Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
17. 5. 2017,
9.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,80

6

Natisni članek

gasilci požar Vrhnika

Sreda, 17. 5. 2017, 9.53

6 let, 6 mesecev

Gasilci po požaru na Vrhniki: Tega ne bomo nikoli pozabili #foto

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,80

6

gasilci

"Za nami so naporni trenutki, ki jih ne bomo nikoli pozabili. Še posebej tisti, ki smo bili v prvih vrstah," so na Facebooku zapisali pripadniki Prostovoljnega gasilskega društva Stara Vrhnika, ki so v ponedeljek zvečer sodelovali pri gašenju požara v tovarni Kemis.

"Zaradi narave požara, s katerim smo se borili, nam naše osebne zaščitne obleke že med samim gašenjem niso več zagotavljale popolne zaščite, zato smo bili napadalci še toliko bolj izpostavljeni nevarnosti. Večina opreme je bila po končani intervenciji popolnoma uničena," poudarjajo gasilci.


Preberite še:
Na Vrhniki zagorela kemična tovarna #foto #video

V potoku pri Kemisu pomrlo vse, kar je bilo v njem živega #foto #video 
Požar na Vrhniki: pogumna akcija gasilcev preprečila katastrofo #foto


"Ogled še ni končan, prav tako ni znan vzrok požara. Zaradi pojava novih žarišč na pogorišču so včeraj večkrat posredovali gasilci. Kriminalisti ogleda neposrednega kraja pogorišča zato še niso opravili. Ogled kraja se danes nadaljuje," je v zvezi s požarom danes sporočila policija.

Zaščitne obleke gasilcev so bile uničene predvsem zaradi mešanice vode, nafte, stopljenih materialov, maziv in topil, je pojasnil poveljnik PGD Stara Vrhnika Tomaž Šinkovec. Ogromna količina gasilne vode je med gašenjem zastajala, zato so gasilci med intervencijo požara do kolen stali v mešanici vode in razlitih materialov.

Šinkovec škode društva še ni želel oceniti, je pa dejal, da komplet zaščitne obleke za gasilca stane okoli 1300 evrov. Nakup opreme se v večjem delu sicer financira iz požarnega sklada, a tudi njihov vložek ni majhen, je še povedal. Prispevke za nakup nove opreme sicer že zbirajo.

Vrhničani bodo v soboto protestirali

Vrhničani za soboto pripravljajo miren protest. Zahtevajo umik nevarnih dejavnosti iz občine. Kot je pojasnil vrhniški občinski svetnik Viktor Sladič, ljudi skrbijo koncentracije živega srebra v zraku. Od pristojnih niso dobili nobenih pravih informacij o tem, kaj takšne koncentracije živega srebra pomenijo.

"Ljudje so vznemirjeni, ker nimajo informacij. Ne vemo, kaj to pomeni za ljudi, za rastlinje ali živali, pa tudi za vrtce. Ali bo treba zamenjati mivko na igriščih? Ljudje nič ne vedo, župan samo pravi, da je vse v redu. Upajmo, da je res tako, a če res nič ni škodljivo, zakaj je potem Nacionalni inštitut za javno zdravje ljudem svetoval, naj vrtnine zavržejo, zakaj ostaja navodilo, naj se otroci v vrtcu ne igrajo zunaj?" je pojasnil vrhniški občinski svetnik.

Po podatkih Agencije za okolje (Arso) so se koncentracije delcev PM10 na lokaciji pri podjetju Kemis preko noči znižale na ravni, primerljive s koncentracijami na drugih merilnih mestih po Sloveniji; preko dneva so ponovno narasle zaradi dejavnosti v okolici merilnega mesta.

Današnje meritve koncentracij živega srebra, ki so jih izvedli predstavniki agencije in Instituta Jožef Stefan, pa so ob tovarni pokazale občutno znižanje koncentracij živega srebra, ob šolah Ivana Cankarja ter Antona Martina Slomška na Vrhniki pa ravni, ki so značilne za neonesnažena območja.

Večina analiz površinskih voda in zemljine bo opravljena do konca tega tedna.

V spodnji galeriji si lahko ogledate fotografije uničene opreme, ki so jih na Facebooku objavili gasilci PGD Stara Vrhnika

gasilci | Foto: gasilci | Foto: gasilci | Foto: gasilci | Foto: gasilci | Foto:

Ne spreglejte