Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 1. 2022,
6.19

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

1

Natisni članek

Slovenija ARSO vremenska napoved vreme

Sreda, 5. 1. 2022, 6.19

2 leti, 3 mesece

Sneženje po Sloveniji. Zapade lahko tudi do 15 centimetrov snega. #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

1

Po neobičajno toplih dneh za ta čas je popoldne naše kraje dosegla izrazito hladna fronta. Do večera so padavine zajele vso državo, meja sneženja se je spuščala, zvečer in ponoči bo marsikje snežilo tudi po nižinah. Po napovedih vremenoslovcev je po nižinah mogoče pričakovati od pet do deset centimetrov snega, višje pa več. Zvečer in v noči na četrtek lahko pričakujemo najmočnejše sunke burje, na Primorskem bodo dosegali hitrost od 100 do 120 kilometrov na uro. 

Zaradi sneženja se sneg ponekod že oprijema cestišča. Na prometnoinformacijskem centru ob nepredvidljivih razmerah na cesti pozivajo k strpni vožnji, na pot je potrebno kreniti prej kot običajno. Največ snega bo zapadlo v visokogorju in na Notranjskem ter višjih delih Gorenjske, Koroške in Dolenjske.

V večjem delu države naj bi do jutra zapadlo od pet do 15 centimetrov snega. Največ ga bo zapadlo v visokogorju, kjer bo do jutra lahko 50-centimetrska snežna odeja novega snega.

Na Notranjskem in v višje ležečih predelih Gorenjske, Koroške in Dolenjske bo zapadlo od 15 do 30 centimetrov, piše na spletni strani neurje.si. | Foto: Ana Kovač Na Notranjskem in v višje ležečih predelih Gorenjske, Koroške in Dolenjske bo zapadlo od 15 do 30 centimetrov, piše na spletni strani neurje.si. Foto: Ana Kovač

Manjša količina snega lahko zapade tudi v Podravju, Prlekiji, v Halozah, Posavju ter v nekaterih nižjih predelih Ljubljanske kotline in osrednje Savinjske regije. Snega pa najverjetneje ni pričakovati v nižjih delih Primorske in v Prekmurju.

Z Agencije za okolje RS (Arso) opozarjajo tudi na možnost močnejših sunkov burje na Primorskem. Ti bodo zvečer in ponoči lahko dosegali hitrost med 100 in 120 kilometri na uro. Burja bo na prehodu z Notranjsko in v višje ležečih krajih Primorske gradila snežne zamete, slabeti pa bo začela proti jutru.

Slovenijo je sicer od severa zajela hladna fronta. Jutranje temperature so bile med -2 in 1, na Primorskem okoli 4 stopinje Celzija.

Z Arsa ob tem opozarjajo še na povečano nevarnost snežnih plazov v visokogorju.

Zaradi pričakovane močnejše burje je Agencija RS za okolje (Arso) za danes zvečer in ponoči izdala oranžno opozorilo.  | Foto: Ana Kovač Zaradi pričakovane močnejše burje je Agencija RS za okolje (Arso) za danes zvečer in ponoči izdala oranžno opozorilo.  Foto: Ana Kovač

Po meteorološki napovedi Agencije RS za okolje bodo v sredo zvečer in v noči na četrtek najmočnejši sunki burje na Primorskem dosegali hitrost od 100 do 120 kilometrov na uro. Burja bo na prehodu med Notranjsko in Primorsko ter v višje ležečih krajih Primorske gradila snežne zamete. V visokogorju se bo povečala nevarnost snežnih plazov.

Sneženje bo kmalu ponehalo

Vremenske razmere se bodo nato v četrtek zjutraj hitro umirjale. Jutranje temperature bodo od –3 do 1, na Primorskem od 2 do 5 stopinj Celzija. Čez dan bo termometer pokazal od 1 do 5 stopinj, na Goriškem in ob morju do 9 stopinj Celzija.

Sneženje bo ponehalo, prav tako bo precej oslabela tudi burja. Po prehodu fronte bo nad naše kraje prišel hladnejši in bolj suh zrak, temperaturne razmere pa bodo bolj običajne za ta letni čas, kot so bile tiste v preteklih dneh, so še navedli na Arsu.

Fotogalerija
1 / 10

 

Ne spreglejte