Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 12. 2015,
16.15

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Karl Erjavec politika Hrvaška arbitraža morje Ljubljanska banka

Ponedeljek, 21. 12. 2015, 16.15

3 leta, 4 mesece

Opozorila iz Haaga ne zaležejo: Erjavec spet napoveduje izid arbitraže

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Če je Hrvaška zmagala dvakrat, še ne pomeni, da bo tretjič, zunanji minister Karl Erjavec komentira izplen sporov med Slovenijo in Hrvaško. Dva je Hrvaška dobila, odprto je še vprašanje meje.

Slovenija in Hrvaška sta (bili) v sporu zaradi dobav elektrike iz krške jedrske elektrarne, zaradi hrvaških varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke in zaradi vprašanja meje. Prvi dve vprašanji sta rešeni, v obeh postopkih pa je Slovenija izgubila.

Slovenija bo plačala več kot 400 milijonov evrov Mednarodni center za reševanje investicijskih sporov je nedavno v arbitražnem postopku med Slovenijo in Hrvaško zaradi nedobavljene elektrike iz Neka v letih 2002 in 2003 določil višino odškodnine, obresti in stroške, ki jih mora Slovenija plačati – gre za več kot 40 milijonov evrov – Hrvaški.

Hrvaški časnik Večernji list je ob tem danes kot drugo zmago Hrvaške v hrvaško-slovenskih sporih navedel lansko razsodbo Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu, ki je Sloveniji naložilo poplačilo nekdanjih deviznih varčevalcev Ljubljanske banke iz Hrvaške in BiH. Kot smo poročali, vlada ocenjuje, da jo bo poplačilo stalo 385 milijonov evrov.

Erjavec: Mejna arbitraža je najpomembnejša "Nič ne pomaga, če bi prvi dve dobili, tretjo pa izgubili. Raje vidim, da tretjo dobimo in da ti dve izgubimo," je dogajanje komentiral zunanji minister Karl Erjavec. Sam meni, da je brez prostega dostopa do morja konec sanj o tem, da je Slovenija pomorska država.

Prepričan je, da bo Slovenija v odprtem arbitražnem postopku glede meje med Slovenijo in Hrvaško dobila prost dostop do morja. Kot je dejal, je to vitalni cilj arbitraže o meji, ki je po njegovih besedah najpomembnejša. "Tukaj bo zagotovo Karl zmagal," je prepričan vodja slovenske diplomacije.

Pri tem omenimo, da je junija sodišče v Haagu Erjavca že opozorilo, naj se vzdrži izjav o izidu arbitraže.

Prisluškovalni škandal zamaknil arbitražni postopek Spomnimo, da sta Slovenija in Hrvaška končno odločitev arbitražnega sodišča glede meje pričakovali letos. A namesto tega je izbruhnila prisluškovalna afera, v katero sta se ujela slovenska agentka Simona Drenik in arbiter Jernej Sekolec, kar je Hrvaška izkoristila za enostranski izstop iz procesa. To je znova zapletlo odnose med državama in odložilo odločitev sodišča.

Ne spreglejte