poleti ni bilo nobenih pogovorov, kaj se bo zgodilo s covidnimi bolniki, če bo stanje takšno, kot je danes.

Predstojnik oddelka za ortopedijo šempetrske bolnišnice Bešič Loredan se je v odprtem pismu, ki ga lahko preberete tukaj, že junija letos javnosti opravičil za po njegovem mnenju nedopustno dolgo čakanje na operacije. Vodstvo bolnišnice je njegove trditve zavrnilo.

Z drugačno organizacijo bi lahko tudi operirali 

"Jaz sem vztrajal, da zaprtje oddelka ortopedije ni mogoče, če hočemo zdraviti bolnike z oznako nujno oz. zelo hitro. Bolnišnica je nujno potrebovala covidne postelje. Boli pa me dejstvo, da je v novi bolnišnični stavbi 60 ali več praznih postelj, ki bi jih s povsem drugačno organizacijo dela namenili covidnim bolnikom z istim številom zaposlenih, preostale dejavnosti pa bi lahko v 30 odstotkih opravljale svoje delo," je pojasnil Bešič Loredan.

Novice Kaj je težava našega zdravstva: osebje ali sistem?

Od novega vodstva pričakuje spremembe

Po njegovih besedah je svet novogoriške bolnišnice pred kratkim potrdil novega direktorja. Upa, da ga bo čim prej potrdila tudi vlada in da bo novi direktor postavil neko novo ekipo, ki bo regionalno novogoriško bolnišnico postavilo na raven, ki si jo zasluži, predvsem pa da poskrbi za bolnike v teh najtežjih časih.

Strokovna direktorica novogoriške bolnišnice Dunja Savnik Winkler je v ponedeljkovi izjavi za medije povedala, da so oddelek ortopedije preselili v šesto nadstropje, kjer je še nekaj drugih bolnišničnih oddelkov. Kader so racionalizirali, da so ga lahko usmerili na covidni oddelek, je še dejala.

Danijel Bešič Loredan
Novice Danijel Bešič Loredan gre na volitve: Želimo biti del vladne koalicije

Gortan: Proti Bešič Loredanu določeni pravni postopki zaradi nespoštovanja zahtev vodstva

Zaradi številnih covidnih bolnikov so v šempetrski bolnišnici ponovno krčili tudi delovanje ortopedije, kar je pripeljalo do nesoglasij z vodjem oddelka Bešičem Loredanom. V. d. direktorja šempetrske bolnišnice Ernest Gortan je zato proti njemu sprožil določene pravne postopke.

"Združevali smo dejavnosti operativnih strok v 6A in 6B oddelku. Vsi predstojniki so se tega sklepa držali razen oddelka za ortopedijo oz. njegovega predstojnika Bešič Loredana. Ta je oporekal, češ da razmere v glavni stavbi niso dovolj varne za paciente," je pojasnil Gortan.

Dodal je, da je izdal tudi sklep, da se ti pacienti preselijo v bolnišnico v Valdoltro, vse s ciljem, da sprostijo njihov oddelek za ortopedijo, vendar se tudi to po njegovih besedah ni realiziralo. "S tem samovoljnim ravnanjem je doktor Bešič Loredan ogrozil sposobnost bolnišnice, da se učinkovito sooča z epidemijo covida-19. Zato sem bil pač kot v.d. direktorja prisiljen začeti določene pravne postopke proti njemu," se je na Bešič Loredanove trditve danes odzval Gortan.

Bešič Loredana v četrtek še čaka zagovor v šempetrski bolnišnici, trenutno pa ima prepoved opravljanja dela v njej. "Sicer pa ne bi rad komentiral določenih postopkov, ki še tečejo," je še povedal Gortan.

Pojasnil pa je, da so Bešič Loredana najprej pisno opozorili, nato je prejel opozorilo o kršitvi z vabilom na zagovor, ki so mu ga želeli vročiti osebno v sami bolnišnici. Vendar ga tistega dne ni bilo v službo, niti ni upravičil svoje odsotnosti. Zato so mu to poskušali vročiti na domačem naslovu.

Delo Bešič Loredana trenutno opravlja predstojnik kirurške službe, bolnike pa sta prevzela v šempetrski bolnišnici zaposlena ortopeda. Delo oddelka naj tudi v prihodnje ne bi bilo okrnjeno, saj se po specializaciji v kratkem vračata še dva mlajša zdravnika.

Danijel Bešič Loredan
Novice Bešič Loredan z gibanjem Skupaj naprej na volitve

Savnik Winklerjeva je v današnji izjavi povedala, da Bešič Loredan v šempetrski bolnišnici ni bil polno zaposlen. Do letošnjega poletja je opravljal 80 odstotkov dela za polni delovni čas, na njegovo prošnjo pa je od poletja dalje opravljal le še 60 odstotkov polnega delovnega časa.

Po njenih besedah je Bešič Loredan kot predstojnik ortopedskega oddelka in kot član strokovnega sveta dolžan sodelovati pri organizaciji strokovnega dela v bolnišnici. Strokovni svet se sestaja dvakrat mesečno, člani dobijo pravočasno vabila, da se v primeru odsotnosti lahko tudi pravočasno opravičijo. Prisoten je bil na približno tretjini sej, za ostale ni bilo niti opravičila, je povedala Savnik Winklerjeva.

Milojka Kolar Celarc
Novice Pod peticijo za odstop Kolar-Celarčeve približno 8.000 podpisov
Novice Bešič Loredan ima vsega dovolj: Ministrica mora oditi #video
UKC Ljubljana
Novice "V UKC Ljubljana se odvija balkanski rodeo korupcije in kriminala"
Ne spreglejte