SiolNET. Novice Slovenija
2,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Od danes morajo izpolnjevanje pogojev PCT preverjati tudi gostinci #video

2,73

termometer

Ponudniki blaga in storitev morajo od danes preverjati izpolnjevanje pogojev PCT za potrošnike pred vstopom v gostinske lokale, igralnice in nastanitvene obrate ter pred uporabo žičniških naprav. Da je izpolnjevanje pogoja PCT obvezno v omenjenih prostorih, morajo potrošnike obvestiti s pisnim obvestilom na vidnem mestu.

Vlada je nov odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom sprejela v petek zvečer. Kot so ob tem pojasnili v sporočilu po dopisni seji vlade, glede na hiter porast števila okužb z delta različico novega koronavirusa v državah članicah EU obstaja možnost poslabšanja epidemioloških razmer v Sloveniji.

Z odlokom je tako določena obveznost ponudnika blaga in storitev, da preverja izpolnjevanje pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani) za potrošnike pred vstopom v igralnice, igralne salone in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvene obrate, v notranje prostore, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost, v prostore gostinskih obratov, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program, ter v prostore, v katerih se izvaja gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač.

Ponudniki blaga in storitev morajo prav tako na vidnem mestu s pisnim obvestilom obvestiti potrošnike, da je izpolnjevanje pogoja PCT obvezno v vseh zgoraj navedenih prostorih. To velja tudi za upravljavce žičniških naprav, ki morajo na vstopnih točkah prav tako preverjati izpolnjevanje pogojev PCT.

S tem odlokom so tako gostincem in ponudnikom nastanitev naložili enake obveze, kot so jih že s prejšnjim petkom organizatorjem kulturnih in športnih prireditev ter javnih shodov. Za preverjanje pogojev PCT so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje razvili posebno aplikacijo, ki je trenutno na voljo zgolj uporabnikom operacijskega sistema Android, ne pa tudi iOS, in sicer prek spletne strani eZdravje. Zaradi nadgradnje pa od petka ni dostopna.

covid potni list Novice Do vzpostavitve mobilne aplikacije ročno preverjanje pogojev PCT

V nočne klube in diskoteke le, če izpolnjujete pogoj PCT

S predlaganim odlokom se je spremenila tudi dikcija nočnih klubov in diskotek v t. i. storitve gostinskih obratov, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program od 5. do 24. ure.

V prej omenjenih prostorih so lahko samo potrošniki, ki izpolnjujejo pogoj PCT. Pri tem dokazilo o negativnem rezultatu testa na novi koronavirus s PCR-testom ne sme biti starejše od 72 ur od odvzema brisa, dokazilo s hitrim testom pa ne sme biti starejše od 48 ur od odvzema brisa.

Ta pogoj pa ne velja v zunanjih prostorih, v katerih se izvaja gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, če je zagotovljena razdalja najmanj tri metre med robovi miz, še piše v sporočilu vlade.

Covid-19. Koronavirus. Slovenija. Novice Sveži podatki: toliko okužb smo potrdili v soboto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin