Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 2. 2023,
19.16

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

2

Natisni članek

primerjava trgovci živila cene

Ponedeljek, 20. 2. 2023, 19.16

1 leto, 1 mesec

Odslej boste lahko cene hrane primerjali tudi pri izbranih spletnih trgovcih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

2

Kmetijsko ministrstvo je nadgradilo projekt spremljanja cen prehranskih proizvodov z novim spletnim mestom in orodjem, ki bo potrošnikom po pojasnilih ministrice Irene Šinko omogočilo primerjavo med več kot 17 tisoč izdelki v spletnih trgovinah izbranih trgovcev. Primerjava bo med drugim mogoča glede na ceno, blagovno znamko in znake kakovosti.

Vlada se je prehranske draginje lotila z različnimi ukrepi, eden izmed njih je bila vzpostavitev spremljanja in primerjanja cen prehranskih proizvodov za 15 osnovnih in 14 dodatnih skupin živil, je spomnila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko.

Ministrstvo popise pri šestih trgovcih objavlja od septembra lani, ukrep pa se je po oceni ministrice izkazal za učinkovitega. "Z njim smo dosegli zastavljeni cilj, da v težkih časih potrošniku pomagamo z zamejitvijo oz. celo znižanjem cen tistih prehranskih proizvodov, ki so zanj najpomembnejši in so del vsakodnevnega osnovnega prehranjevanja," je dejala na današnji novinarski konferenci.

Ministrstvo je sistem nadgradilo z novim spletnim mestom in orodjem 

Sistem je ministrstvo zdaj nadgradilo z novim spletnim mestom in orodjem, ki bo potrošnikom poleg trenutnega spremljanja cen pri fizičnih trgovcih za 29 skupin živil nabor razširil za vso ponudbo živilskih izdelkov pri izbranih spletnih trgovinah in tako omogočil primerjavo med več tisoč različnimi prehranskimi proizvodi.

Doslej so lahko potrošniki projekt spremljali prek portala Naša super hrana, da bi še bolj poenostavili spremljanje cen, pa bodo zdaj vzpostavili novega: www.primerjaj-cene.si

"Portal združuje tako spletni kot fizični popis. Spletni popis bo zajemal vse podatke in ponudbo živilskih izdelkov v spletnih trgovinah Tuš, Spar, Mercator in Jager, fizični popis pa se bo nadaljeval kot do zdaj, na 14 dni, do 31. marca," je pojasnila generalna direktorica direktorata za hrano in ribištvo Ana Le Marechal.

Primerjati bo mogoče cene med več kot 17 tisoč različnimi živilskimi izdelki 

Po pojasnilih ministrice bo primerjava izdelkov mogoča glede na ceno, blagovno znamko, znake kakovosti ter druge oznake, popise pa bodo izvajali dnevno z uporabo računalniškega zajema.

"Spletno mesto Primerjaj cene potrošnikom omogoča primerjavo med več kot 17 tisoč različnimi živilskimi izdelki. Izdelki so razvrščeni v 19 kategorij, ki ne vključujejo alkoholnih pijač in pripravljenih jedi," je še dodala ministrica.

Le Marechalova je ponovila, da želijo potrošniku omogočiti dnevno spremljanje gibanja rednih in akcijskih cen, ki so na voljo v spletnih trgovinah. "S prenovljeno spletno stranjo želijo tudi dvigniti zavedanje vseh v verigi − od kmeta do potrošnika, da kupujemo odgovorno, da se zavedamo posledic dviga cen in da smo pri tem tudi bolj pozorni in kritični pri samem nakupu hrane," je poudarila in dodala, da bodo v nadaljevanju portal tudi nadgrajevali.

Novice Cene hrane so se umirile
sadje, zelenjava, vrt
Novice Cena popisane košarice živil najnižja doslej, a sprememba je malenkostna

 

Ne spreglejte