Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 10. 2021,
12.40

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

15

Natisni članek

interpelacija Aleš Hojs

Sreda, 20. 10. 2021, 12.40

2 leti, 6 mesecev

Opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP vložile že drugo interpelacijo ministra Hojsa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

15

Opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP so danes vložile v tem mandatu že drugo interpelacijo ministra Aleša Hojsa, ki so jo zasnovali v Levici.

Med drugim mu očitajo odgovornost za soustvarjanje izrednih razmer v državi in policijsko nasilje, pa tudi ponižujoč, ignorantski in nestrokovni odnos do splošne in strokovne javnosti.

Aleš Hojs
Novice Pred Hojsom že druga interpelacija

Odzivi opozicijskih poslanskih skupin na interpelacijo

Kot je izpostavil vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, imajo nekateri ministri aktualne vlade nalogo preusmeriti dogajanje, "da se v tem DZ kregamo o interpelacijah, vlada pa s tem preusmerja zgodbe, ki bi morale biti drugačne". Napovedal je podporo interpelaciji, ob tem pa poudaril, da dokler ne bo prišlo do predčasnih volitev, v Sloveniji ne bo miru.

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je ob današnji predstavitvi interpelacije ocenil, da "Hojs uteleša vse, kar je narobe s to vlado". Ob tem je izpostavil vladanje s silo in nasiljem, vplivanje na vse sfere družbenega delovanja, koruptivnost ter žaljenje, poniževanje in zasmehovanje vseh, ki mislijo drugače in si upajo biti kritični.

Po oceni vodje poslancev LMŠ Braneta Golubovića glasovanje o interpelaciji ne bo le glasovanje o tem, ali je Hojs še lahko minister, ampak bo tudi odločanje poslancev o podpori aktualni vladi. "To glasovanje bo pokazalo, ali želimo pravno državo, ali želimo normalno Slovenijo. Tisti poslanci, ki bodo podprli ministra, si želijo sistem kleptokracije oz. vladavine tatov," je dejal na današnji novinarski konferenci.

V SAB verjamejo, da je v razmerah t. i. visečega parlamenta vredno ponovno poskusiti z interpelacijo "enega najbolj kontroverznih ministrov". Poleg zelo avtoritativnih vzgibov, ki jih po besedah vodje poslanske skupine Maše Kociper kaže že od samega začetka mandata, mu v SAB še posebej zamerijo, da je vzpostavil popolnoma nesprejemljiv politični diskurz.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev (NeP) Janja Sluga pa je med drugim izpostavila, da je v preteklosti bolj nasilne proteste policija uspela obvladati na manj agresiven način. Kritična je tudi do ministrove izjave, v kateri je navedel, da je po končanih protestih, na kateri so policisti uporabili vodni top in solzivec, odšel na policijo in ji čestital za uspešno delo. "Po našem mnenju zelo veliko pove dojemanju nalog ministra. To razumem kot cinizem, ki je naperjen proti lastnim državljanom," je dejala.

Odziv stranke NSi in SMC

Ob vloženi interpelaciji notranjega Hojsa v NSi očitkov iz interpelacije ne komentirajo, saj ocenjujejo, da se morajo najprej podrobno seznaniti s samo vsebino. V SMC medtem ocenjujejo, da gre za političen manever in preusmerjanje pozornosti. V obeh strankah zavračajo očitek o prekomerni uporabi represivnih sredstev na protestih.

Ne spreglejte