Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 9. 2014,
13.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Milan Balažic Karl Erjavec

Torek, 2. 9. 2014, 13.22

8 let

Odpoklicani veleposlanik Balažic poziva Cerarja: Erjavec ne sme postati zunanji minister (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Slovenska politika je v Erjavčevem primeru dosegla najnižjo raven politične kulture, moralne integritete in odgovornosti," trdi nekdanji veleposlanik v Avstraliji Milan Balažic.

Razmere v slovenski diplomaciji po njegovem še nikoli od osamosvojitve niso bile tako kritične kot pod Erjavcem, je prepričan Balažic, ki je bil konec julija odpoklican z veleposlaniškega položaja zaradi afere Oman.

Slovenski diplomati so pogosto žrtev političnih intrig "Slovenska diplomacija je postala žrtev nedržavniške notranje politike, ki se prenaša v zunanjo politiko, korupcije, klientelizma in skrajne politizacije. Slovenski diplomati so pogosto žrtev političnih intrig z namenom pridobivanja političnih točk, kadrovska politika pa je brez vsakih meril povsem privatizirana v Erjavčevih rokah," je bil kritičen.

"Erjavec ne sme postati minister v Cerarjevi vladi in še manj uradni predstavnik Slovenije po svetu," je pozval odpoklicani veleposlanik. Balažic je na novinarski konferenci navedel več primerov "eklatantnih" nepravilnosti v času Erjavčevega ministrovanja - sklepanje pogodb o zaposlitvah za nedoločen čas, različna imenovanja na diplomatska delovna mesta in visoke položaje na zunanjem ministrstvu in nenazadnje svoj primer.

Balažic ponovil zgodbo o tajnih pogovorih Ponovil je, da ga je vrh slovenske politike angažiral za tajne pogovore z Nicolasom Omanom glede naftnega nahajališča v Republiki srbski, a ga je nato izrabil in žrtvoval, kar je pred časom podkrepil z dokumenti. Ob tem je izrazil zadovoljstvo nad dobrim delom protikorupcijske komisije, ki se ukvarja s tem primerom. Balažic od komisije kmalu pričakuje korekten zaključek preiskave.

Erjavec zavrača očitke Erjavec je na novinarski konferenci na blejskem strateškem forumu na kratko komentiral izjave Balažica. Dejal je, da gre očitno za njegovo reakcijo na razrešitev z mesta veleposlanika. Po Erjavčevih besedah je jasno, da je Balažic kršil zakon o zunanjih zadevah, ni poročal ministru in je skalil odnose s Slovenci, ki živijo v Avstraliji.

Zavrnil je tudi očitke o političnem kadrovanju na ministrstvu. Kot je pojasnil, ima kot minister pravico, da ima v okviru svojega kabineta pet zaposlenih, ki izgubijo mandat, če njemu preneha funkcija, zasedli pa so le dve mesti.

Ne spreglejte