Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Ponedeljek,
22. 5. 2017,
11.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

2

Natisni članek

Vrhnika požar Kemis

Ponedeljek, 22. 5. 2017, 11.27

6 let, 6 mesecev

Odpadki iz Kemisa na uničenje v tujino, Arso še nima analiz #foto #video

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

2

Kemis | Foto Andreja Lončar

Foto: Andreja Lončar

Medtem ko so v Kemisu danes dopoldne odvažali odpadke, ki so ostali po požaru pred tednom dni, podjetje VGP Drava počasi končuje sanacijo potoka Tojnica. Agencija za okolje še vedno nima analiz zemlje, ki jih okoliški prebivalci z nestrpnostjo čakajo. Dale naj bi namreč prve podatke, kako onesnažena je v resnici vrhniška zemlja.

Potem ko so ogled kraja požara, ki je v obratu podjetja za ravnanje z odpadki Kemis v Sinji Gorici pri Vrhniki izbruhnil prejšnji ponedeljek, opravili policisti, zavarovalnica, v petek pa tudi okoljska inšpekcija, je zdaj v polnem teku sanacija pogorišča.  

Odpadki v Avstrijo in Nemčijo

"Trenutno pripravljamo odpadke za odvoz v tujino, ki ga izvajamo po ustaljenih postopkih," nam je v kratkem telefonskem pogovoru dopoldne povedal direktor Kemisa Emil Nanut.

Na območju podjetja so bili gasilci in delavci, ki so v belih zaščitnih oblekah nalagali odpadke za odvoz. Vozijo jih v Avstrijo in Nemčijo, nam je pojasnil Nanut.


Preberite še:

Krajani Sinje Gorice: Kemis ne spada v naselje. Na Vrhniki protest. #foto

Po požaru v Kemisu: onesnaženje potoka je katastrofalno

"Je Bobinac kaj poklical?"


Zavarovalnica poslala Avstrijce

Na parkirišču je bilo mogoče opaziti vozila avstrijskega podjetja za sanacijo požarov Belfor, ki ga je v Kemis poslala zavarovalnica.

Podjetje Belfor je specializirano za odpravljanje posledic požarov in poplav, po poročanju RTV Slovenija pa je na Vrhniko prišlo na poziv zavarovalnice. | Foto: Andreja Lončar Podjetje Belfor je specializirano za odpravljanje posledic požarov in poplav, po poročanju RTV Slovenija pa je na Vrhniko prišlo na poziv zavarovalnice. Foto: Andreja Lončar

Potok je očiščen oljnih madežev, kaj pa "nevidno" onesnaženje?

Malo stran  delavci VGP Drava nadaljujejo sanacijo potoka Tojnica, kamor je med gašenjem odtekala voda s pogorišča in tako nanesla več onesnaževalcev. V potoku, ki je po ugotovitvah Agencije za okolje (Arso) "katastrofalno onesnaženo", počasi končujejo mehansko čiščenje.

"Stanje se je v postopku vidno popravilo," nam je zjutraj dejal Nanut, a  zmanjšala se je le mehanska onesnaženost, torej vidni odpadki (na površini potoka je bila gosta oljna gošča, ki je zdaj praktično ni več). So morda opravili kakšne meritve, ki kažejo tudi na zmanjšano prisotnost težkih kovin in drugih za biotop nevarnih snovi v vodi? Agencija za okolje je namreč v petek prestavila analize meritev vode, iz katerih izhaja, da v vzorcih, odvzetih 20 ur po požaru, nekatere snovi presegajo dovoljene koncentracije za površinske vode.

"Meritev nismo opravili, sklepamo pa, da smo skupaj z madeži omejili in izčrpali tudi drugo onesnaženje," nam je dejal Nanut.

V petek je bilo na potoku Tojnica nameščenih okrog 20 pregrad in pivnikov, s katerimi so delavci poskušali preprečiti onesnaženje Ljubljanice. | Foto: Andreja Lončar V petek je bilo na potoku Tojnica nameščenih okrog 20 pregrad in pivnikov, s katerimi so delavci poskušali preprečiti onesnaženje Ljubljanice. Foto: Andreja Lončar

Danes so pivnike začeli odstranjevati, saj se je mehansko onesnaženje potoka zmanjšalo. | Foto: Andreja Lončar Danes so pivnike začeli odstranjevati, saj se je mehansko onesnaženje potoka zmanjšalo. Foto: Andreja Lončar Zadnjo besedo bo imela država

Ocena Kemisa oziroma Nanuta glede onesnaženja pa ne bo dokončna. Na ministrstvu za okolje pravijo: "Žal je potok Tojnica popolnoma onesnažen in povzročitelj bo moral poskrbeti za dokončno sanacijo."

Z Arsa so nam sporočili, da bo agencija glede na podatke o onesnaženju podjetju Kemis skladno z zakonom naložila sanacijske ukrepe. Ti se lahko nanašajo na sanacijo škode, povzročene vodam (Tojnica), tlom in biotski raznovrstnosti, so navedli v odgovoru na naša vprašanja.

Omenimo, da je bila v petek v podjetju tudi okoljska inšpekcija, ki pa še ni spisala ugotovitev.

Kaj je v potoku ob Kemisu?

Arso je v analizi, ki jo je predstavil v petek, ugotovil, da je ob gašenju na treh lokacijah ob objektu iztekala mešanica gasilnih vod v potok Tojnica. Snovi, ki so presegle mejne dovoljene koncentracije, so nikelj, kobalt, policiklične aromatske spojine (te po navedbah Arsa spadajo med zelo toksične in nastajajo predvsem pri nepopolnem sežigu odpadkov) ter organski spojini trimetilbenzen in formaldehid. Poleg tega so v vzorcih v visokih koncentracijah namerili še naslednja onesnaževala, ki pa nimajo mejne vrednosti za največjo dovoljeno koncentracijo: ksilen, toluen, diklorometan, tetraklorometan, mineralna olja, cianidi.

Zbiralnike oljnatih snovi, ki so jih delavci VGP Drava črpali iz potoka Tojnica (fotografija je nastala v petek), so danes že odvažali. Odpadke so vrnili v Kemis, ki jih pošilja v uničenje.

Zbiralnike oljnatih snovi, ki so jih delavci VGP Drava črpali iz potoka Tojnica (fotografija je nastala v petek), so danes že odvažali. Odpadke so vrnili v Kemis, ki jih pošilja v uničenje. | Foto: Andreja Lončar Zbiralnike oljnatih snovi, ki so jih delavci VGP Drava črpali iz potoka Tojnica (fotografija je nastala v petek), so danes že odvažali. Odpadke so vrnili v Kemis, ki jih pošilja v uničenje. Foto: Andreja Lončar

Nizke pregrade naj bi v potoku ostale še nekaj dni. Delavci morajo prav tako odstraniti umazanijo, ki je ostala po brežini potoka. | Foto: Andreja Lončar Nizke pregrade naj bi v potoku ostale še nekaj dni. Delavci morajo prav tako odstraniti umazanijo, ki je ostala po brežini potoka. Foto: Andreja Lončar

Onesnaženje doseglo Ljubljanico

Na Arsu so ugotovili, da je onesnaženje doseglo tudi Ljubljanico. Pri bližnjem ribiškem domu so bili na dan, ko so jemali vzorec, vidni oljni madeži na površini, zaznati je bilo rahel vonj po organskih snoveh, so zapisali v poročilu.

Ugotovitve sicer kažejo, da je onesnaženje reke v mejah normale. "Rezultati kažejo, da je onesnaženje doseglo tudi Ljubljanico, saj je veliko onesnaževal detektiranih tudi na tem merilnem mestu, vendar za noben parameter ni bila presežena maksimalna dovoljena koncentracija."

Ljubljanica ob izlivu potoka Tojnica, pri sinjegoriškem ribiškem domu (potok se izliva z desne strani). | Foto: Andreja Lončar Ljubljanica ob izlivu potoka Tojnica, pri sinjegoriškem ribiškem domu (potok se izliva z desne strani). Foto: Andreja Lončar

V čakanju na analize in izsledke inšpekcije

Agencija  za okolje pa še vedno nima analiz zemlje, ki jih okoliški prebivalci z nestrpnostjo čakajo. Dale naj bi namreč prve podatke, kako onesnažena je v resnici vrhniška zemlja.

Čeprav so predstavniki civilne zaščite in Arso predvidevali, da bodo analize končane že v petek, se to vse do danes ni zgodilo. Kdaj bodo končane, na Arsu ne znajo napovedati. Analize namreč izdeluje Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Poročilo pripravlja tudi okoljska inšpekcija, ki je podjetje obiskala v petek.

NIJZ: Priporočila lahko izdamo šele po analizah

Čeprav je civilna zaščita redno obveščala o dogajanju v zvezi s Kemisom, pa se je med prebivalci zaradi dolgotrajnega čakanja na analize pojavila negotovost glede tega, kaj se sme in kaj ne.

Uslužbenka NIJZ je v petek občanom na predstavitvi analiz v Sinji Gorici odsvetovala, da kmetje pasejo živino zunaj in uporabljajo travo s travnikov v okolici požara za krmo. To je med prisotnimi sprožilo kar nekaj nezadovoljstva, saj jim prej tega ni nihče povedal, so dejali. Priporočila so dostopna tudi na spletu.

Na priporočila so se danes odzvali v vrhniškem vrtcu, kjer so očistili igrala, zelenjavo, ki so jo pridelali v vrtcu, bodo zavrgli, v peskovniku pa se do objave analiz otroci ne bodo igrali. 

Na NIJZ na očitke o neodzivnosti odgovarjajo takole:

Prva splošna priporočila smo na spletni strani NIJZ objavili naslednji dan po večernem požaru. V petek, v pripravah na popoldansko novinarsko konferenco, ko smo s strani Agencije RS za okolje pridobili več podatkov meritev, pa smo objavili konkretnejša priporočila in jih predstavili tudi na novinarski konferenci. Ker še nismo imeli rezultatov vseh analiz, so bila določena priporočila izdana zaradi previdnosti in preventivnega ukrepanja. V situacijah, ko še niso znani rezultati različnih meritev, so priporočila prebivalstvu običajno zgolj splošna. Šele na podlagi laboratorijskih analiz je mogoče izdati konkretnejša priporočila.

Za obveščanje okoliških prebivalcev je pristojna Civilna zaščita Občine Vrhnika, strokovnjaki NIJZ pa so kljub temu aktivno sodelovali pri obveščanju o preventivnih zdravstvenih ukrepih v medijih.

Opomba: Odgovor NIJZ smo dodali 22.5.2017 ob 16. uri. 

Ne spreglejte