Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 7. 2016,
6.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,25

2

Natisni članek

nevihta vreme

Sreda, 13. 7. 2016, 6.59

6 let, 6 mesecev

Huda ura nad Slovenijo: voda zalivala kleti, veter odkrival strehe

Močen veter odnesel strehi na šolah v Turnišču in Dobrovniku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,25

2

Nekatere dele Slovenije so zajela neurja z močnimi nalivi, sunki vetra in točo, ki so povzročala težave. Nevihte se bodo nadaljevala tudi v noči na četrtek. V Pomurju je veter odnesel strehi s šol v Turnišču in Dobrovniku.

Popoldansko neurje je v Pomurju povzročilo veliko škode, podrlo številna drevesa, uničilo del pridelka, na območju Lendave in Ljutomera je zmanjkalo elektrike, odkrita so številna gospodarska poslopja in hiše, streho pa je veter odnesel tudi s šol v Turnišču in Dobrovniku.

Deklica komaj pobegnila padajoči strehi

V Turnišču so po besedah domačinov doživeli pravi tornado, saj je novo streho na osnovni šoli dobesedno dvignilo skupaj s sončno elektrarno in prestavilo na avtobusno postajališče. "Na njem je bila deklica iz devetega razreda, ki je komaj pobegnila padajoči strehi, na srečo je bila le lažje poškodovana," je povedala županja občine Turnišče Vesna Jerala Zver.

Škode ne zna oceniti, boji pa se, da se bodo morali pogovarjali o več sto tisoč evrih, bojijo se tudi napovedane nove pošiljke dežja, saj je šola, ki jo poskušajo kolikor se da prekriti s folijo, povsem brez strehe. Sreča je, da ni pouka, še pravi županja, in da je vsaj streha na telovadnici ostala nepoškodovana.

 | Foto:

Vrtinčasti veter, ki je prinesel tudi nekaj toče, je pot očitno nadaljeval proti Dobrovniku in odnesel polovico pločevinaste strehe z dvojezične osnovne šole Dobrovnik, drugo polovico pa je zvilo. Zdaj jo sanirajo, prihodnji teden jo bodo po besedah župana občine Dobrovnik Marjana Kardinarja začeli obnavljati.

"Težava je v tem, da je drugo nadstropje povsem zalilo, sreča je, da ni pouka, da bomo v miru popravili etažo in obnovili 500 kvadratnih metrov veliko streho, odkrilo pa nam je tudi del kulturnega doma, tri stanovanjske hiše, poškodovalo streho na vrtcu, ker je nanjo padel del leteče strehe, izruvalo tudi nekaj starih kapitalnih hrastov," pravi župan in dodaja, da na srečo ni bil nihče poškodovan.

Neurje na avtocesti oviralo promet

Neurje je oviralo promet na štajerski avtocesti med Vranskim in Žalcem, so sporočili iz Prometno-informacijskega centra za državne ceste. Voznike ob tem opozarjajo, naj se ne ustavljajo pod nadvozi.

Kako je pri vas?
Pošljite nam svoje fotografije iz svojega kraja na siolfoto@tsmedia.si

Neurje z močnimi padavinami je nekaj pred 15.30 zajelo območje Mežice, kjer je na Lenartovi ulici meteorna voda ogrožala večstanovanjski objekt. Posredovali so gasilci, ki so s protipoplavnimi vrečami zaščitili objekt in lokalno cesto zaprli za promet.

Neurje z močnim nalivom je malo pozneje zajelo območje občine Radlje ob Dravi. Meteorna voda je zalila cesto Radlje ob Dravi–Vas pri odcepu za prelaz Radelj in rondo, v Zgornjem Kozjem Vrhu in na Hmelini, v Radljah ob Dravi pa kletne prostore stanovanjske hiše.Zemeljska plazova sta zasula cesto Radlje ob Dravi–prelaz Radelj pri naselju Spodnja Orlica.

Zaradi napovedanih vremenskih nevšečnosti bodo nekateri trgovci čez noč pustili odprta vrata svojih garažnih hiš v nakupovalnih središčih.

Mogoče poplavljanje Drave in Mure

Krajevne padavine z nevihtami se bodo nadaljevale v noči na četrtek. Ob tem so mogoči hitri porasti manjših rek in hudourniških vodotokov, sprva v severni polovici Slovenije, pozneje pa tudi drugod po državi. Pri tem lahko posamezni vodotoki večkrat porastejo in poplavijo na območju pogostih poplav.

Ob povečanem dotoku iz sosednje Avstrije bo narasla tudi reka Drava, ki se lahko v noči na četrtek razlije na izpostavljenih mestih ob strugi. V četrtek bo močneje porasla tudi reka Mura.

Ohladilo se bo

V četrtek bo spremenljivo oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami, ki bodo pogostejše v južni polovici države. Predvsem na Primorskem bodo tudi nevihte. Zapihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem bo šibka burja.

Proti večeru se bo na zahodu delno razjasnilo. Ohladilo se bo. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 15, na Primorskem okoli 17, najvišje dnevne od 17 do 20, na Primorskem do 25 stopinj Celzija.

Plohe mogoče tudi v petek

V petek bo spremenljivo oblačno, popoldne bodo ponekod nastale krajevne plohe. Pihal bo severovzhodnik. V soboto bo na vzhodu nekaj več oblačnosti, drugod bo prevladovalo sončno vreme.

 

Ne spreglejte