SiolNET. Novice Slovenija
0,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pod peticijo za odstop Kolar-Celarčeve približno 8.000 podpisov

0,83

termometer

Milojka Kolar Celarc
Foto: STA

Gibanje Skupaj naprej, ki je 21. februarja začelo zbirati podpise pod spletno peticijo za odstop ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, je do zdaj zbralo približno osem tisoč podpisov. Podrobnosti bodo sporočili v torek, saj se bo danes opolnoči iztekel rok za oddajo podpisov, je povedal predsednik gibanja Danijel Bešič Loredan.

V gibanju v petek pripravljajo novinarsko konferenco, na kateri bodo predstavili shod, ki bo prihodnji teden, je napovedal Bešič Loredan.

"Vse, kar naj bi sprejeli še v tem mandatu, je dokazano škodljivo"

"Želimo, da se vsi procesi do volitev ustavijo, na ministrstvu pa opravljajo le tekoči posli," je pojasnil. "Vse, kar naj bi sprejeli še v tem mandatu, je dokazano škodljivo, z že sprejetimi ukrepi pa zdravstvo tone vse globlje," je dodal.

"Dostopnost do zdravstvenih storitev se je drastično poslabšala"

Dostopnost do zdravstvenih storitev se je v zadnjih štirih letih drastično poslabšala, politika pa mora za to stanje prevzeti odgovornost, pozivajo v gibanju. Število čakajočih na terapevtski poseg ali diagnostični postopek za 48 vrst zdravstvenih storitev se je od 1. januarja 2014 do 1. februarja letos povečalo za 59,3 odstotka, od tega nad dopustno čakalno dobo za 219,2 odstotka, navajajo v peticiji.

"Želimo, da se vsi procesi do volitev ustavijo, na ministrstvu pa opravljajo le tekoči posli," je pojasnil predsednik gibanja Danijel Bešič Loredan. "Želimo, da se vsi procesi do volitev ustavijo, na ministrstvu pa opravljajo le tekoči posli," je pojasnil predsednik gibanja Danijel Bešič Loredan. Foto: STA

Bolnik po njihovih besedah izgublja stik z izbranim družinskim zdravnikom, kar pomeni razpad temeljev za dobro delujoč javni zdravstveni sistem. Število napotitev s primarne na sekundarno raven se je tako v obdobju od leta 2013 do decembra 2017 povečalo za 148,7 odstotka, so zapisali.

Društvi v pismu Cerarju opozarjata na razmere v zdravstvu in neodzivnost ministrstva

Društvo za zdravje naroda in Društvo na srcu operiranih Slovenije sta v pismu premierju Cerarju opozorili na po njunem mnenju zaskrbljujoče razmere v zdravstvu, še posebej na področju kardiologije in srčne kirurgije. Navajata, da se ministrstvo za zdravje ne odziva na njihove predloge. Kot nepotreben ocenjujeta načrtovani center v Celju.

Društvi sta izpostavili, da se kljub večkratnim pobudam in predlogom za spremembe in nujno reševanje slovenskega zdravstvenega sistema ministrstvo za zdravje "na perečo problematiko" ne odziva, ampak s svojim ravnanji med drugim na področju kardiologije in srčne kirurgije v Sloveniji "povzroča veliko škodo srčnim bolnikom".

V društvih so navedli, da se ministrstvo za zdravje ne odziva na njihove "utemeljene pripombe in predloge", in pri tem izpostavili namero ministrstva, da vzpostavi četrti center za zdravljenje bolezni srca in ožilja v Splošni bolnišnici Celje. Ta je po mnenju društev slovenskemu zdravstvenemu sistemu popolnoma nepotreben, saj da za trenutne potrebe srčnih operacij več kot zadostujejo trije centri. Ti so Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, UKC Maribor in MC Medicor.

Vlada pravice bolnikov rešuje s kaznovanjem bolnikov in osebnih zdravnikov v korist politike, so opozorili v gibanju. Tako sta bili med drugim uzakonjena presoja utemeljenosti napotitve in stopnje nujnosti osebnega zdravnika ter določena kazen za domnevno neupravičeno napotitev in napačno stopnjo nujnosti. Vse to pomeni, da bodo bolniki dobili še manj kakovostne, pravočasne in varne obravnave, so še poudarili v gibanju.

Cerar se sprašuje, ali je menjava pred volitvami smiselna

Predsednik vlade Miro Cerar je konec februarja v odzivu na peticijo za odstop ministrice dejal, da pobuda za njen odstop prihaja v času, ko se lahko vprašamo, ali je smiselno tri mesece pred volitvami menjati katerega koli ministra. A je obenem zagotovil, da sledi temu, kar vsebinsko sporočajo deležniki v zdravstvu in ob njem. Želi si, da se te pripombe upoštevajo, in ves čas "priganja ministrstvo", da dela, da izboljšujejo zadeve, kjer je mogoče. Priznal pa je, da gre proces počasneje, kot si je želel.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 50
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin