Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Petek,
19. 5. 2017,
15.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,70

1

Natisni članek

požar Vrhnika Kemis Gorenje Franjo Bobinac

Petek, 19. 5. 2017, 15.49

6 let, 6 mesecev

"Je Bobinac kaj poklical?"

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,70

1

Franjo Bobinac | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

To je župana občine Vrhnika Stojana Jakina na včerajšnji seji, kjer je bila tema prve točke požar v Kemisu, vprašal eden od svetnikov. Občani pogrešajo odziv lastnika Kemisa, velenjskega Gorenja (vodi ga Franjo Bobinac), in zagotovilo, da bo podjetje pomagalo pri odpravi posledic ponedeljkovega požara, je bilo razumeti iz izjav svetnikov.

Požar v Kemisu so pogasili v torek, med občani pa se od takrat širijo skrbi, da bo dogodek pustil dolgoročne posledice na okolju. Nekateri občani zahtevajo umik nevarnih dejavnosti iz naseljenih območij občine, po spletu kroži tudi peticija za zaprtje Kemisa.

Ob vseh napetostih okrog požara in prihodnosti podjetja se Vrhničani zdaj sprašujejo tudi, kako bo lastnik Kemisa, velenjsko Gorenje, pomagalo pri sanaciji in omejevanju vplivov na okolje.

Svetniki želijo več od Gorenja

Iz Gorenja so v torek, dan po požaru, prek spletne strani sporočili, da je požar pogašen. Med drugim so zapisali, da so "odpadki, ki so skladiščeni na lokaciji in namenjeni nadaljnji predelavi, kategorizirani kot nevarni odpadki, gre pa pretežno za goriva, odpadna olja, topila in zdravila". Po do zdaj znanih podatkih ni bilo pomembnih vplivov na okolje, so dodali in se zahvalili gasilcem. 

Eden od vodilnih pri intervenciji nam je dejal, da je Gorenje poslalo tudi svojo poklicno gasilsko enoto, ki je ves čas prisotna pri sanaciji požara.

A svetniki so včeraj poudarili, da želijo več komunikacije in pomoči velenjskega podjetja. "Je (Franjo, op. a.) Bobinac kaj poklical?" je spraševal eden od svetnikov. Drugi je zahteval, da občina 150 tisoč evrov, ki jih je z včeraj sprejetim sklepom namenila za nadomestitev v požaru uničene gasilske opreme lokalnih društev, izterja od Kemisa oziroma Gorenja. Tretji svetnik je zahteval, da na naslednjo sejo, namenjeni obravnavi posledic požara, pride tudi predstavnik lastnika Kemisa, torej Gorenja.

Vrhniške svetnike je zmotila precejšnja neodzivnosti lastnika Kemisa, velenjskega Gorenja. | Foto: STA , Vrhniške svetnike je zmotila precejšnja neodzivnosti lastnika Kemisa, velenjskega Gorenja. Foto: STA ,

Molk v Kemisu, Bobinac v tujini

Včeraj popoldne, torej že pred sejo občinskega sveta, smo se na Kemis oziroma Gorenje z vprašanji glede napredka sanacije obrnili tudi mi. Direktor podjetja Kemis Emil Nanut, ki je v začetku tedna komuniciral z mediji, nam je po telefonu dejal, da nam ne more posredovati nobenih informacij, in nas preusmeril na službo za odnos z javnostmi Gorenja. 

Od tam od včeraj popoldne do objave članka nismo dobili odgovorov na vprašanja glede sanacije požara, na telefon, naveden na spletni strani, se nam niso oglašali. Predsednika uprave Franja Bobinca smo klicali tudi na mobilni telefon, a neuspešno.

Po objavi članka nam je Bobinac sporočil, da je v tujini in da nam bo komentar posredovala PR služba. Ta nam je poslala sledeče:

"Najprej hvala za posredovana vprašanja, ki, kot sem vas razumela, so interpretacija izjav svetnikov občine Vrhnika in nad katerimi smo zelo presenečeni. 

V Gorenju dogajanje v Kemisu pozorno spremljamo od prvega trenutka naprej in dajemo vodstvu Kemisa vso podporo pri tem, da v skladu s svojimi pristojnostmi in odgovornostmi vodi sanacijo posledic požara. Pristojne inšpekcijske in preiskovalne službe ter zavarovalnica pa ocenjujejo posledice tako za podjetje kot tudi za okolico. Trenutno je na voljo še premalo podatkov, da bi lahko karkoli govorili o vzrokih pa tudi o oceni škode. Pri ukrepanju pa nam bodo prav prišli rezultati vseh meritev, ki jih opravljajo pristojne službe, zato jih tudi mi nestrpno pričakujemo.

Kemis je, v skladu smernicami družbeno odgovornega ravnanja ter transparentnega in proaktivnega komuniciranja Skupine Gorenje, vedno deloval v skladu z največjo možno odgovornostjo do okolja, partnerjev, zaposlenih in lokalne skupnosti in bo v skladu s temi načeli deloval tudi naprej.

Ob tem dodajmo, da je občanom in medijem danes na vprašanja odgovarjal tudi direktor Kemisa Nanut, več tukaj.

Opomba: Odgovor Gorenja smo dodali 19.5.2017 ob 21.30.

Kaj smo spraševali Gorenje?

Včeraj smo poslali naslednja vprašanja:

  • Kako poteka sanacija? Katere aktivnosti trenutno izvajate v podjetju? Kdo sanira potok Tojnice?
  • Ali je kriminalistična preiskava končana? Če da, kaj je pokazala? Če ne, katere aktivnosti trenutno potekajo?
  • Ali so podjetje po požaru obiskale kakšne inšpekcijske službe? Ali je katera od inšpekcij napovedala pregled v podjetju? Če da, katera?
  • Ali je zavarovalnica že podala oceno škode? Če da, kolikšna je?
  • Prebivalci Vrhnike so na družbenih omrežjih in tudi v obliki civilnih iniciativ izrazili jezo zaradi onesnaženja okolja. Gasilci društva s Stare Vrhnike so objavili fotografije opreme, ki je bila po končani intervenciji popolnoma uničena, in poziv k donacijam. Ali bo Gorenje zaradi vseh vplivov in posledic požara kakorkoli ukrepalo oz. kako bo "poplačalo" okoljsko škodo?
  • Kakšni so vaši nadaljnji načrti s podjetjem? Ali že lahko poveste, kdaj načrtujete ponoven zagon dejavnosti? Ali boste iskali nadomestne prostore? Če da, kje?

Po seji občinskega sveta smo danes poslali dodatna vprašanja:

  • Kaj je bilo ob začetku požara v Kemisovem skladišču? Kaj ste navedli ob prijavi požara, v kateri mora vsak prijavitelj povedati, kaj gori? Ali drži, da gasilci niso vedeli, kaj gasijo?  Če ne, kaj so vedeli?
  • Občina Vrhnika napoveduje, da bo za škodo, ki so jo gasilska društva utrpela v požaru, terjala Kemis. Kako komentirate tako potezo občine? Ali boste plačali škodo?
  • Svetniki so včeraj poudarili, da je molk podjetja Kemis oz. Gorenja nedopusten. Kako komentirate kritike, vezane na komunikacijo? 

Okoljska ministrica Irena Majcen si je pogorišče v Kemisu ogledala včeraj. | Foto: Ana Kovač Okoljska ministrica Irena Majcen si je pogorišče v Kemisu ogledala včeraj. Foto: Ana Kovač

Ministrica do Vrhnike potovala tri dni

Glede na velikost požara - prvi mož Gasilske zveze Slovenije Franci Petek je za Delo dejal, da je bila to "ena najtežjih intervencij" - je zanimivo tudi, kako dolg je bil odzivni čas okoljske ministrice Irene Majcen. Prišla je šele včeraj, tri dni po požaru.

"Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen si je včeraj pozno popoldne skupaj z direktorjem Direkcije za vode Tomažem Prohinarjem ogledala požarišče objekta Kemis na Vrhniki," so nam sporočili z ministrstva in dodali: "Čiščenje in sanacija potekata."

Na ministrstvu so nam pojasnili, da so vse od začetka sanacije požara na pogorišču njihove strokovne službe, torej Arso (ta z mobilno enoto meri kakovost zraka, jemlje vzorce zemlje in vodotokov ter jih pošilja v analizo) in preostale enote ministrstva, ki skrbijo za omilitev posledic in analizo vplivov na okolje.

Danes je, kot smo izvedeli, pogorišče obiskal tudi prvi mož slovenske civilne zaščite Srečko Šestan.

Ne spreglejte