SiolNET. Novice Slovenija
0,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Od julija izdanih več kot 14 tisoč karantenskih odločb

0,26

termometer

Samoizolacija |  | Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Od začetka julija je bilo v Sloveniji izdanih približno 14.800 karantenskih odločb, od tega okoli 13.600 ob prestopu državne meje, trenutno pa karanteno prestaja približno 7080 oseb, so pojasnili na ministrstvu za zdravje. Čeprav se večina oseb karantene drži, je zdravstveni inšpektorat v zadnjem mesecu izdal 31 prekrškovnih sankcij.

Karantena. Ljubljana. Novice Karantena: kaj je dovoljeno in kaj ne

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je od 22. aprila, ko se je uvedla epidemiološka karantena, 145 oseb zbolelo prav med prestajanjem karantene. V to število so vštete le osebe, ki jim je bila odrejena epidemiološka karantena, torej tista, ki jo odredi epidemiolog zaradi epidemiološke indikacije. Izvzeti pa so podatki o zbolelih iz karantene, ki se dodeli ob vstopu v državo zaradi prihoda z rumenega ali rdečega seznama držav, so pojasnili na NIJZ, piše STA.

Pri večini nadzorov ni težav

Sicer pa so inšpektorji Zdravstvenega inšpektorata na območju Slovenije med 5. julijem in 5. avgustom opravili več kot 11.700 nadzorov karantenskih odločb. Obiskali so več kot 7500 oseb, nekatere tudi dvakrat ali trikrat. V tem času so zaradi kršitev izdali 31 prekrškovnih sankcij v vrednosti 11.200 evrov, in sicer 25 plačilnih nalogov, tri odločbe z izrekom globe in tri z izrekom opomina, so pojasnili na inšpektoratu.

Kot so dodali, pri večini nadzorov ni težav. Osebe, ki jim je odrejena karantena, to spoštujejo, saj jih inšpektorji najdejo na naslovu, navedenem na karantenski odločbi. Izpostavili so tudi dobro sodelovanje oseb od obiskih inšpektorjev.

Hrvaška Novice Vlada je odločila: Hrvaška še naprej ostaja na rumenem seznamu

Težave se najpogosteje pojavljajo v večstanovanjskih objektih, kjer ni mogoče najti stanovanja, v katerem so nastanjene osebe s karantensko odločbo, saj v odločbi ni navedene številke stanovanja, prav tako pa osebe po priimku ne najdejo navedene na poštnih nabiralnikih, so navedli na inšpektoratu. Srečujejo pa se tudi s primeri navedbe napačnega ali lažnega naslova, o čemer obvestijo policijo, ki skladno s svojimi pooblastili poskusi izslediti osebo. Prav tako se srečujejo s primeri, ko osebe z odločbe ni več na navedenem naslovu, ob nadzoru pa izvejo, da je zapustila Slovenijo, so dodali.

Večino nadzorov izvajata po dva inšpektorja skupaj, brez spremstva policije. Če pričakujejo varnostna tveganja pri izvajanju nadzora, pa za asistenco zaprosijo policijo, so še navedli na zdravstvenem inšpektoratu, še navaja STA.

Maska Novice Inšpektorji izrekli za več kot sto tisoč evrov glob #koronavirus

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin