Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 6. 2014,
11.59

Osveženo pred

4 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Komisija Pravičnost in mir Milan Kučan Janez Janša Janez Janša

Torek, 24. 6. 2014, 11.59

4 leta, 12 mesecev

Odbor za preprečevanje zlorab: Masleša, urgentno odločite o Janševi zahtevi za varstvo zakonitosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Komisija Pravičnost in mir opozarja, da je javnost priča bojazni, da se vračajo časi totalitarnega družbenega reda in njegovega pravnega sistema.

Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci ob začetku prestajanja zaporne kazni prvaka SDS Janeza Janše opozarja, da je javnost priča bojazni, da se vračajo časi totalitarnega družbenega reda in njegovega pravnega sistema, v katerem je obdolženec spoznan za krivega ne glede na dokaze. Pravosodje pozivajo k nepristranskosti.

Komisija poziva slovensko pravosodje in vse državne ustanove, ki jih to zadeva, naj "bolj prepričljivo zagotovijo nepristranskost in zakonitost ter s tem ohranijo avtoriteto pravosodja". Kot opozarjajo, mora biti v prvi vrsti v interesu sodstva samega, da se odpravi vsak dvom v njegovo neodvisnost, nepristranskost in strokovnost. Ta dvom pa danes obstaja in se še krepi, dodajajo.

Opozarjajo, da po mnenju številnih pravnih strokovnjakov Janezu Janši nobena krivda ni dokazana, "zelo sporna sodba pa je navkljub temu postala pravnomočna in je moral vodja opozicije oditi v zapor tri tedne pred volitvami". "Vse kaže, da bodo s t. i. afero Patria letos že tretjič zaznamovane parlamentarne volitve, tokrat najhuje," so zapisali.

"Luknja" v Janševi obsodbi Do sodbe v primeru Patria je bil med drugim kritičen tudi nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic, ki je nedavno ocenil, da je samo vprašanje časa, kdaj bo sodba Janši padla. Ob tem je opozoril na 'luknjo' v Janševi obsodbi. V današnjem Delu pa je Krivic pojasnil, kje se skriva ta luknja v postopku Patria. Po njegovem mnenju se skriva v opisu, kako je bilo kaznivo dejanje po tožilčevih ugotovitvah storjeno.

Ali je šlo za dejanje sprejema obljube nagrade, bi sodišče lahko začelo ugotavljati šele, ko bi tožilec sploh zatrdil in jasno povedal, kako je bilo to storjeno. Če tega tožilec sam še ni ugotovil, bi v obtožnem predlogu lahko zapisal, da je bilo to storjeno na način, ki naj se ugotovi v dokaznem postopku, je zapisal Krivic za omenjeni časnik.

Tožilec bi potem moral obtožni predlog dopolniti s konkretizacijo, ki mu jo je ponudil dokazni postopek. Ničesar takega pa tožilec ni storil in vse to skupaj je tista luknja, ki je tudi sodišče v sodbi ne bi smelo kar samo zapolnjevati - a niti tega ni naredilo, opozarja Krivic. Kot pravi, naša sodišča dnevno zavračajo civilne tožbe, v katerih je tožnik pozabil na svojo trditveno dolžnost, pa če je pri tem navedel še tako prepričljive dokaze.

Kučan: Na pravosodje in sodnike se izvaja strahoten pritisk Bivši predsednik republike Milan Kučan se je ob robu sprejema za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev v vojni za Slovenijo na vprašanje novinarjev dotaknil tudi sodbe Janezu Janši. Sodniki niso nezmotljivi in njihova napaka se lahko odpravi, niso pa potrebni pritiski, pravi.

"Naša ustava je zgrajena na načelu delitve oblasti. Ni mogoče pristajati na to, da si izvršilna oblast podreja zakonodajno oblast, skrajno nemogoče pa je, da si poskuša izvršilna oblast podrejati še sodno vejo oblasti," je dejal Kučan.

"Strahoten pritisk na pravosodje in sodnike, ki se dogaja v Sloveniji, nima nobene zveze z demokratično državo in družbo," je poudaril.

Po njegovem opozorilu ima pravosodje v sebi varovalke. "Sodniki niso nezmotljivi in če naredijo napako, so določeni postopki, kjer se te napake lahko ugotovijo in odpravijo," je pojasnil. "Za to niso potrebni pritiski, grožnje in izredne razmere," je dodal.

Zver s predsedstvom EPP o razmerah v Sloveniji po zaprtju Janše Vodja slovenske parlamentarne delegacije v Evropski ljudski stranki (EPP) in podpredsednik SDS Milan Zver pa je danes na sestanku s predsedstvom EPP opozoril na politične razmere, ki so nastale po petkovem zaprtju Janeza Janše. Poudaril je, da je na podlagi montiranega procesa postal politični zapornik nekdo, ki je še pred časom vodil vlado in Evropski svet.

Poudaril je, da je Janša tudi kandidat na julijskih parlamentarnih volitvah in da je že sedaj jasno, da bo ta dogodek vplival na njihovo legitimnost, piše v sporočilu za javnost, objavljenem na spletni strani slovenske delegacije v EPP.

Bolj kot politične posledice je nesprejemljivo dejstvo, da je Janša v zaporu po krivici, je dejal evropski poslanec Zver in pojasnil obsodbo, ki po njegovih besedah ne temelji na nikakršnih dokazih, kot tudi zadnje proceduralne zaplete na vrhovnem sodišču.

Predsednik politične skupine v Evropskem parlamentu Manfred Weber je dejal, da so v petek težko sprejeli vest. Med drugim je povedal tudi, da v teh težkih časih SDS ne ostaja sama.

Zver se je srečal tudi s predsednikom EPP Josephom Daulom, ki je prav tako izrazil zaskrbljenost zaradi političnih razmer v Sloveniji, nastalih po zaprtju vodje politične opozicije in izrazil upanje v skorajšnji ugoden razplet, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Ne spreglejte