Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 6. 2021,
6.32

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

1

Natisni članek

Državni zbor opozicija Demografski sklad referendum

Torek, 1. 6. 2021, 6.32

2 leti, 10 mesecev

Opozicija vztraja pri referendumu o demografskem skladu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

1

starost, senior | Če jim v opoziciji s predlogom ne bo uspelo, bodo sprožili postopke za naknadni zakonodajni referendum, saj menijo, da morajo o tako pomembni tematiki svoje povedati ljudje. | Foto Pixabay

Če jim v opoziciji s predlogom ne bo uspelo, bodo sprožili postopke za naknadni zakonodajni referendum, saj menijo, da morajo o tako pomembni tematiki svoje povedati ljudje.

Foto: Pixabay

Državni zbor bo zadnji dan izredne seje začel s predlogom za razpis posvetovalnega referenduma o sprejetju predloga zakona o nacionalnem demografskem skladu. Želi ga opozicija, ki vladnim načrtom očita, da ne rešujejo financiranja pokojnin. Na dnevnem redu je tudi predlog podlage za platforme, kot je Uber.

Vlada je v predlogu zakona o nacionalnem demografskem skladu predvidela, da bi sklad nastal s preoblikovanjem Slovenskega državnega holdinga in prevzel upravljanje skoraj vseh državnih naložb. V državnem zboru je že prestal drugo branje, a v opozicijskih Levici, LMŠ, SD in SAB opozarjajo, da ne rešuje vprašanja financiranja pokojnin, omogoča pa neomejeno moč kadrovanja v državnih podjetjih.

Potreben je referendum, da "se javno pogovorimo, kako bo izgledala takšna inštitucija in kako bo nadzorovana", je pred kratkim na seji matičnega odbora državnega zbora za finance dejal Luka Mesec iz Levice. Večina članov odbora je takrat menila, da referendum ni potreben. Če bo tako danes sklenil tudi državni zbor, pa v opoziciji že napovedujejo sprožitev postopkov za naknadni zakonodajni referendum.

Volitve skrinjica
Novice Levica, LMŠ, SD in SAB za referendum glede demografskega sklada #video

V cestnem prometu pravila ostajajo ista 

Na dnevnem redu državnega zbora je tudi drugo branje predloga novele zakona o prevozih v cestnem prometu, z uveljavitvijo katere se bo omogočilo izvajanje še drugih oblik prevozov potnikov po naročilu, ne več le v obliki taksi prevozov. Sindikati se ob tem bojijo kršitev delovne zakonodaje, a minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec zagotavlja, da se z novelo ne spreminja veljavnih pravil.

Že predvidoma v petek se bodo poslanci zbrali na novi izredni seji. Pričakovati je, da bo kolegij predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča na današnji seji nanjo uvrstil tudi predlog novele zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v državni zbor, s katero bi popravili tehnično napako, zaradi katere je iz priloge zakona izpadlo sedem naselij. S sprejetjem se mudi, ker bo 11. julija referendum o zakonu o vodah.

otrok voda reka poletje
Novice Referendum o vodah: med volišči izpadlo sedem naselij
referendum Drugi tir
Novice Datum je znan: referendum o zakonu o vodah bo 11. julija
Ne spreglejte