Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 5. 2011,
10.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

referendum kampanja sredstva

Sobota, 7. 5. 2011, 10.45

8 let

Organizatorji v referendumsko kampanjo s skromnimi sredstvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pred trojnim junijskim referendumom bodo potekale tudi tri vzporedne referendumske kampanje.

Največ pozornosti bodo organizatorji namenili kampanji pred referendumom o pokojninski reformi, vlada in večina parlamentarnih strank bodo sodelovale v vseh treh. Organizatorji večinoma napovedujejo, da bodo v kampanjo vstopili s skromnimi sredstvi.

Ločene kampanije Ker bodo 5. junija hkrati potekali trije referendumi - o pokojninski reformi, o zakonu o delu na črno ter zakonu o arhivih -, bodo morale biti tudi kampanje ločene za vsak referendum posebej.

Vlada je namenila 200.000 evrov V kampanji pred vsemi tremi referendumi bodo sodelovali vlada in večina parlamentarnih strank. Vlada je za financiranje kampanje iz proračuna namenila 200.000 evrov, od tega 105.000 evrov za kampanjo o pokojninski reformi ter 95.000 evrov za kampanjo o zakonu o preprečevanju dela na črno.

Za kampanjo o arhivskem zakonu vlada ne bo namenila nobenih sredstev, javnost pa bo o tej temi obveščala v okviru svojih rednih komunikacijskih dejavnosti. Za izvedbo kampanje bo vlada najela agencijo Futura.

V SD bodo sodelovali v vseh treh kampanjah Tudi v največji vladni stranki SD bodo sodelovali v vseh treh kampanjah. Kot so sporočili iz stranke, bodo v ta namen odprli tudi posebne račune, vendar želijo kampanjo voditi z minimalnimi stroški. V njej bodo v čim večji meri uporabili tista komunikacijska orodja, ki jih že uporabljajo ali pa so na voljo brezplačno. Nameravajo se udeležiti tudi različnih debat in soočenj, v katerih bodo zagovarjali vse tri zakone.

SDS organizator kampanje za vse tri referendume Tudi največja opozicijska stranka SDS se bo prijavila kot organizator kampanje za vse tri referendume. Kampanje se bodo lotili predvsem na vsebinski ravni. Menijo namreč, da je argumentov proti vsem trem zakonom dovolj, v kampanji pa se bodo usmerili v pristope, ki niso pogojeni z visokimi finančnimi sredstvi. Kot so zapisali, je stanje v državi zaradi nesposobnosti vlade takšno, da bi bila potrošna kampanja v tem trenutku neodgovorna.

V vse kampanje se bodo podali tudi v LDS, najbolj se bodo osredotočili na referendum o pokojninski reformi. Višine sredstev, namenjenih za kampanjo, še niso opredelili, šlo pa bo za sredstva iz redne dejavnosti stranke in donacij, je pojasnil generalni sekretar stranke Uroš Petohleb. Volivce nameravajo nagovarjati prek strankine lokalne mreže in z internetnimi orodji, računajo pa tudi na čim več uglednih ekonomistov, ki bodo volivce prepričevali v nujnost pokojninske reforme.

V Zaresu bodo organizirali posvete in javne tribune Da bodo v kampanjo o vseh treh zakonih vstopili z minimalnimi finančnimi sredstvi, napovedujejo tudi v Zares. Tako za financiranje kampanje ne bodo najemali kreditov ali zbirali donacij ter tudi ne najemali oglaševalskih agencij. Za prepričevanje volivcev bodo uporabljali orodja, kot so organizacija posvetov in javnih tribun, je pojasnil generalni sekretar stranke Bogdan Biščak.

V SLS se bodo podali v vse tri kampanje Tudi v SLS se bodo podali v vse tri kampanje, pri čemer bodo v kampanji sodelovali predvsem vsebinsko in s finančnega vidika maksimalno racionalno, predvidoma z minimalni stroški. SLS bo svoja stališča predvidoma predstavljala prek rednih strankinih komunikacijskih orodij, kot so novinarske konference, sporočila za medije, ter spletnih družbenih omrežij, so sporočili iz stranke.

Stranka DeSUS pa se bo pred referendumskim trojčkom vključila le v kampanjo o pokojninski reformi. Odprli bodo poseben transakcijski račun, a na njem ne bodo zbirali nobenih sredstev, je napovedal generalni sekretar stranke Ljubo Jasnič. Kampanjo bodo namreč vodili iz redne strankine dejavnosti, kot so novinarske konference in soočenja, pa tudi prek svojega članstva na lokalni ravni.

SNS se ne bo vključila v nobeno kampanjo Edina med parlamentarnimi strankami, ki se ne bo vključila v nobeno kampanjo, je SNS, kjer ne bodo odprli nobenega transakcijskega računa, je pojasnila sekretarka stranke Miša Glažar.

Med preostalimi organizatorji jih bo največ nastopilo v kampanji o pokojninski reformi. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), ki je referendum tudi zahtevala, bo za kampanjo porabila okoli 25.000 evrov. Kampanje se bo ZSSS lotila zlasti preko komunikacije z lastnim članstvom, nekaj bo plakatiranja in nekaj oglaševanja v medijih, je pojasnil sekretar ZSSS Milan Utroša.

O nujnosti pokojninske reforme bodo na drugi strani volivce prepričevali v Zvezi društev upokojencev Slovenije. Kot je dejala predsednica zveze Mateja Kožuh Novak, za kampanjo ne nameravajo porabiti nobenih sredstev, pač pa bodo neposredno nagovarjali svoje članstvo.

Gibanje za dostojno delo in pravično družbo V kampanjo o pokojninski reformi se bo vključilo tudi Gibanje za dostojno delo in pravično družbo, ki je sodelovalo že v referendumsko kampanjo proti zakonu o malem delu. Za kampanjo bodo po napovedih vodje gibanja Marka Funkla porabili do 10.000 evrov, denar pa bodo poskušali pridobiti od različnih donatorjev.

Kampanja se mora končati 3. junija opolnoči Referendumska kampanja je sicer uradno stekla v petek, 6. maja, končati pa se mora 3. junija opolnoči. Organizatorji imajo čas do 11. maja, da se prijavijo Državni volilni komisiji in odprejo posebne transakcijske račune za vsako referendumsko kampanjo posebej.

Ne spreglejte