Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 1. 2024,
13.13

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

odbor DZ sežigalnica odpadkov Anhovo

Sreda, 17. 1. 2024, 13.13

3 mesece, 1 teden

Odbor DZ soglasno podprl dopolnjen predlog novele o varstvu okolja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Salonit Anhovo | Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je sprejel dopolnila, pripravljena na predlog predlagateljev, društva Eko Anhovo in dolina Soče ter Inštituta 8. marec.  | Foto Ana Kovač

Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je sprejel dopolnila, pripravljena na predlog predlagateljev, društva Eko Anhovo in dolina Soče ter Inštituta 8. marec.

Foto: Ana Kovač

Pristojni odbor DZ je danes soglasno dopolnil in podprl predlog novele zakona o varstvu okolja, ki bo zaostril zahteve glede izpustov iz naprav za sosežig. Člani odbora so pritrjevali predlagateljem iz civilne družbe, da mora biti zdravje na prvem mestu. Predstavniki gospodarstva so menili, da je predlog neskladen z evropsko zakonodajo.

Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je sprejel dopolnila, pripravljena na predlog predlagateljev, društva Eko Anhovo in dolina Soče ter Inštituta 8. marec. Zakonski predlog po sprejetem dopolnilu ne govori več o izenačitvi standardov za sosežig in sežig odpadkov, ampak navaja, da vlada za naprave za sosežig določi tako stroge mejne vrednosti emisij, kot so določene v zaključkih o najboljših razpoložljivih tehnologij (BAT) za sežig, razen če zaključki o BAT za naprave za sosežig določajo strožje mejne vrednosti.

Monitoring se bo moral izvajati na vseh izpustih naprave in napravah za sosežig 

Dopolnjena so tudi določila glede monitoringa, in sicer bo moral povzročitelj onesnaževanja polurne povprečne vrednosti in dnevne povprečne vrednosti emisij sproti objavljati na spletni strani in jih mesečno pošiljati ministrstvu in občini. Predvideno je tudi, da bo pristojno ministrstvo na svoji spletni strani obveščalo javnosti o meritvah, ki mu jih bo pošiljal onesnaževalec.

Še vedno je predvideno, da se bo monitoring moral izvajati na vseh izpustih naprave in da se bo na napravah za sosežig moral izvajati tako kot na napravah za sežig, razen če bo za naprave za sosežig določeno pogostejše merjenje. Prav tako v predlogu ostaja določilo, da bo neizpolnjevanje zahtev glede monitoringa in sporočanja njegovih rezultatov prekršek, ne več lažji prekršek.

Z dopolnilom so iz predloga črtali uvedbo okolijske dajatve. Kot so pojasnili predlagatelji, se je v prvi obravnavi DZ izkazalo, da so mnenja poslancev glede dajatve deljena, želijo pa, da bi dobil zakon soglasno podporo.

Člani odbora glasovali enotno 

Člani odbora so glasovali enotno. Koalicija je v celoti pritrjevala predstavnikom predlagateljev iz Anhovega, ki so opozarjali na veliko obremenitev izpustov na zdravje prebivalstva, ki je zdravstveno že obremenjeno zaradi azbesta iz preteklosti. Tudi v opoziciji so poudarili, da mora biti zdravje na prvem mestu, in izrazili zadovoljstvo, da se je od vložitve predloga v DZ doseglo kompromisne rešitve, ki so naslovile morebitne neustavnosti.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) in Salonit Anhovo sta predstavila pravni mnenji, ki trdita, da izenačitev mejnih emisijskih vrednosti za naprave za sosežig s sežigalnicami, kot je predvideval prvotni predlog, ne bi bila v skladu s pravom EU oziroma bi bila lahko neustavna.

Anhovo
Novice Zbiranje podpisov za enotne standarde pri sežigu odpadkov
Ne spreglejte