Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 1. 2024,
16.33

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

vlada inšpekcija konkurenčnost odbor DZ gospodarstvo Državni zbor

Sreda, 17. 1. 2024, 16.33

3 mesece, 1 teden

Odbor potrdil predlog zakonskih rešitev pri omejevanju konkurence in tržne inšpekcije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Tržni inšpektorat | Število pravnih aktov, za nadzor katerih je pristojen tržni inšpektorat, se iz leta v leto izjemno hitro povečuje. | Foto STA

Število pravnih aktov, za nadzor katerih je pristojen tržni inšpektorat, se iz leta v leto izjemno hitro povečuje.

Foto: STA

Odbor DZ za gospodarstvo je za obravnavo na plenarni seji potrdil predlog novele zakona o preprečevanju omejevanja konkurence ter predlog zakona o tržni inšpekciji. S prvim se v slovenski pravni red prenaša določbe evropskih direktiv, z drugim pa se izboljšuje delovanje tržnega inšpektorata. Oba je pripravila vlada.

S predlogom novele zakona o preprečevanju omejevanja konkurence se v slovensko uredbo prenašajo določila skupnega pravnega akta, ki ga je EU sprejela za reguliranje digitalnih trgov. Pri tem se kot odgovorno inštitucijo za nadzor tega področja pri nas določa agencijo za varovanje konkurence.

V novelo zakona je, kot je pojasnil sekretar na gospodarskem ministrstvu Dejan Židan, vključenih tudi šest predlogov agencije za varovanje konkurence, s katerimi izboljšujejo njihov način delovanja.

Predlog zakona izenačuje status inšpektorjev na inšpektoratu z drugimi inšpektorati

Odbor je obravnaval tudi predlog zakona o tržni inšpekciji, ki je bil pripravljen na pobudo Tržnega inšpektorata RS, ki je organ v sestavi ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport. Po Židanovih besedah se število pravnih aktov, za nadzor katerih je pristojen tržni inšpektorat, iz leta v leto izjemno hitro povečuje.

Predlog zakona med drugim izenačuje status inšpektorjev na inšpektoratu z drugimi inšpektorati, odpravlja nekatere administrativne ovire in racionalizira inšpekcijske postopke, omogoča izrek upravnega opozorila, omogoča večjo varnost potrošnikov z vpeljavo metode superanalize, določa pa tudi, da bodo usposabljanja za inšpektorje po novem potekala na letni ravni in ne več vsake tri leta.

Predlog zakona posega tudi na področje navideznega ali prikritega nakupa blaga. Kot novost je Židan izpostavil, da bo inšpektorat imel pristojnost, da pogleda tudi kvaliteto nekaterih storitev preko spleta. Inšpektoratu bo po novem omogočena tudi uvedba pripravljenosti na delo, predlog zakona pa uvaja tudi možnost, da inšpektorat z internimi pravili določi vrstni red obravnave anonimnih prijav.

SDS je z amandmajema želel črtati člena, ki urejata pripravljenost za delo tržnih inšpektorjev in pooblastila tržnega inšpektorja, ki pa ju člani odbora niso podprli. Kot je med drugim pojasnil Franc Rosec (SDS), lahko tržni inšpektorat cilje člena že zdaj rešuje z odreditvami nadurnega dela in prerazporeditvami delovnega časa.

Poslanci bodo novelo zakona o preprečevanju omejevanja konkurence ter predlog zakona o tržni inšpekciji predvidoma obravnavali na januarski seji DZ.
Salonit Anhovo
Novice Odbor DZ soglasno podprl dopolnjen predlog novele o varstvu okolja
Davki
Novice Soglasje odbora predlogu zakonskih rešitev s področja davkov in posojil
Trnovski pristan, gradbišče.
Novice Gradbena inšpekcija izvedla nadzor: od 61 enajst postopkov še nezaključenih
Ne spreglejte